Zobrazit přihlášovací formulář

4+1 tip, jak správně prát merino vlnu

  • Publikováno:
4+1 tip, jak správně prát merino vlnu

Hýčkat si ve skříni pár kousků z merino vlny patří už mezi základ většiny šatníků. Merino oceníte nejen při sportu, ale i při každodenního shonu pracovního nebo rodinného života. Dokáže skvěle absorbovat pachy a poradí si i s extrémní zátěží. Praní se ale stejně nevyhnete. Přečtěte si, jak o oblečení z merino vlny pečovat, aby vám sloužilo co nejdéle.

Pračku volte až jako poslední možnost

Jestli jste zvyklí oblečení po každém nošení prát, u merino vlny na to zapomeňte. Díky svým unikátním vlastnostem je totiž merino schopné odolávat nepříjemnému zápachu i několik nošení po sobě.

Vlákna merino vlny totiž dokážou zabránit množení bakterií, které rozkládají pot a způsobují zápach.

V případě, že merino oblečení propotíte během nošení, pověste ho na dobře větrané místo a nechte proschnout. Rozhodně nepatří po každém nošení hned do pračky. Časté praní totiž poškozuje vlákna a narušuje jeho unikátní vlastnosti. Čím méně merino perete, tím lépe.

Na merino oblečení se hodí i parní pračka, kde můžete využít šikovné programy na osvěžení prádla. Nedochází při něm k celkovému pracímu cyklu. Pračka prádlo jen „vyvoní“ a načechrá.

Spoléhejte na štítek

Když už přeci jen dojde na nevyhnutelné a merino putuje do pračky, nejdříve si pečlivě přečtěte štítek. Většinou si nepořizujete 100% merino kousek, ale výrobci pracují i s dalšími materiály, se kterými merino vlákna mísí. Nejčastěji kvůli zlepšení jeho vlastností.

Proto je ideální se řídit doporučením výrobce a pečovat o konkrétní merino kousek přesně podle jeho pokynů. Jen tak máte jistotu, že vám oblečení poslouží co nejdéle. Někteří výrobci doporučují například jen ruční praní.

Zapomeňte na aviváž

Na žádné merino prádlo rozhodně nepatří aviváž. Ta totiž obaluje vlněná vlákna, která pak ztrácí své přirozené vlastnosti.

Merino oblečení prané s aviváží postupně přestává pohlcovat vlhkost a zhorší se i schopnost eliminovat množení bakterií.

Také už nezvládne tak dobře regulovat tělesnou teplotu. Merino jinak funguje tak, že v zimě hřeje a v létě dokáže chladit. Častým praním, a navíc používáním aviváže, tuhle schopnost ale nenávratně ztrácí.

Perte na nižší teploty ve správném programu

Samozřejmostí u merino oblečení je praní na nižší teploty. Tím nešetříte jen citlivá vlákna, ale i svou peněženku. Snížení teploty praní totiž výrazně snižuje spotřebu energie.

Příliš horká voda také sráží vlákna. Takže by se mohlo stát, že chybně vyprané merino oblečení už na sebe neoblečete.

Při volbě vhodného programu se tak dívejte na teplotu praní, která se ideálně pohybuje mezi 20–30 °C. Řešte ale i ždímání prádla a otáčky. Merino oblečení neždímejte na více než 800 otáček/minutu. Silnější odstředění by mohlo vlákna poškodit.

Většina praček nabízí vedle základních programů i speciální programy na praní vlněného prádla. Na tento program v klidu můžete prát většinu merino oblečení. S výjimkou toho, u kterého výrobce doporučuje ruční praní. Například pračky Bosch nabízí speciální jemné programy včetně možnosti upravit teplotu praní i počet otáček.

Pozor si dejte i na vhodné prací prostředky. Místo klasických sáhněte po těch určených přímo na vlnu a jemné prádlo.

Pozor si dejte i na správné sušení

Merino rozhodně nepatří do sušičky. Pokud máte kombinovanou pračku se sušičkou, dávejte si pozor, abyste spouštěli vždy program bez sušení.

Sušení na topení není nejlepší nápad. Stejně jako při praní na vysoké teploty, se i vlivem tepla z topení mohou vlákna srazit.

Ideálně je nechat merino oblečení volně pověšené na vzduchu. Pokud to není nezbytně nutné, vyvarujte se přílišnému používání kolíčků. Zbytečně vlákna nemačkejte. Na merino oblečení by také nemělo pražit přímé slunce. Opět kvůli možnému poškození vláken i rychlejšímu blednutí barev.

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie