Zobrazit přihlášovací formulář

Od kdy a jak sportovat s miminkem?

  • Publikováno:
Od kdy a jak sportovat s miminkem?

Pohyb je běžnou součástí našich životů, někteří z nás si nedovedou představit, že by si každý den nešli alespoň na chvíli zaběhat, zacvičit nebo zaplavat. Jenže jsou období, kdy to není tak snadné. Jedním z nich je narození potomka. Už v těhotenství jste si nejspíš dávala pozor na to, co děláte, některé sporty jste nejspíš dočasně vynechala. Teď se nemůžete dočkat, až se to změní. Od kdy se dá s miminkem sportovat? Jakým sportům se můžete věnovat?

Těhotenství změní naše tělo

Říká se, že těhotenství je jedno z nejkrásnějších období života každé ženy. Ne každá z nás by s tím zcela souhlasila, během těhotenství se naše tělo navždy změní. Kromě toho, že po dobu devíti měsíců přibíráme, často i zvracíme, zažíváme hormonální houpačku, někdy nám dokonce narostou i chodila.

Teď jste se možná zasmála, ale je to tak. V důsledku přibírání na váze se zhruba o půl čísla může naše velikost nohy změnit, na vině je hormon relaxin, který uvolňuje vazy. Další nepříjemnosti, které můžeme zažít, jsou vypadávání vlasů, zhoršená kvalita pleti, otoky chodidel, diastáza, křečové žíly a mnoho dalšího.

Ani po porodu nám není hned do skoku

Jakmile se těhotenství blíží ke konci, už se nemůžeme dočkat, až v náručí budeme držet malý uzlíček štěstí, který nám navždy změní život. Zároveň doufáme, že se naše tělo a pocity zase vrátí do normálu. O tom ale můžeme jen snít, tak jednoduché to není. Naše tělo se devět měsíců připravovalo na porod, nějakou dobu bude trvat, než se zacelí rány a hormony se ustálí. Pokud navíc kojíme, musíme s jistými změnami počítat i dál.

Smířit se s kily navíc a ochablými svaly?

To rozhodně ne! To, že jste se stala maminkou neznamená, že odteď už vaše postava nikdy nebude tak pevná a štíhlá jako dřív. Jen je třeba počkat na ten správný čas, kdy začít. Alespoň po dobu šestinedělí by tělo mělo dostat prostor zahojit se, záleží také na tom, zda jste rodila přirozeně nebo císařským řezem. O tom, kdy začít se sportem je nejlepší se poradit se svým lékařem, který vám nejspíš poradí i jak na to.

Víte, že do toho se ovšem nepočítá posilování pánevního dna, se kterým můžete začít už v porodnici? Tam vám možná zkušené fyzioterapeutky ukázaly cviky, jak posílit pánevní dno, jak na rychlejší zavinování dělohy nebo jak po císařském řezu postupně zapojovat břišní svaly. Tyto cviky samozřejmě můžete provádět, počkat je lepší s intenzivnějším sportováním.

Na procházku s kočárkem

Většina novopečených maminek neví, co dřív, jen obtížně hledají čas na to, aby se učesaly, vyčistily si zuby, uvařily, v klidu se najedly. Jejich život se točí kolem narozeného miminka. Je třeba najít si nějaký ten režim. Jakmile se to podaří, žena se přestane cítit tak unavená a může si procházky s kočárkem víc užívat. Už to nebude jen povinnost, aby děťátko také pobylo na čerstvém vzduchu nebo aby lépe spalo, bude to také čas pro vás.

Nudnou procházku, při které jdete stále stejným tempem nahraďte svižnou procházkou, při které budete střídat tempo, možná si kousek i popoběhnete. Že nevíte, jak na to? Pak si ve svém okolí najděte lekce cvičení s kočárkem, které v sobě kombinují běh s kočárkem, posilování, cviky na formování postavy i strečink. To vše na čerstvém vzduchu někde v parku nebo v lese.

Ani se nenadějete a z miminka je batole

Čas s dětmi plyne rychleji než voda v řece, ani se nenadějete a děťátko odroste běžnému kočárku a ve středu vašeho zájmu se objeví sportovní kočárky. S nimi se sportuje zase o něco lépe. Na nohy si klidně můžete obout i kolečkové brusle. Proč si neužít taky trochu adrenalinu?

A co cyklistika?

Když se tělo zahojí a vy naberete zpět zase trochu na výdrži, můžete se vydat na výlet na kole. Pokud patříte mezi milovníky cyklistiky, pak jistě chcete, aby se pro ni nadchl i váš potomek. Než se budete dívat na srovnání dětských kol, můžete mu krásu tohoto sportu ukázat alespoň tak, že ho posadíte do dětské sedačky nebo vozíku za kolo.

Objevte kouzlo turistiky s dětmi

Čím víc budete s dítětem chodit na procházky po okolí vašeho bydliště, tím rychleji prozkoumáte všechny trasy v okolí a pomalu ale jistě, vás to přestane bavit. Nejvyšší čas na změnu. Co zkusit turistiku a nošení dítěte v krosně nebo šátku? Dostanete se i tam, kam to s kočárkem nejde. Můžete objevovat krásy okolní přírody, zažijete si hromadu legrace. Stačí si výlet dobře naplánovat, pořídit vše potřebné a vyrazit.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie