Zobrazit přihlášovací formulář

Příjemná vůně v každém koutě: Domácí aroma recepty

  • Publikováno:
Příjemná vůně v každém koutě: Domácí aroma recepty

Vůně patří k věcem, které máme nejvíce spojené s místy, událostmi, časem, lidmi, zážitky. Umí nám vyvolat vzpomínky, ale také vytvořit a zafixovat nové. Když ovšem doma zrovna nepečeme cukroví, občas máme náladu na nějakou vonnou svíčku nebo osvěžovač vzduchu. Obojí ovšem provoní domácnost za pomoci chemických látek, které často způsobují škrábání v krku nebo jiné alergické reakce. Chcete si vyrobit přírodní osvěžovač vzduchu a naplnit tak domov oblíbenou vůní? Máme pro vás pár návodů.

Rozmarýnovo-citrónový hrnec    

Nejjednodušším způsobem, jak si provonět nejen kuchyň, je nechat na mírném plameni odpařovat vodu, ve které vyvařujeme oblíbené bylinky nebo koření. Vezměte střední hrnec, naplňte ho zhruba ze dvou třetin vodou, do které přidáte:

  • Jeden citrón nakrájený na tenká kolečka
  • Větvičky rozmarýnu
  • Vanilkový extrakt

Nechte probublávat na plotně celý den. Nevýhodou je, že sice můžete průběžně dolévat vodu, ale po jednom dni je směs nepoužitelná – “vyčichne“.

Vonné kostky

Toto je velmi jednoduchá záležitost, která může sloužit také jako vkusná dekorace. Vše, co potřebujete, jsou kousky surového (nelakovaného) dřeva například v podobě kostek, parfém nebo vonný olej. Pomocí malířského štětečku naneste na dřevo olej, popřípadě je nastříkejte parfémem. Dejte do uzavíratelné nádoby, přidejte pár kapek oleje nebo parfému, nádobu uzavřete, pořádně protřepejte a nechte dřevo přes noc nasáknout vůní. Tu si dřevo udrží velmi dlouho a vy ho můžete rozmístit kamkoliv.

Svíčka z pomerančové kůry

Potřebujete pouze pomeranč a rostlinný olej (olivový, slunečnicový, řepkový). Pomeranč rozkrojte napůl a úplně ho zbavte dužiny. Vydlabejte ji pomocí jídelního nože, zbyty vyškrábejte malou lžičkou. Důležité ovšem je, abyste nechali střed pomeranče jako „knot“ a zároveň mu ponechali co nejvíc bílé části slupky. Jakmile máte polovinu pomeranče takto očištěnou, naplňte ji tak ze tří čtvrtin rostlinným olejem. Nechte aspoň hodinu odpočívat – je třeba, aby kůra do sebe olej vstřebala. Nenechte se odradit – pomerančovému „knotu“ bude trvat 2 – 3 minuty, než se rozhoří, proto je vhodné použít dlouhý zapalovač, se sirkami rozhodně neuspějete. Jakmile knot opálíte, nechte ho chvíli odpočívat a vyschnout. Poté zapalte pomerančovou svíčku a nehte se okouzlovat nádhernou vůní.

Osvěžovač z jedlé sody         

Jedlá soda do sebe skvěle vstřebává pachy. To nám pomůže nejen při úklidu, ale také když chceme provonět domácnost nebo třeba kancelář. Budete potřebovat malou zavařovací sklenici a savý papír. Z něj vystřihněte kolečko, které bude pasovat na hrdlo sklenice, a propíchejte ho hrubou jehlou nebo perem (potřebujeme, aby měla vůně kudy proudit).

Do sklenice nasypte jedlou sodu, do které nakapete esenciální vonný olej nebo nastříkáte oblíbený parfém (ten ovšem rychleji vyčichne). Na 5 lžic jedlé sody bude stačit cca 12 – 15 kapek olej nebo stejný počet striků parfému. Promíchejte, zavřete sklenici proděravělým víčkem, a máte osvěžovač, který vydrží velmi dlouho, a je naprosto bez chemických přísad.

Skořicová svíčka

Určitě máte někde doma svíčky, které nepasují do žádného svícnu, jsou moc široké a pravděpodobně jste je dostali jako dárek na vánočním večírku. Co s nimi? Pokud jsou alespoň 7 – 8 cm široké, můžete si z nich udělat nádherně vonící skořicovou svíčku (kdyby byly užší, mohla by se skořice přepalovat nebo začít hořet). Budete potřebovat celou skořici a lepidlo, popř. lepicí pistoli. Úplně jednoduše oblepte svíčku suky skořice, které budou co nejtěsněji vedle sebe. Ovšem pozor – skořici lepte ke spodní části svíčky, ne po celé délce. Pokud použijete pistoli, opatrně s teplotou, aby se vosk netopil.

Hotový výtvor nechte chvíli odpočívat, ať zaschne lepidlo, a potom můžete svíčku zapálit. Nejen, že vypadá krásně, ale nádherně vám provoní celou místnost. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

atsuj 24. 12. 2015, 20:00
(banky) (kolednici) (darecek)
VerkaCer31 22. 12. 2015, 11:01
miluju skořici! Pěkný článek, díky (andel)

Kategorie