Zobrazit přihlášovací formulář

Poznejte svůj barevný typ

  • Publikováno:
Poznejte svůj barevný typ

Asi každá žena ví, jaká barva jí sluší a prospívá, ve které se cítí dobře. Ale barevné ladění se zdaleka netýká jen oblečení a doplňků, ale také mekeupu, barvy očních stínů, rtěnky nebo třeba barvy vlasů. Jak poznat, jestli jsou podtóny vaší pleti spíše chladné nebo teplé? Jak to snadno otestovat? A jaké barvy sluší klasickým jarním, letním, podzimním nebo zimním typům?

O tom, že není červená jako červená, se už asi při výběru rtěnky nebo laku na nehty přesvědčila každá. Některá červená s pletí krásně ladí, v jiné vypadáte jako předpotopní vymóděnenc. Čím to je? Mimo jiné také tím, jestli jsou barvy určené pro teplý nebo studený odstín pleti.

Základní otázka - teplá nebo studená?

Barevná typologie je vlastně takové shrnutí všech možných aspektů vašeho zevnějšku. Na jejich základě pak každý barevný typ dostává doporučení, jaké barvy nejlépe podtrhují jeho krásu. Pokud chcete svůj tón pleti rozklíčovat sama bez pomoci odborníka – vizážisty, zkuste získat odpověď na tyto otázky:

  • Jakou vidíte barvu obličeje v zrcadle, když si vedle sebe dáte bílý papír? Pokud se vám vaše kůže zdá spíše žlutá, jste teplý typ, pokud si připadáte dorůžova, pravděpodobně stojíte na chladnější straně tónů pleti.
  • Podívejte se na své zápěstí na denním světle. Jsou vaše žíly spíš fialově nebo zelené? Pokud se vám žíly na zápěstí jeví modré nebo fialové, tón vaší pleti je chladný. Pokud jsou naopak zelené, vaše pokožka v sobě obsahuje teplé tóny.
  • Vypadáte lépe ve zlatě nebo stříbře? Vaše kolekce bižuterie i šperků pravděpodobně obsahuje obojí, ale v jedné této barvě si připadáte lépe. Je to zlatá? Pak jste teplý typ. Pokud stříbrná, tak chladný.
  • Pořád si nejste jistá? Jestliže jsou odpovědi na tyto otázky nejednoznačné, nebo se všechny neshodly na jednom barevném typu, je to na jednu stranu dobrá, na druhou špatná zpráva. Můžete mít samozřejmě také neutrální podtón pleti, což vás nijak neomezuje v barvách, které zařadíte do šatníku. Špatná zpráva je to v tom smyslu, že se budete muset rozhodovat barvu od barvy, jestli je pro vás ta pravá. Univerzální pravidlo, které by vám alespoň vyselektovalo barvy, které rozhodně ano nebo ne, pro vás totiž neexistuje.

Jaro, léto, podzim, zima… a kontrast

Kromě studeného a chladného podtónu barvy pleti je dobré si všimnou také kontrastu, který má vaše pleť, přirozená barva vlasů, oči a rty. Tento kontrast může být jasný a ostrý nebo naopak nezřetelný. A co to znamená? Kombinace.

  • Chladný podtón + ostrý kontrast = zimní typ
  • Chladný podtón + nezřetelný kontrast = letní typ
  • Teplý podtón + ostrý kontrast = jarní typ
  • Teplý podtón + nezřetelný kontrast = podzimní typ

 

Jarní typ. Pleť má průsvitnou, spíše bledou, s broskvovým nádechem a zlatavým podtónem, pokud má pihy, tak vždy zlatohnědé, nikdy došeda, rty jemně teplého odstínu červené, opaluje se výrazně dohněda, ale s červeným podtónem, oči bývají blankytně modré, tyrkysové, zelené (světle zelené, žlutozelené, šedozelené), oříškové.  

Jarnímu typu sluší: lehké až pastelové barvy rozhodně ne syté odstíny. Volte zelenkavou, světle růžovou nebo fialovou, žlutou. Vyhněte se černé kolem obličeje, sytým a tmavým odstínům a velkým kontrastům v oblékání.

Letní typ. Pleť má porcelánovou nebo s růžovým nádechem, pihy jsou šedohnědé až popelavé barvy, rty spíše růžové, skvěle se opaluje – vždy dohněda bez červeného nádechu, oči bývají černohnědé, šedé, tmavě modré (šedomodré, fialově modré), šedofialové.

Letnímu typu sluší: Pastelové a neutrální barvy přírodních odstínů, tlumené barvy jsou pro letní typ to pravé. Ideální je žlutá a modrá ve více obměnách, tóny volit spíše dorůžova než dooranžova, vyhnout se sytě červené a černé, která zvýrazní kruhy pod očima. Nevhodné jsou také odstíny šedé a oranžové.

Podzimní typ. Pleť je u tohoto typu pleti slonovinová, broskvová a někdy až sytě zlatobéžová. Pihy mají žluto až červenohnědé a také sklon k mateřským znaménkům. Rty mají sytě červený odstín, opaluje se hůře, dohněda málokdy. Oči, stejně jako u jarního typu, bývají blankytně modré, tyrkysové, zelené (světle zelené, žlutozelené, šedozelené), oříškové.

Podzimnímu typu sluší: Veškeré zemité odstíny, přírodní barvy, ale v tlumených tónech. Vyhnout byste se měli kontrastům a sytým světlým barvám, jako je tyrkysová, žlutá nebo sytě růžová. Černá by se měla kombinovat s jinými barvami, samotná pro podzimní typ vhodná není.

Zimní typ. Pleť má vždy rovnoměrnou barvu – buď bílou, nebo olivovou (jižanské typy), pihy tmavší, šedohnědé, nikdy ne čistě hnědé, rty červené, ale s modrým podtónem, opaluje se rychle do olivově hnědé barvy, stejně jako u letních typů bývají oči černohnědé, šedé, tmavě modré (šedomodré, fialově modré), šedofialové.

Zimnímu typu sluší: Skoro všechny odstíny modré a modrozelené, dále pak syté a tmavé barvy. Zimní typy by se měly vyhnout béžové, oranžové a jakýmkoliv vybledlým, sepraným odstínům. Na rozdíl od většiny ostatních, zimní typy vypadají perfektně i v čistě černé barvě.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie