Zobrazit přihlášovací formulář

Fitness průvodce pro začátečníky I.

  • Publikováno:
Fitness průvodce pro začátečníky I.

Jak se blíží přelom roku, spousta z nás začíná uvažovat, jestli by nebylo vhodné dát si nějaké předsevzetí. A pokud ano, velmi často padne volba na cvičení, respektive shazování nějakých těch kil. Když se rozhodnete začít chodit do posilovny, čeká vás kromě bolesti těla také spletitá cesta za kýženým výsledkem. V posilovně narazíte na mnoho nástrah, které ovšem když překonáte, poznáte skvělý pocit. Endorfiny, výsledky, větší fyzická síla a celkové zlepšení imunity a tělesného stavu doopravdy stojí za to. Ale i cvičit je třeba dobře.

Možná jste už někdy do posilovny chodili, možná se vydáváte poprvé. Spousta lidí a ano, žen především, má z posiloven z nějakého důvodu strach. Může to být tím, že „bouchači“ z posiloven tvoří většinou už dobře známou komunitu, mezi kterou se vydáváte poprvé a jdete vlastně tak trochu mezi skupinu přítel, kteří jsou pro vás zatím cizí. Člověk se bojí opovržlivých pohledů, že se zesměšní, když nebude vědět, jak na jakém stroji, kdy, co a proč cvičit. To je ale ve většině případů naprosto neopodstatněná obava.

Je třeba se zbavit stresu

Ano, do každé posilovny chodí stabilně zdravé jádro skalních cvičenců, kteří v nich tráví snad veškerý svůj volný čas a často i kus toho pracovního. Znají se s majiteli, tykají si s obsluhou, cvičí tvrdě a často a chovají se tam jako doma. Máte z nich obavy? Bojíte se, že se před nimi ztrapníte?

Uvědomte si, že právě to jsou lidé, kteří cvičením žijí. Považují ho za nejlepší koníček a jediné vhodné trávení času. Takže milují, když přijde někdo nový, a oni budou moct šířit osvětu. A, pokud jste dáma, tak se ještě k tomu trochu předvádět. Pokud překonáte ostych, stálí návštěvníci posiloven vám budou umět pomoct a poradit skoro stejně dobře jako placení trenéři. A k tomu ještě rádi!

Máte obavu z toho, že se vám v posilovně bude někdo smát? Zbytečně. Vy byste se někomu smáli? Všichni, do jednoho, si pamatují (a jsou pyšní) na své začátky s tréninkem, a pokud si vás vůbec všimnou, budou se vás snažit povzbudit.

Další z důležitých věcí je, že cvičení v posilovně je sice tak trochu společenská událost, ale hlavním cílem je udělat něco dobrého pro vlastní tělo. Proto si většina návštěvníků fitness center ostatních moc nevšímá, pokud zrovna nechtějí nebo nepotřebují pomoct, nebo se nedomlouvají na vystřídání se na stroji.

Jak vybrat posilovnu

Hodně záleží, čemu dáváte přednost. Od sídlištních posilovniček, kde narazíte na ty pravé srdcaře s láskou k železu, po stylové a moderní fitness haly s moderními stroji, velkou nabídkou suplementů a osobními trenéry k dispozici, všichni mají šanci najít, co jim vyhovuje. Pokud je vaším nepřítelem ostych a obava z hodnotících pohledů ostatních, ale zároveň se nebojíte kontaktu, je lepší navštívit menší rodinné fitko, kde vám pomůžou a přátelsky poradí. Ve velkých centrech, které bývají často spojené s obrovskými kardio zónami, spíše narazíte na ty, kteří se chodí do posilovny předvádět a také tak trošku zkoumat a hodnotit ostatní. Budete mít ale k dispozici trenéry a odbornou pomoc, navíc je velká šance, že se trošku „ztratíte v davu“.

Podle čeho tedy vybírat?     

  • Doporučení od známých. Ideální je navštívit posilovnu s někým, koho znáte, komu důvěřujete, a kdo vás provede. Vlastně tak trochu vezme pod ochranná křídla, ukáže vám, jak co chodí, koho se ptát a trošku vás dopředu připraví, co čekat.   
  • Atmosféra. To poznáte. Pokud přijdete do posilovny a nebudete se v ní cítit dobře, zákonitě se vám ani cvičit moc dobře nebude. Může vám nevyhovovat hudba, personál, sprchy, vybavení, barvy… cokoliv. Nepokoušejte se to zlomit, pokud máte na výběr, zkuste to jinde.
  • Lidé. Ti, kdo do posiloven chodí, tvoří velkou část dojmu, kterou z místa máte. Bojíte se potetovaných skorokulturistů, obrovských činek a křiku při cvičení? Běžte jinam. Nevyhovují vám sportovci s drahým vybavením, vystylovaných outfitech podle posledních trendů, se zvednutými límečky? Zkuste si najít něco méně lifestylového. Mějte na paměti, že se musíte cítit dobře.
  • Trenér. Je k dispozici? Je k dispozici pořád? Má čas se vám věnovat? Můžete jeho služeb využít zdarma nebo si musíte platit soukromé hodiny? Co všechno po něm potřebujete? Sestavit celý plán nebo jen dohled? Určitě řekněte obsluze, že jste v posilovně poprvé.
  • Cena. Ta je celkem velký rozhodovací parametr. Můžete chodit do fitka za pár korun, ale i za tisíce. A ne vždy je poměr cena – výkon adekvátní. Zvažte, co všechno od posilovny očekáváte a jaké jsou vaše finanční i časové možnosti. Rozhodně není žádoucí si koupit permanentku při první návštěvě, dejte si s výběrem posilovny načas, může to být věc, která bude rozhodovat o vašem zdraví a fyzické kondici. Nenechte se odradit, raději to zkuste jinde!

První návštěva

Se známým nebo bez, jednou to přijde, odhodláte se a jdete poprvé. Je pár věcí, které vám můžou přinést klid na duši ještě předtím, než vstoupíte do jámy lvové. Pročtěte si pečlivě webové stránky vybrané posilovny, ujasněte si, co od cvičení čekáte a s chutí do toho.

Co s sebou? I v posilovnách existuje něco jako dress code. Do některých není radno přijít jinak než velmi poctivě, technicky propracovaně a v pastelových barvách, do jiných se zase více hodí vytahané tepláky, obyčejné tričko a mikina. Pro dobrý pocit při cvičení není od věci si zjistit, do jakého typu posilovny se chystáte zavítat. Univerzální pravidlo „hlavně pohodlně“ sice platí, nikde není předepsáno, v čem přijít, ale znáte to. Na ples do Opery taky nechcete přijít v nevhodných koktejlkách. Obuv je většinou velmi doporučená pevná. Poměrně hodně lidí cvičí třeba jen v ponožkách nebo naboso, ale hygienické ani bezpeční to moc není. Záleží na interních pravidlech konkrétní posilovny. Ale doopravdy nechcete, aby vám na bosou nohu spadla byť sebelehčí činka. Natož nějaká těžší. Ručník. Ručníky jsou alfa omega mnoha posiloven. Je třeba ho mít s sebou nejen pro otírání potu, ale také pro podkládání vlastního těla na strojích. A to i v případech, že jsou k dispozici (a je vyžadováno je použít) ubrousky a dezinfekční gely. Pro citlivější jedince doporučujeme vzít si ručníky dva, jeden na podkládání, druhý na tvář. A pak samozřejmě ten do sprchy. Hudba. Ve většině posiloven hraje hudba. Ale šance, že taková, která se vám bude líbit, je relativně malá. Takže MP3 přehrávač, mobil nebo jakýkoliv jiný nosič a sluchátka jsou pro mnoho cvičenců nezbytností. Šikovné jsou i různé přídatné kapsičky, na internetu seženete bez problémů nosič na mobil, který si připnete kolem paže, takže vám nebude zavazet při cvičení. Hygienické potřeby. Sprchový gel, šampón, deodorant… všichni víme. Gumička. Pro dlouhovlasé dámy i pány jsou stažené vlasy naprostou nezbytností. To poznáte po první návštěvě, kdy si ji zapomenete. Naštěstí je většina posiloven vybavena i pro tyto případy. Zvažte i „potítka“ – na zápěstí, čelenky… Pití a jídlo. V některých posilovnách je možné konzumovat vlastní donesené pití, případně i potraviny. Co se pití týče, je dovoleno vše, ale doporučeno neperlivé. Krom toho, že se bublinky z pití nepříjemně vrací, stimulují také žaludeční činnost a prokrvení, takže si ovlivňujete cirkulaci krve. A tu potřebujete podřídit distribuci živin do svalů, ne prokrvení žaludečních stěn. Jídlo je kapitola sama pro sebe. Při náročnějším tréninku není od věci mít po ruce banán nebo kousek čokolády, kdyby vám docházel cukr. To se ovšem samozřejmě dá vyřešit i na baru proteinovou nebo müsli tyčinkou.   

A hlavně, když už si budete myslet, že nemůžete, a budete chtít skončit, vzpomeňte si, proč jste začali. Než se z cvičení stane radost, závislost a svého druhu odpočinek, prožijete si pár krušných chvilek. Ale jakmile jednou objevíte tu radost z té správné bolesti těla, z výsledků, které jsou nejen vidět, ale i cítit, už se bez správného cvičení neobejdete.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie