Zobrazit přihlášovací formulář

Prosvětlete svůj domov, abyste se v něm cítili dobře

  • Publikováno:
Prosvětlete svůj domov, abyste se v něm cítili dobře

Připadá vám, že je váš domov pořád stejný? Že už máte okoukané závěsy v oknech, polštářky na pohovce nebo ubrusy na stole? Není nic snazšího, než je obměnit a třeba tím i případné návštěvě říci, že se u vás může cítit jako doma.

Vyměnit dekorace

Zní to jako jasná a naprosto zřejmá věc, vyměnit dekorace, ale často jsme na svůj prostor tak zvyklí, že nás to prostě běžně ani nenapadne, jak by něco takového mohlo celou atmosféru našeho bytu změnit nebo zcela obrátit jiným směrem. Z usedlého na hravé. Z nudného na zábavné. Z mládeneckého na profesionální. Jakkoliv si jen budeme přát. A mohou nám k tomu dopomoci jak již v úvodu zmiňované závěsy, ubrusy, polštářky nebo utěrky, ale také například méně zjevné předměty, jako vzorek na záclonách, chňapky na nádobí nebo třeba zábavné rohožky Wanapix.

Změnit barvu

Ač se to může zdát jako primitivní pomoc, tak často našemu pocitu, který máme po návratu domů z práce nebo náročné schůzky, pomůže i barevnost interiéru, ve kterém se nacházíme. Všechny barvy mají nejen praktický význam, jako například bílá rozšiřuje opticky místnost,.ale také pocitovou informaci. Zelená v mnoha odstínech působí uklidňujícím dojmem. Červená nás aktivizuje, oranžová a žlutá prohřívá. A nezapomeňme, že barvou mohou být také druhy povrchů - dřevo nás spojuje s přírodou a pocity propojenosti, nerez a kovy s pocity nezdolnosti a nezlomnosti. Zkusme tedy jen vymalovat jednu stěnu pokoje jinou barvou a uvidíme, jak radikální změna na naše prožívání to může být. 

Nábytek je grunt

I když se to zdá jako velká změna, někdy vyměnit třeba i jen jeden kus nábytku pomůže absolutně změnit náladu celého pokoje. Ať už je to botník, postel, pracovní stůl nebo třeba příborník. A nemusí to být ani drahé. Existuje mnoho způsobů, kde nábytek najít za levnou cenu. Ať už nábytek z druhé ruky, kusy použité ve výlohách nebo na online stránkách pro směnu. Nebojte se vyjít ze své komfortní zóny a pořídit si něco netradičního. Uvidíte, jak to změní pohled na celý váš prostor. 

Změna uspořádání bytu

Pokud nemáme čas něco nového shánět nebo nejsme zrovna v příznivé finanční situaci, ale i přes to potřebujeme v našem prostoru změnu, zkusme pracovat s tím, co máme k dispozici. Jak s materiály a předměty, které vlastníme, tak s nábytkem a dalšími dekoracemi, které už se v našem bytě nalézají. Protože ať už věříte v energetické proudy v místnosti nebo se jen necítíte při sezení zády k oknu u jídelního stolu dobře, nikdy není pozdě váš nabytek uspořádat jinak. Pokud vám to pomůže, udělejte si model vašeho pokoje, nakreslete si vaši představu, jak chcete svůj prostor mít rozvržený, nebo si jej klidně zakreslete v digitálním prostoru, pokud na to máte dovednosti. To vše vám pomůže si ujasnit, jak by mohl váš prostor více vyjadřovat to, kým nyní jste, a zároveň byl praktický a účelný. V podstatě nejsou žádná omezení. 

Vlastní koutek

Každý z nás má doma nějaké oblíbené místo, na kterém rád tráví svůj čas. Může to být ložnice, kuchyně, balkon nebo třeba záchod. Ale často to nejsou jen naše místa, ale pohybují se v nich i jiní lidé. Proto by nám mohlo pomoci si v některém koutu z těchto míst udělat vlastní růžek, který nám bude připomínat vše dobré, co v životě máme. Můžeme si tam dát květinu, fotografie blízkých, oblíbený citát nebo třeba lapač snů či malou sošku nebo přírodninu, které budou vyjadřovat naše nitro. Jestli do něj budou mít ostatní přístup nebo ne, je na vás, ale mohlo by být velmi vhodné je do vašeho koutku minimálně pozvat a vysvětlit jim, co všechno zde máte a jakým způsobem to reprezentuje vás samotné. Může se to zdá trapné nebo povrchní, ale mít místo, do kterého se můžeme pravidelně vracet, abychom si odpočinuli nebo se jen mentálně na chvíli odpojili a změnili tak emoce v místnosti. 

Vnitřní nastavení

Ať už se nám ale na našem domově nelíbí cokoliv, je to obvyklé hlavně tím, jak o našem prostoru přemýšlíme my sami. Žádná věc není pěkná nebo ošklivá sama o sobě. Zkusme si tedy jedno mentální cvičení. 

Představme si, že jsme naše nejlepší kamarádka nebo kamarád, který k nám přijde poprvé na návštěvu. A protože máme sami sebe skutečně rádi, snažíme se najít na našem bydlení něco, ideálně více věcí, které bychom mohli pochválit nebo ocenit pro jejich jedinečnost. Nikoli jízlivě nebo falešně, ale skutečně s přesvědčením a od srdce. Zkusme ocenit vše to, co náš domov dělá tím nejlepším právě pro nás. Ve kterých místech je poznat náš otisk, co je něco, co reprezentuje, kým skutečně jsme, co je originální a jedinečné. Nebojme se přijít i s nejmenšími maličkostmi. Vždy lze něco ocenit nebo pozitivně ohodnotit. 

A zkusme si to říci i podruhé, potřetí nebo podesáté, co se budeme po náročném dni vracet domů. Nejen, že se budeme cítit lépe sami v sobě,. protože umění oceňovat a chválit je sval, který je dobré trénovat, ale navíc si bude připadat skutečně doma, a k tomu nic jiného než vlastní souhlas a potěchu nepotřebujeme. Ať už se tedy rozhodneme změnit cokoliv, věřme, že ta pravá změna musí začít uvnitř. 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie