Zobrazit přihlášovací formulář

Zabavte děti i sebe

  • Publikováno:
Zabavte děti i sebe

Čas strávený s dětmi je v dnešním uspěchaném světě velmi vzácný. Abyste si jej mohli užívat vy i vaše ratolesti, vyzkoušejte něco nového. Outdoorová dobrodružství, kreativní projekty i zábavné vzdělávací aktivity jsou pro volný čas jako dělané. Děti se mohou naučit novým dovednostem, vy si odpočinete a užijete si společně strávený čas.

Zábava v přírodě

Netradiční procházky

U nás i v zahraničí se stále častěji můžeme setkat s různými naučnými stezkami. V lesích, na loukách, ale i v centrech měst narazíte na nepřeberné množství zajímavých stezek obohacených o interaktivní exponáty a poutavou infografiku. Naučné stezky kombinují fyzickou aktivitu se vzděláváním. Dětem i dospělým prakticky přibližují různá témata z historie, vědy či botaniky.

 

Hledání pokladů

Se staršími dětmi se můžete vydat na geocachingovou výpravu. Hledání ukrytých schránek je skvělým prostředkem k objevování míst, o nichž se z mapy nebo turistických průvodců často ani nedozvíte. V popisu geocachingového úkrytu bývá vysvětleno, čím je místo zajímavé a proč je na něm poklad uložen. Keše můžete objevit ve frekventovaných městských centrech i v odlehlých pustinách. Pokud jsou vaše děti na dlouhé výlety příliš malé, schovejte jim několik pokladů na zahradě nebo v parku. S mapou k pokladu pak můžete hledat sladkosti, hračky nebo jiné drobnosti.

 

Na kole dojedou ratolesti dál

Pokud se chystáte na procházku, ale máte strach, jestli děti zvládnou překonat delší vzdálenosti, vezměte jim s sebou odrážedlo nebo kolo. Dětská odrážedla pomáhají rozvíjet rovnováhu a koordinaci pohybu a usnadňují a urychlují pohyb. Větším neposedům můžete pořídit kolo s tréninkovými kolečky nebo koloběžku. Pěšky děti daleko nedojdou, na kolech je ale cestování zábavnější a také rychlejší.

 

Sportovní den

Uspořádejte sportovní den. Na stanovištích mohou děti i rodiče soutěžit ve štafetových závodech, míčových hrách nebo v jiných disciplínách. Se sportovními aktivitami můžete snadno spojit také kreativní činnosti nebo vědomostní hry. V průběhu sportovního dne si tak mohou všichni procvičit postřeh a koordinaci, ale také unavit hlavu.

Domácí zábava

Výtvarný koutek

K procvičování jemné motoriky i rozvíjení jiných dovedností jsou ideální různé výtvarné činnosti. Máte-li na to doma prostor, vyrobte dětem výtvarný koutek. Pořiďte nejrůznější výtvarné potřeby a sledujte, co vaši malí umělci vymyslí. Kromě barev, štětců a pastelek lze k tvoření využít také vše, co najdete na zahradě, na procházkách v lese nebo třeba v kuchyni. Představivosti se meze nekladou, tvořit můžete figurky z kaštanů, ozdoby z těstovin, nebo třeba zvířátka z ruliček od toaletního papíru.

 

Zahradničení

Pokud máte zahradu nebo alespoň balkon, zapojte děti do péče o květiny, stromy a keře. Ukažte jim, jak se přesazují pokojové rostliny, a vysvětlete, jak funguje sklízení ovoce a zeleniny. Nechte je, ať se starají o svou rostlinku a pokusí se vypěstovat třeba rajče či bazalku.

 

Vypěstované plodiny můžete rovnou zpracovat a ukázat dětem vaření a pečení. Vyberte několik jednoduchých receptů, se kterými vám děti mohou pomoci. Udělejte jednoduchou pizzu, upečte sušenky nebo uvařte zeleninovou polévku. Děti mohou míchat těsto, zdobit sušenky čokoládou, nebo třeba odměřovat přísady.

 

Prozkoumávání města

Zábavné expozice

Návštěvy muzeí nemusí být jen pro dospělé. Velké množství galerií a muzeí instaluje expozice, které jsou zajímavé i pro ty nejmenší návštěvníky. Interaktivní expozice, možnost vyrobit si vlastní suvenýr nebo bohatě vybavené dětské koutky jsou v dnešní době samozřejmostí. Navzdory tomu, že jsou takové atrakce určené především pro děti, dospělí se často zabaví stejně jako drobotina, ne-li víc.

 

Čtení v knihovnách

Autorská čtení a besedy pro děti bývají součástí programu knihoven a velkých i malých knihkupectví. Při zábavných vystoupeních se kromě čtení často zpívá, recituje nebo kreslí. Program je většinou sestaven tak, aby vyhovoval i dětem předškolního věku nebo nejmenším školákům.

 

Ať už s dětmi sportujete, tvoříte figurky z klacíků, nebo objevujete historii, nejdůležitější je to, že s nimi trávíte čas. V každodenním shonu je snadné sklouznout k obrazovce televize nebo počítače. Zkuste nechat elektroniku vypnutou a vymyslete zábavný program pro sebe i své ratolesti. Společný program může být při troše snahy velmi zábavný pro celou rodinu.

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie