Zobrazit přihlášovací formulář

Bílé zuby zdravě

  • Publikováno:
Bílé zuby zdravě

To, jak se o své zuby staráme, má na jejich barvu vliv pouze částečně. Barvu zubů částečně dědíme, částečně má na ni vliv naše životospráva, jestli kouříme, pijeme kávu, jaká jídla jíme, jaké léky užíváme. Jenže zářivě bílé úsměvy na nás koukají ze všech časopisů i programů v televizi. A tak není divu, že poptávka (a tedy i nabídka) po odborných procedurách, přípravcích a preparátech na bělení zubů ať už u specialisty, nebo doma, roste. Co když ale chcete bílé zuby, aniž byste do nich museli investovat spoustu peněz a koneckonců i času?

I když procedury a přípravky na bělení zubů jsou deklarovány jako šetrné, existuje spousta výjimek, pro které určené prostě nejsou. Chemickému bělení by se měli obloukem vyhnout lidi s citlivými zuby, paradontózou, krvácivými dásněmi, odhalenými krčky nebo obecně se snadno se kazícími zuby. Jak tedy zuby bělit? Samozřejmě přírodními metodami nedosáhnete výsledků jako od specialisty, ale rozdíl rozhodně uvidíte.

Hra s optikou

Zuby nemusíte bělit, aby se bělejší zdály. Základem je najít ten správný kontrast. Pro to, aby se zuby zdály bělejší, je vhodné popřemýšlet nad správným odstínem oblečení, doplňků, šperků i kosmetiky. Samozřejmě je dobré nenosit zářivě bílé oblečení, to bychom ukazovali kontrast, ovšem ne zrovna tím správným způsobem. Nezapomeňte, že vedle sněhobílé bundy vypadají i sebebělejší zuby zažloutle nebo šedě. Stejně tak bychom se měli vyvarovat zlatu, to naopak podporuje žluté tóny zubů a dává okolí pocit, že s úsměvem „ladí“. A to tak úplně nechceme. Co se rtěnky týče, pokud používáte, je dobré nesahat po tónech, které jsou dohněda nebo dooranžova. Když už tmavší odstín, tak vždy s jemně fialovým, červeným nebo růžovým nádechem, takové ze zubů bílou doslova „vytáhnou“. Samozřejmě se zuby jeví bělejší na opálené pleti, ale to otázka sezóny, kosmetických přípravků nebo návštěv solárních studií.

Cukr, káva, limonáda

A taky kyselé ovoce, barviva v jídlech a pití, kouření. Kyselé ovoce narušuje zubní sklovinu a zuby jsou pak náchylnější na zabarvení i kazovost. Především káva, červené víno, černý čaj a perlivé sladké nápoje jsou pro zuby a jejich barvu nepřátelé číslo jedna. Zkuste zařadit například bylinkové nebo zelené čaje a co půjde, pijte brčkem! Zuby tak nepřijdou tolik do kontaktu se škodlivinami.

Jak vybělit a neporušit

Pokud chcete získat reálně světlejší odstín zubů, nevyužívat jen optických klamů a zároveň je neporušit, zkuste některou z následujících metod.

  • Kokosový olej dokáže vyřešit téměř všechno, včetně zažloutlých zubů. Návod, jak si pomocí něj zuby vybělit, si můžete přešít v našem průvodci používáním kokosového oleje.
  • Jedlá soda nebo prášek do pečiva jsou metody, které prověřily už generace před námi. Stačí je nanést na kartáček a důkladně si jimi zuby vyčistit. Potom vyčistit znovu, tentokrát klasickou zubní pastou. U této metody hrozí ovšem nebezpečí porušení zubní skloviny, neměla by se proto opakovat moc často.
  • Banánová slupka je taky takový malý zázrak.Rozhodně ji nevyhazujte, ale její vnitřní stranou si pečlivě vyčistěte zuby. Ideální je, když seškrábete ze slupky všechno „to bílé“, slupkou si zuby vyčistíte a potom na zuby nanesete to, co jste z ní seškrábali. Pokud se vám podaří nechat alespoň deset minut působit, vezměte suchý zubní kartáček a ještě jím zapracujte hmotu do zubů. Potom zbytky banánu ze zubů odstraňte a vyčistěte si zuby jako normálně. Opakujte každý den po dobu dvou týdnů a nebudete se stačit divit. Navíc – místo abyste si narušovali zubní sklovinu, tak ji posilujete. Draslík, hořčík a mangan, prvky, které jsou obsažené v banánové slupce, pomáhají velmi efektivně a šetrně ze zubů odstranit skvrny a sjednotit jejich barvu, aniž by narušily sklovinu.
  • Jablka a hrušky. Když si dáte každý den alespoň jeden kousek tohoto ovoce, nejen, že to bude mít extrémně pozitivní účinky na vaše zažívání a zdraví, ale také si budete udržovat skvěle v kondici zuby i dásně. Klíčem je slupka, kterou musíte prokousnout, proto jablka ani hrušky neloupejte. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie