Zobrazit přihlášovací formulář

Antiperspirant vs. deodorant aneb Používat na noc!

Antiperspirant vs. deodorant aneb Používat na noc!

Používat přípravky proti pocení (a jeho negativním vedlejším efektům) je už vlastně součástí základní hygieny. Spousta lidí žije v přesvědčení, že deodorant a antiperspirant jsou jedno a to samé. A také, že je vhodné je aplikovat ráno, nejlepší službu udělají před sportovním nebo jiným náročným výkonem a není na škodu je sem tam přes den znovu nanést. Není to ale tak docela pravda. Víte, co používáte? A jestli se pro vás hodí spíše deodorant nebo antiperspirant?

Díky pocení se lidské tělo chrání před přehřátím. Ale ruku na srdce, většinu z nás zajímá mnohem víc než původní biologická funkce potu jeho negativní efekty na naše vzezření, a to včetně ošklivých a nežádoucích skvrn na oblečení. Abychom jim a přidruženému nepříjemnému pachu zamezili, používáme vlastně každodenně kosmetické přípravky. Deodoranty a antiperspiranty. Jaký je ovšem mezi nimi rozdíl?

Antiperspirant a deodorant

Antiperspirant   zamezuje perspiraci, což je „ztráta tekutiny kůží“ formou odpařování. Antiperspiranty díky svým účinným látkám stahují póry respektive vyústění potních kanálků na kůži. To nefunguje samozřejmě stoprocentně, takže nějaký ten tělesný pach (v důsledku rozpadu organických složek) vzniká. O ten se ovšem postarají parfémované složky antiperspirantů, které jej překryjí.

Deodoranty nedělají se samotným pocením vlastně nic. Pouze překrývají nežádoucí zápach potu, obsahují podstatně více parfémovaných složek. Nicméně díky tomu, že je perspirace těla vlastně žádoucí, jsou deodoranty pro tělo přirozenější. Ovšem jejich parfémové složky, které jsou jejich hlavním složením, mohou způsobovat podráždění a vyvolávat alergické reakce.

Kdy, co a jak používat?  

Deodoranty jsou vhodné pro použití pro všechny, kteří chtějí nechat své tělo fungovat přirozeně a zároveň nebýt cítit. Deodoranty vám ovšem nepomůžou od propocených koláčů v podpaží a existují příležitosti, kdy se jim prostě potřebujeme vyhnout.

Antiperspiranty zabraňují přirozenému pocení, a tedy vlastně trošku zasahují do fungování těla. Zatímco deodorant překryje zápach, antiperspirant eliminuje jeho vznik a překrývá pouze ten zbytkový. Při výběru a koupi vhodného antiperspirantu je dobré vědět, jestli není nadměrné pocení lékařská diagnóza, nebo není sekundárním efektem některých onemocnění případně užívání léků. V tom případě je dobré se poradit s lékařem, na to už může být obyčejná kosmetika krátká.

Ne přes den, ale v noci  

Zásadní pro užívání antiperspirantu je vhodná forma jeho aplikace. Ať už ho zvolíte v jakékoliv podobě, účinné látky potřebují čas na to, aby začaly fungovat. Jakmile naneseme antiperspirant těsně před aktivitou (a tím myslíme i běžné každodenní fungování), pot stihne vesměs všechny jeho účinné složky odplavit.

Antiperspirant funguje tak, že stáhne póry a vytvoří jakousi zátku potní žlázy. Jakmile po jeho nanesení vyvíjíte aktivitu, pot vyvíjí na zátku větší tlak a hrozí větší riziko zanícení, tedy vzniku nepříjemných vřídků.

Většina dnešních antiperspirantů slibuje účinnost až 24 hodin. Taky jste si kladli otázku proč? Protože ideální doba pro nanesení antiperspirantu je před tím, než jdeme spát. A to hned ze dvou důvodů.

  • V noci se potíme naprosto minimálně. Proto mají veškeré účinné složky čas na to začít působit a maximalizovat tak antiperspirační efekt.
  • Vzhledem k redukci pocení přes noc zabraňujeme nanesením antiperspirantu před spaním vzniku červených pupínků a jiného typu podráždění.

Nevadí dokonce ani ranní sprcha. Pokud jste zvyklí si ji ráno dopřát, nemusíte se obávat, že by narušila účinnost antiperspirantu. Ani po sprše ho nemusíte nanášet znovu, a to právě proto, že jste nechali účinné látky působit tak dlouho, jak bylo třeba.  

Máte zkušenosti s nanášením antiperspirantů na noc? Řešíte rozdíl mezi nimi a deodoranty? Jaká forma vám nejvíce vyhovuje? A co říkáte na přírodní antiperspiranty například ve formě krystalů? 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie