Zobrazit přihlášovací formulář

Testováno mámou: Inovativní lahvička nenarušuje sací reflex, barvou i tvarem připomíná matčin prs

Testováno mámou: Inovativní lahvička nenarušuje sací reflex, barvou i tvarem připomíná matčin prs

Bezpečná náruč a krmení jdou ruku v ruce. Ať už se na roli maminky teprve připravujete, nebo tuto novou životní etapu již prožíváte, jedno je jasné: určitě chcete dopřát vašemu děťátku nejlepší péči. V dalším díle Testováno mámou se proto populární blogerka a youtuberka Kamča Linda Sedláčková zaměřila na lahvičky, aby vám pomohla zjistit, jak vybrat tu nejlepší právě pro vaše miminko.

Nezáleží na tom, zda kojit nemůžete nebo třeba z nějakého důvodu nechcete. I tak si můžete společné chvilky s miminkem při krmení užít. Stejně jako kojení, je i krmení z láhve ideálním časem pro blízkost a něhu. Navíc, na rozdíl od kojení, mohou být tyto křehké okamžiky krmení z láhve sdíleny tatínkem nebo jinými členy rodiny. Je to dokonalý způsob, jak rozvinout citovou vazbu s dítětem.

Nejlepší pozice při krmení lahvičkou

Důležité je, aby se při krmení pohodlně cítilo miminko i ten, kdo ho krmí. Děťátko si můžete posadit do klína, tak aby k vám bylo bokem a zády spočívalo na vašem stehně. Přitom ho zezadu objímat a podpírat rukou.

Můžete také sedět na podlaze, přičemž máte záda opřená o pohovku, křeslu či třeba stěnu a nohy ohnuté; položte dítě do klína a opřete jej o své ohnuté nohy tak, abyste byli čelem k sobě. To je perfektní poloha pro dlouhé a láskyplné pohledy do očí.

Bez ohledu na pozici, ve které budete vaše dítě krmit, můžete mu láskyplně šeptat, zpívat, jemně ho hladit, nebo ho mírně houpat. Není to příjemné jen pro vás, ale dáváte tak svému  miminku pocit jistoty a spoustu lásky.

Důležité je také to, jak se láhev při krmení drží. Dospělý by měl držet láhev pevně, ale lehce. Doporučujeme profilované láhve, které usnadní jejich správné držení v ruce. Záleží také na sklonu láhve, tu držte kolmo k ústům dítěte. To umožní kojenci přizpůsobit se a láhev nebude tlačit na čelisti dítěte ani na rty. 

Na výběru lahvičky záleží

Nabídka dětských lahviček je opravdu velká a je těžké se v ní zorientovat. Špatně zvolený výrobek navíc může nadělat víc škody než užitku. Jaké parametry by tedy vhodná lahvička měla splňovat a na co všechno je dobré myslet při samotném výběru? To v dalším díle oblíbeného pořadu Testováno mámou zjišťovala Kamča Linda Sedláčková.

"Opomenout bychom neměli jak materiál samotné lahvičky, tak materiál savičky, se kterou přichází dítě do přímého kontaktu. Neméně důležitý je celkový tvar lahvičky a její případné speciální funkce, například antikolikové lahvičky," říká Kamča a dodává:

"Vzhledem k věku dítěte je důležité vybírat savičky se správnou rychlostí průtoku. Po otočení plné lahvičky dnem vzhůru by mělo mléko kapat rychlostí dvě až tři kapky za minutu. Pokud by lahev kapala rychleji, miminko by se mohlo zalykat. Při pomalejším průtoku bude pro dítě krmení náročné a rychle se unaví."

Lahvičky Mammafeel od značky LOVI jsou naprostou novinkou. Tyto inovativní lahve byly ve spolupráci se specialisty z oboru neurologopedie, neonatologie a laktačního poradenství vyvinuty tak, aby svým vzhledem a funkcí co nejvíce připomínaly matčino prso. Na první pohled vás na lahvičce nic neruší a je v trendy minimalistickém stylu. Unikátní béžové zbarvení prstence na savičce bude děťátku připomínat kůži maminky.

A jak tato lahvička zapůsobila na Kamču? Její hodnocení je vše vypovídající. "Po prvním doteku jsem byla překvapená z jemnosti, pružnosti a dynamiky savičky, která má co nejvíce imitovat dvorec bradavky. Široký profilovaný tvar po vzoru matčiných prsou a dokonalé proporce zajistí, že ústa dítěte jsou při krmení umístěna ve správném úhlu. Rty jsou sice pevně sevřené, ale dítě může volně dýchat nosem, což snižuje riziko vzniku koliky," zmiňuje Kamča v pořadu.

Samotná savička je navíc vyrobena ze dvou typů silikonu s různou pevností, což zajišťuje přirozenou elasticitu při sání a oporu pro rty dítěte. Miminko tak přijme lahvičku velice rychle. Za zmínku stojí také antikoliková funkce, která není zajištěna pouze ventilem, ale také specifickým tvarem savičky, díky které miminko nepolyká vzduchové bubliny.

"Na lahvičce najdete přehlednou rysku, která umožní kontrolovat množství vypitého mléka. To vše spolu tvoří dokonalé souznění, které podporuje a chrání přirozený sací reflex miminek. Pro maminky ani miminka tak nebude náročné kombinovat krmení z lahve a kojení," popisuje Kamča.

Lahvičky Mammafeel jsou dostupné ve dvou velikostech - 150ml a 250ml. Dle věku a potřeb dítěte můžete vybírat z několika saviček s odlišnými průtoky. Od narození je zde savička mini. Pro miminka do tří měsíců je vhodná savička s pomalým průtokem. Střední savičku je vhodné začít využívat pro děti starší šesti měsíců. Od devíti měsíců by měla mít savička již rychlý průtok. Sáhnout můžete také po savičce variabilní, které se doporučuje od 6 měsíců věku miminka.

"Na závěr si za sebe dovolím říct ještě jedno. Myslete na to, že vaši hodnotu, jako mámy, neurčuje to, zda můžete, nemůžete nebo třeba nechcete kojit. Láska a blízký dotek vaší náruče je to, na čem záleží," dodává na konci pořadu populární blogerka, youtuberka a milující máma.

Věříme, že jsme vám díky pořadu "Testovánou mámou" spolu s Kamčou Lindou Sedláčkovou s výběrem lahvičky pomohli. Budeme se na vás těšit zase příště u dalšího dílu Testováno mámou.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie