Zobrazit přihlášovací formulář

Jak (ne)léčit kocovinu

Jak (ne)léčit kocovinu

Sebezodpovědnějšímu člověku se to prostě občas stane. Posezení s rodinou, příteli, ale i klidný večer doma, alkohol, který nesedne, a druhý den byste si nejraději vyměnili tělo s někým jiným. Známou kocovinu prožíváme každý trošku jinak, stejně tak máme každý své recepty na to, jak se jí zbavit (nebo alespoň jejích nejhorších příznaků). Co ale funguje doopravdy? A co je jen mýtus? Co dělat a čemu se rozhodně vyhnout, když chcete, abyste byli zase co nejrychleji fit?

Jediným způsobem, který vás kocoviny nezbaví, ale rovnou ji vyloučí, je se alkoholu vyhýbat. Druhým nejspolehlivějším je už při jeho konzumaci ho co nejvíce prokládat čistou vodou (ale rozhodně ne sladkými limonádami nebo džusy). Pokud budete zodpovědní už při pití alkoholu, vyhnete se nepříjemným stavům, ale ruku na srdce, komu se to už aspoň jednou nevymklo z rukou?

Existuje spousta rad a osvědčených triků. Některé ovšem nejen, že nepomáhají, ale vysloveně škodí.

Čím ses zkazil, tím se naprav. Určitě jste to už slyšeli, možná i zkoušeli. Na druhý den po bujarém večírku si poměrně hodně lidí dopřeje znovu… ano, alkohol. Ten sice pomůže, ale jen krátkodobě, vlastně jím oddalujete stav, kdy se vaše tělo s jeho přemírou bude muset vyrovnávat tak jako tak. Jedinou výjimkou je pivo, a to ještě ne tak úplně. Pivo nám může pomoci díky svému vysokému obsahu iontů, vitamínů a minerálů.

Iontové nápoje primárně určené pro sportovce jsou dobrý nápad. Doplníte nejen tekutiny, ale také minerály, ionty a vitamíny (na rozdíl od piva bez přídatného alkoholu) a v neposlední řadě taky cukry. Nicméně můžete hodně ušetřit, když se spolehnete na obyčejnou vodu a jídlo.

Mastná snídaně. Důvodem, proč má mnoho lidí po alkoholovém opojení chuť na fast food nebo něco doopravdy mastného a nezdravého je, že při detoxikaci organismu tělo ztrácí všechny možné látky, včetně soli. Tučná jídla ale naopak ještě víc zatíží náš trávicí systém, který už tak má co dělat s prohřešky minulého dne. Jelikož potřebujeme do těla dostat co nejrychleji co nejvíce látek (ale bohužel na nic moc zdravého zrovna chuť nemáme), je dobré se přinutit a dopřát tělu cereálie nebo něco podobně lehce vstřebatelného.

Káva. Tu většinou chceme a potřebujeme proto, že jsme toho moc nenaspali. Ale je to dvojsečné řešení, káva sice zvedá tlak a může tak pomoct od bolení hlavy, ale z úplně stejného důvodu může bolest hlavy také způsobovat. Je to vysoce individuální, a jestli na vás káva působí dobře nebo špatně, to si budete muset odzkoušet. S větší pravděpodobností vám káva pomůže v případě, že jste ji zvyklí pít denně.

Léky na bolest. V domácí lékárničce jich určitě pár máte a vzít si jednu dvě pilulky na bolení hlavy se zdá jako dobrý nápad. Nicméně ano, na bolest hlavy, která je jedním z nejčastějších doprovodných efektů takovýchto typů rán, pomůže, ale zatěžuje žaludek a játra, která už teď pracují hodně přesčas. Pokud to zvládnete bez prášků, budou vám vděčná.  

Pohyb. Mnoho škodlivých látek lze z těla vypudit tak, že je prostě vypotíte. Problém je ovšem výživový a hydratační nepořádek, který momentálně v těle máte. Proto je lepší rozhodně zvládnout ráno raději odpočinkem a doplněním co nejvíce vody a živin.

Sauna. Mohlo by se zdát, že saunou se vypotíte bez zbytečné námahy. Ale pozor, námaha je pro pocení po večírku klíčová. Zvedá totiž tlak, na rozdíl od sauny, kde horkem a pocením může dojít k jeho prudkému poklesu. A to může být dokonce až životu nebezpečné, nehledě k nedostatečné hydrataci.

Spánek. Pokud si můžete dovolit ten luxus a „vyspat se z toho“, udělejte to. Jakmile se ráno vzbudíte, pořádně se napijte a pokračujte ve spaní, jak jen dlouho to půjde. Tělo má skvělou regenerační schopnost, po dlouhém spánku se probudíte nejen bez vážných příznaků kocoviny, ale s poctivým hladem, takže živiny doplníte s mnohem větší chutí.

…voda. Ta je nejlepší prevencí i lékem. Když už nemáte chuť ani myšlenky na nic jiného, přinuťte se pít vody, kolik jen zvládnete.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie