Zobrazit přihlášovací formulář

Speciální využití obyčejného koření

  • Publikováno:
Speciální využití obyčejného koření

Vyhnat rybenky, moly nebo mravence z domu? A škodnou ze zahrady? Příprava vlasového tonika pro zintenzivnění přirozené barvy vlasů, zastavení krvácení a mnoho dalších užitečných triků zvládnete ze zásob, které už pravděpodobně máte doma. Různé bylinky a koření totiž zdaleka nemusí sloužit pouze jako dochucovací prostředky, ale jako přírodní a účinní pomocníci při různých potížích v domácnosti i na zahradě.

Bylinky a koření jsou nedílnou součástí každé kuchyně. O bylinkách mluvíme v případě, že konzumujeme listy nebo květy, o koření, jde-li o semeno, plod, kořen, dřevo nebo kůru. Ale dost teoretizování, jak využít běžné domácí koření pro netradičná účely?

Dezinfekce do bot. Přesně tak funguje šalvěj. Šalvěj zabíjí bakterie, které žijí v temnu a vlhku a způsobují nepříjemný zápach. Stačí jeden nebo dva lístky rozdrtit a rovnoměrně vysypat do bot, než si je obujete.

Zastavení krvácení, ošetření drobných poranění. Máte doma kamenec? Dříve se užíval k nakládání masa, má stahující efekt – v podstatě okamžitě stáhne drobnou ranku, ne nadarmo se používal i po holení břitvou.

Zvýraznění přirozené barvy vlasů. Pro lesk tmavých vlasů svařte v šálku vody polévkovou lžíci šalvěje, popřípadě čerstvého rozmarýnu, nebo směs jedné lžičky nového koření s jednou lžičkou mleté skořice a půlkou lžičky mletého hřebíčku. Nechte 30 minut louhovat, přeceďte a nechejte vychladnout. Oplachujte nálevem vlasy jako závěrečným oplachem po mytí šampónem. Pro světlé vlasy použijte se stejným postupem heřmánek – na jeden šálek vody ho stačí polévková lžíce.   

Vymývání sklenic a lahví. Nic naplat, v zavařovacích sklenicích občas pach rajčat, česneku nebo ostatních surovin prostě ulpí. Pokud chcete sklenici použít znova, vsypte do sklenice lžičku mleté hořčice, zalijte vodou a nechejte přes noc odstát. Po zápachu nezůstane ani stopa.

Provoňte domácnost. Zkuste místo umělých vůní a osvěžovačů vzduchu nechat na plotně alespoň půl hodiny probublávat vodu se skořicovou kůrou a hřebíčkem, jejich vůně krásně ulpí a bude se ve vašem domově držet dlouhou dobu.

Proti bolení zubů. Na bolení zubů krásně fungují šalvějové kapky, ale pomůže také hřebíčkový olej nebo samotný hřebíček. Ten obsahuje látku eugenol, kyselina hřebíčková, která se používá jako přírodní anestetikum a antiseptikum.

Boj proti molům. Nepříjemné a zákeřné moly odežene také hřebíček. Pořiďte si nebo vyrobte gázové sáčky, a do každého dejte hrst celého hřebíčku. Ty rozvěste v šatníku a je po molech. Ale pozor! Hřebíček barví a pouští olej, nedovolte, aby byl v přímém kontaktu s oblečením. Můžete gázové sáčky vložit do igelitových, které necháte otevřené.

Mravenci pryč. Tito malí protivní škůdci mají v kuchyních spadeno na všechno možné, mimo jiné také na cukr, mouku nebo papriku. Od podobných surovin je udržíte v uctivém odstupu pomocí bobkového listu, který vložíte do nádob. Pokud nechcete, aby cukr nebo mouka byly bobkovým listem cítit, přilepte lístky na víko.

Pokud se vám mravenci usídlili na zahradě, nemusíte hned sahat po škodlivých pesticidech. Vezměte šálek prosáté hladké mouky a smíchejte ho se lžící mletého pepře. Směs vysypte na mraveniště a podél mravenčích cestiček, do hodiny emigrují jinam.

Už nikdy žádné rybenky. Rybenky jsou extrémně odpudivý malý hmyz, který žije na vlhkých místech, převážně v koupelnách a prádelnách. Skvěle proti nim působí směs šalvěje, hřebíčku a skořice. Zavěste pytlík s takovou směsí do koupelny a/nebo rozestavte dekorativní košíky s ní na různá místa ideálně na podlaze a podél krycích lišt, a rybenky už k vám nezavítají.  

Proti zatuchlým termoskám. Až budete zase na půl roku schovávat termosky nebo jiné uzavíratelné lahve, dejte do nich celý hřebíček nebo lžičku soli.

Chraňte zeleninu na zahrádce. Takzvaná doprovodná výsadba je známá už po staletí. Aromatické rostliny, jako jsou šalvěj, měsíček, vratič nebo bazalka odhánějí hmyz, a například máta, tymián a kopr skvěle ochraňují brukvovité rostliny (kedlubny, zelí, kapustu, květák) – odhánějí bělásky zelné.

Máte zkušenosti s využitím bylinek nebo koření v domácnosti či na zahradě? Poraďte ostatním, co všechno se ještě dá zařídit pomocí koření nebo bylinek.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie