Zobrazit přihlášovací formulář

Příprava na mateřství po 40: Co všechno potřebujete vědět

  • Publikováno:
Příprava na mateřství po 40: Co všechno potřebujete vědět

Mateřství po třicítce už dnes nikoho nepřekvapí. U maminek čtyřicátnic už se ale přeci jen zvýšená pozornost objevuje. Je to na místě? Přinášíme vám přehled důležitých informací, na které je dobré se připravit.

Jde o stále běžnější věc

Hned na úvod začněme pozitivními skutečnostmi. Mateřství po čtyřicítce je stále běžnější. Stejně tak, jako se prodlužuje délka lidského života, se prodlužují jeho jednotlivé etapy. Ženy chtějí studovat vysoké školy a budovat kariéru, nebo si v mládí zkrátka užít života – cestovat, poznávat nové lidi, mít nevšední zážitky. To s dítětem není tak docela možné, a tak je mateřství zcela běžně odsouváno až na věk kolem třicátin a nezřídka i později. Mateřství po čtyřicítce tedy rozhodně není něčím, za to by se měl člověk stydět, jde zkrátka o přirozený společenský vývoj a každý má na dítě i po čtyřicítce právo.

Zdravotní rizika spojená s vývojem plodu rostou

Co je ale nepopiratelné, je skutečnost, že s rostoucím věkem maminky roste i riziko komplikací. A to od samotného početí přes vývoj plodu až po porod a následující dny, týdny a měsíce.

Mladší tělo všechny změny, které s mateřstvím souvisejí, zpravidla zvládá lépe. Pozor ale na to, že vše je individuální a mluvíme spíše o statistice, pro každou maminku je mateřství trochu jiné a záleží na velkém množství faktorů.

Kromě toho, že pro pár ve vyšším věku může být těžší dítě počít, je pak nutné se připravit na vyšší pravděpodobnost, že se plod nebude vyvíjet správně a může tak dojít k některým komplikacím, které nemusí být úplně příjemné. Konkrétní rizika v tomto směru je vhodné probrat ještě před početím s lékařem.

Také tělo maminky dostane zabrat

Všichni víme, že po třicítce nebo čtyřicítce už se necítíme tak dobře jako po dvacítce. Tělo dává o každém roku vědět – někoho bolí klouby, záda, dalšího svaly, zhoršuje se trávení a podobně. Během těhotenství se mohou tyto projevy znásobit. A tak maminky v pokročilejším věku častěji trápí oteklé nohy, bolesti zad nebo třeba nadýmání. Výraznější mohou být i změny kvality pleti, vlasů, nehtů, zubů či tukových zásob. S tím, že vaše tělo projde zásadními změnami, zkrátka počítejte. Častěji se mohou objevit i komplikace opravdu nepříjemné, jako je inkontinence. Možná tak již během těhotenství či po porodu budete muset nosit jednorázové inkontinenční kalhotky. U někoho tyto potíže mohou být trvalého charakteru, zpravidla se ale po porodu postupně zmírňují a zcela vymizí. Pro maminky ve vyšším věku ale zkrátka může být regenerace náročnější fyzicky, psychicky i časově.

Dokážete si se vším poradit?

Člověk v mladším věku snadno přijímá změny. Mateřství je absolutní změnou životního stylu a každodenního režimu. Dokážete na pár let omezit svou profesní kariéru, bohatý společenský život, cestování a další zážitky? Dítěti je nutné minimálně během prvních několika měsíců podřídit takřka vše, což může být po čtyřicítce zejména psychicky velice náročné. Skončeme ale opět pozitivní zprávou. Radost z příchodu miminka většinou vše bohatě vykompenzuje.

 

Reklamní sdělení

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie