Zobrazit přihlášovací formulář

Novoroční předsevzetí: 6 rad, jak je tentokrát dodržet

  • Publikováno:
Novoroční předsevzetí: 6 rad, jak je tentokrát dodržet

Konec roku je obvykle časem bilancování. Přemýšlíme nad tím, co bylo dobře, co špatně, co bychom v tom nadcházejícím roce mohli zlepšit. Ne nadarmo je Silvestr a Nový rok dobou, kdy se zavazujeme sami sobě, co vše v příštím roce vezmeme pevněji do vlastních rukou. A jaké věci to jsou nejčastěji? Chceme být zdravější, hezčí, šťastnější a bohatší. Jak si ale správně formulovat předsevzetí tak, abychom je tentokrát skutečně dodrželi?

Klíčem k dosažení každého cíle je znát cestu, která k němu vede. Proto je předsevzetí, rozhodnutí a cíl typu "zhubnu aspoň pět kilo" tak nějak předem odsouzeno k nezdaru. Předsevzetí, která mají sama o sobě šanci přežít déle než do konce ledna, jsou taková, která se soustředí spíše na proces než na cíl.

Zhubnu

A je tady důvod, proč v lednu a únoru praskají posilovny a jiná sportoviště ve švech. Se vzdalujícím se Silvestrem ovšem zájem návštěvníků opadá. Proč? Protože správné předsevzetí není – zhubnu, ale budu 5x týdně cvičit. I kdyby to měla být jenom procházka. Ideální je přestat používat výtahy (i s nákupem), dojít poslední zastávku pěšky, nechat jeden den v týdnu auto v garáži… není třeba začít hned s plnou vervou. Dělejte malé změny, které vám pohyb neznechutí. A předem si je naplánujte!

Budu zdravěji jíst

Velmi záslužné předsevzetí. Podobně, jako v případě šetření, pomůže, když si uděláte jeden měsíc pozorování. Zapisujte si, kdy a co jste snědli. Sami uvidíte, kde máte mezery, co by bylo nejjednodušší změnit. Je dobré aplikovat metodu postupné změny, ne drastického překopání celého jídelníčku. Jakmile si najednou odepřete všechno, co máte rádi, máte nejlíp nakročeno k tomu se ke starým stravovacím návykům zase vrátit. Vycházejte ze svých zvyků a provádějte jen drobné úpravy. Třeba že zařadíte ke standardní snídani i ovoce. Nebo začnete s jednou zdravou svačinou. Nahradíte majonézu bílým jogurtem, chipsy oříšky a čokoládu… ne, čokoláda se nahradit nedá. Maximálně tak svou vlastní hořkou variantou.  

Přestanu kouřit

Ano, toto je ještě častější novoroční rozhodnutí než zhubnout, vydělat peníze nebo naučit se cizí jazyk. Ale samotný výsledný stav jako předsevzetí nestačí. Co takhle to formulovat následujícím způsobem: V lednu si každý den odepřu jednu cigaretu, kterou bych si normálně dal/a. V únoru dvě. Kdykoliv si budu chtít zapálit z nudy, raději zavolám kamarádce (komukoliv). Nebudu nosit cigarety u sebe. Spočítám si, kolik za ně měsíčně utratím. A tak dále.

Budu víc šetřit

Myslíte, že zbytečně utrácíte? Chcete našetřit na dovolenou, novou pračku nebo třeba na auto? Takový cíl si vyžaduje systém a plán více než ostatní. Předtím, než si takové předsevzetí stanovíte, zjistěte, jestli je reálné. Zkuste začít nový rok tím, že budete pečlivě sledovat v lednu své výdaje. Zapisujte si je, na konci měsíce proveďte revizi. Jakmile uvidíte své možnosti černé na bílém, máte se od čeho odrazit.

Naučím se cizí jazyk

I když pravděpodobně si ho budete chtít spíš osvěžit, než se ho naučit úplně od základů. Nejdůležitější u předsevzetí naučit se cokoliv nového je znát svou motivaci. Potřebujete jazyk v práci? Pomůže vám to k povýšení? Chybí vám seberealizace, potřebujete zaměstnat hlavu? Jak moc se kryje „chtít“ a „potřebovat“? Zjistěte, kolik času můžete naučení se nové dovednosti věnovat. Potom zvolte nejlepší strategii. Máte dost morálky učit se doma? Můžete se vzdělávat v rámci pracovní pozice? Jste ochotní a schopní do toho investovat peníze? Je pro vás vhodná jazyková škola? Nemůže vás učit někdo z vašich známých? 

Budu si dělat radost

Toto není moc časté předsevzetí, ale mělo by. Nejlepší, co pro svou pohodu můžete udělat, je mít rádi to, co je, a snažit se změnit pouze to, co se změnit dá. Zkuste v novém roce změnit optiku, jakou se díváte na svět. Aspoň maličko. Nebyli jste dlouho v kontaktu s někým, koho máte rádi? Ozvěte se mu. Líbí se vám za výlohou v květinářství barva růží? Kupte si jednu domů. Každý den před tím, než usnete, zkuste si pro sebe vyjmenovat pár věcí, které ten den stály za to. Zezačátku je to těžší, než by se zdálo, ale časem se naučíte ne věci vyjmenovávat, ale u každé si přes den říct – aha, to bude dnes na mém seznamu.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie