Zobrazit přihlášovací formulář

Ideální strava při nemoci: 6 jídel, která podpoří vaší imunitu

  • Publikováno:
Ideální strava při nemoci: 6 jídel, která podpoří vaší imunitu

Taky jste slyšeli už snad tisíckrát, že je dobré při chřipce, nachlazení, angíně a dalších nemocích jíst pomeranče, zázvor, pít dostatečné množství tekutin a ležet v posteli? Asi ano. Ale proč se doporučuje slepičí vývar nebo třeba banány? A jaké další potraviny dokážou díky svému působení na lidský organismus pomoct při účinném boji s oslabením imunity?

Nemoci můžeme podlehnout téměř kdykoliv, ale některá období jsou v útocích na naši imunitu zákeřnější než jiná. Počasí, epidemie, všudypřítomný stres, nedostatečný přísun vitaminů… to všechno nás dělá náchylnými k nachytání kdejakého bacila. Málokdo si může dovolit naprosto klidový režim, proto je dobré v rámci boje proti nemoci nasadit všechny dostupné prostředky. K nim patří mimo jiné také jídlo a pití. A co konzumovat jako prevenci, ale také, když už je nemoc tady?

Kiwi, pomeranče

…a všechno, co obsahuje vitamin C. I když sám pravděpodobně moc efektivně proti virovým infekcím nebojuje, dokáže zmírnit příznaky a zkrátit délku přetrvávání symptomů, jako jsou rýma, kašel nebo horečka. Kromě kiwi a citrusových plodů jsou bohatým zdrojem (nejen) vitaminu C například také jahody nebo borůvky. Ale například v zimě moc plnohodnotných jahod neseženete, naopak citrusové plody jsou nejkvalitnější – řiďte se sezónou.

Banány

Když má člověk horečku, potí se. A záměrně se vypotit je také to, co by měl každý při nemoci dělat. Společně s potem ale odchází z těla také spousta důležitých látek. Jednou z nich je například draslík. A na ten jsou banány maximálně bohaté. Navíc jsou výživná, ale přesto velmi dobře stravitelná potravina, takže byste je v sobě měli udržet i při podrážděném žaludku.

Oves, ječmen

Ano, i zdánlivě tak nudné potraviny, jako jsou ovesné vločky, umí pomoct proti nemoci. Obsahují typ polysacharidu, který se jmenuje beta glukan, a je extrémně účinný v podpoře obranných schopností organismu proti bakteriálním a virovým onemocněním. Krom toho beta glukan také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí jako antioxidant.

Ryby, mořské plody

Mořské plody, speciálně humři, krabi a krevety, obsahují látky, co pomáhají našim bílým krvinkám produkovat bílkoviny, které vyhánějí původce virových onemocnění pryč z našeho těla. Na omega – 3 nenasycené mastné kyseliny bohaté ryby, jako je třeba losos, tuňák nebo makrela, zase dokážou mírnit záněty, tedy i srážet teplotu, podporují respirační funkce a chrání dýchací soustavu před infekcemi.

Česnek, cibule

Není to nic vábného, ale jak česnek, tak cibule, obsahují extrémně silné antivirové látky a významně posilují imunitní systém našeho těla. Bohužel je třeba obě tyto potraviny konzumovat v syrovém stavu, což může být lehce nespolečenské, ale pro uzdravení podstatné.

Tip Mimibazaru: Téměř v každé rodině se tradují různé modifikace receptů na cibulový sirup. Ten působí proti chřipce a nachlazení téměř zázračně. Můžete si ho vyrobit tak, že oloupete a na kolečka nakrájíte cibuli, dáte ji do uzavíratelné nádoby a zasypete obyčejným cukrem. Nechejte přes noc v lednici a ráno budete mít hutnou šťávu relativně přijatelné chuti, která ovšem s nachlazením zatočí raz dva. Dávkujte jednu lžičku před každým jídlem (alespoň 3x denně).

Vývar  

Samozřejmě ideálně od maminky! Ale zdaleka to není jenom babská rada. Pokud si dáte vývar z drůbežího masa, dostanete společně s horkou a slanou tekutinou (což je všechno pro efektivní léčbu potřeba) do těla také látku zvanou cystein. Díky cysteinu se rozpouští v plicích hlen a nosní sliznice zůstává vlhká.

Je něco, co vám při nemoci zaručeně pomáhá? Ovoce, zelenina, čaje, bylinky? Dejte ostatním tip na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

navia 5. 12. 2023, 19:11
na odkašlávání čaj z majoránky s medem
simona1111 13. 12. 2015, 16:06
(vanoce) (jezisek) (banky) (andel) (stromecek) [A] (Y) (Y) (Y)

Kategorie