Zobrazit přihlášovací formulář

Bezstarostná dovolená s dítětem: Tipy a rady pro cestování s nejmenšími

  • Publikováno:
Bezstarostná dovolená s dítětem: Tipy a rady pro cestování s nejmenšími

Dovolená s dítětem může být skvělým zážitkem pro celou rodinu, je však třeba se na ni náležitě připravit. Ať už jde o výběr samotné destinace, plánování cesty, či další různé detaily. Zde najdete několik tipů, které vám dovolenou s ratolestí usnadní.

Ideální destinace

Výběr vhodné destinace může být poměrně individuální. Ovšem pokud chcete vyrazit k moři, užít si příjemné prostředí a klid, pak se nabízí Chorvatsko. To se stalo oblíbeným cílem pro rodinné dovolené. Má totiž krásné pláže, okouzlující města, skvělou kuchyni a přátelské místní. Chorvatské pobřeží si navíc zamilují děti i dospělí – můžete si užít šnorchlování, vyrazit se podívat na vodopády či si jednoduše užít koupání a hezké pláže.

Krásná příroda a výlety

Moře je samozřejmě hlavním lákadlem, nicméně Chorvatsko se pyšní také krásnou přírodou. Můžete vyrazit jen tak na procházku, ale nabízí se i různá místa na výlety. Mezi oblíbené cíle patří Plitvická jezera a obecně ostrov Krk. Jsou zde krásná zákoutí, historické památky, děti zaujme například velké akvárium v Bašce. Je zde spousta možností, celou dovolenou si přitom můžete naplánovat přesně podle sebe a objevovat vlastním tempem.

Komfortní ubytování

Jedním z klíčových prvků úspěšné dovolené s ratolestí je kvalitní ubytování. Je důležité mít pohodlné zázemí. Jako ideální ubytování v Chorvatsku se nabízí apartmány od místních. Užijete si autentickou atmosféru, ale také budete mít dostatek soukromí a prostoru pro celou rodinu. Místní hostitelé vám navíc rádi poskytnou tipy na ty nejlepší pláže, hezká místa a restaurace v okolí.

Ten správný termín

Pokud vyrážíte s dítkem, je dobré zvážit také to, jaké bude počasí v Chorvatsku v době plánované dovolené. Vyhněte se horkým letním měsícům, kdy může být velké horko pro malé děti nepříjemné. Jako vhodné období se nabízí spíše jaro či podzim. Zkontrolujte si předpověď počasí a informujte se, jaké bývají teploty a počasí v období, kdy chcete vyrazit.

V závislosti na tom, kdy vyrážíte, přizpůsobte obsah kufrů. Samozřejmostí je letní lehké oblečení a plavky, ale jarní a podzimní večery mohou být chladné, nezapomeňte proto vybrat dětskou bundu a další teplé kousky.

Pláže, výlety a místní speciality

Chorvatsko patří mezi země, které nabízí spoustu zábavy pro děti i dospělé. Pláže jsou čisté a většinou s pozvolným vstupem do vody. Okolní malebné vesničky lákají na výlety, kde se seznámíte s místní kulturou a třeba ochutnáte tradiční chorvatskou kuchyni. Jde o velmi variabilní destinaci – dovolenou si zde užije každý. Ať už se chcete slunit u moře, nebo vás lákají různá dobrodružství.

Plánování aktivit pro děti

Děti bývají plné energie a překypují touhou objevovat nové věci. Proto je vhodné naplánovat různé aktivity, které jim umožní zabavit se, něco se naučit a prozkoumat. Nabízí se různá místa – aquaparky, rozmanité atrakce, muzea, zajímavé památky. Vyzkoušet můžete i vodní sporty.

Bezpečnost na cestách

Při cestování je třeba myslet na bezpečnost, na cestách s dítětem to platí dvojnásob. Nezapomeňte na lékárničku se základními léky – proti horečce, průjmu apod. ibalte také obvazy a dezinfekci, případně léky proti alergii. Nezapomeňte průkaz zdravotního pojištění, případně si můžete sjednat ještě cestovní pojištění navíc, abyste minimalizovali riziko problémů.

Dovolená s dítětem v Chorvatsku může být perfektním zážitkem, neobejdete se však bez dobré přípravy a pečlivého plánování. Kombinace vhodného ubytování, sezóny a různých aktivit jsou nutným základem. Rozmyslete si předem, kam chcete vyrazit, co chcete vidět – je třeba vybrané činnosti přizpůsobit nejmenším cestovatelům, aby se také bavili.

Zdroj obrázku: Natalia Deriabina / Shutterstock.com

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie