Zobrazit přihlášovací formulář

Ikonické momenty tenisek v popkultuře

  • Publikováno:
Ikonické momenty tenisek v popkultuře

Tenisky představují důležitý prvek módní scény. Není tomu přitom tak dávno, co přestaly být tenisky považovány nejen za praktickou ochranu nohou, ale stal se z nich skutečný fashion doplněk pro každodenní nošení. Jaké momenty pomohly formovat dnešní účel a podobu tenisek?

Historie tenisek sahá až do 19. století

První krok, který lze považovat s ohledem na vznik tenisek za zcela klíčový, se stal již v 19. století, kdy byly vyrobeny první jednoduché plstěné či plátnové boty s gumovou podrážkou. Během 20. století pak prošla obuv několika důležitými vývojovými fázemi, které byly pro vznik současných tenisek velice podstatné. 

Vůbec první modely s pryžovou podrážkou se začaly objevovat teprve před zhruba sto lety. Jednalo se o krok přinášející větší pohodlí a trvanlivost bot. 

Dalším zásadním mezníkem byla spolupráce mezi firmou Converse a basketbalovou legendou Chuckem Taylorem vedoucí ke vzniku ikonického modelu Chuck Taylor All Stars. Ten je dodnes velmi oblíbený mezi sportovci, slavnými osobnostmi i milovníky streetového stylu.

Okolo 50. a 60. let začaly být tenisky čím dál populárnější, a to především mezi mladou generací. Ta je nosila jako symbol  jakéhosi rebelství a nezávislosti. Na přelomu 40. a 50. let navíc vznikla značka, která je jedním z největších lídrů současných tenisek. Řeč je o společnosti adidas, která tehdy představila svou vlastní verzi tenisek s gumovou podrážkou.

V 70. letech se tenisky staly součástí hip-hopové kultury a nosili je všichni, kteří chtěli dát najevo své postoje a nedokázali odolat výraznému módnímu stylu. Například takové tenisky Chuck Taylor All Stars, adidas Superstar či Nike Cortez se tehdy staly nejprodávanějšími botami vůbec. Popularita některých z nich přetrvává dodnes, a pokud byste si je chtěli také pořídit, určitě si nenechte ujít nabídku internetového obchodu https://prm.com/cz

V průběhu následujících let tenisky již představovaly nepostradatelnou součást módy a v botníku je chtěl mít úplně každý. Začaly se objevovat nové a nové modely v nejrůznějších barvách, takže si každý mohl vybrat přesně takové, po jakých touží. 

Současná podoba tenisek

Začátek 21. století s sebou nepřinesl nic převratného, pouze potvrzoval to, co se dělo koncem minulého století. Popularita tenisek neustále rostla a rostla a na módním trhu se objevovaly nové a nové kousky. 

Posun, který se v posledních letech udál a stojí za zmínku, byl ten, že zatímco dříve byly tenisky vnímány především jako sportovní prvek, dnes se již nebojíme tzv. sneakers obout i k šatům nebo třeba k obleku. Jsou tací, kteří v teniskách klidně vyrazí na pracovní schůzku, do divadla či třeba k oltáři. 

V rámci inovací na trh přichází stále lepší a lepší modely zajišťující vyšší komfort. Kromě tradičních tenisek s rovnou nebo sportovní podrážkou lze v nabídkách obchodů v současnosti vidět také tenisky na platformě, tenisky na klínku nebo třeba tzv. ugly sneaker v robustním designu. Na své si tedy přijdou skutečně všichni. 

Jaké tenisky jsou vašimi největšími favority? 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie