Zobrazit přihlášovací formulář

Palma Açaí a její zázračné bobule

  • Publikováno:
Palma Açaí a její zázračné bobule

Není to dlouho, co Acai berry ve formě potravinových doplňků vzalo útokem naše jídelníčky i peněženky, kvalifikovalo se mezi superpotraviny a jeho antioxidační účinky, efekt na zdraví, hubnutí i potenci se staly legendární. Co všechno Acai berry s naším tělem dokáže? A kdy si dát na jeho užívání pozor?

Açaí berry, které můžete najít pod poevropštěným přepisem Acai berry, jsou plody palmy Euterpe oleracea, Açaí, která přirozeně roste v Amazonii, v záplavových oblastech brazilského území Pará. Zralé plody Acai jsou tmavě fialové, a až 80 % jejich zhruba dvou a půl centimetrové velikosti tvoří pecka. Pokud jste někdy Acai berry ochutnali, víte, že chuť připomíná trošku čokoládu a trošku lesní ovoce. Čerstvé plody se používají k výrobě různých šťáv, džusů, koktejlů, zmrzliny nebo likérů.

Aby mělo Acai berry účinky na zdraví, je nutné jeho efekt koncentrovat. Proto se na náš trh dostává ve formě tablet, prášků rozpustných ve vodě, koncentrátů, sirupů a podobně. Základem všeho je unikátní složení se silnými antioxidačními účinky, vysokým obsahem vlákniny a vitaminů. A jaké účinky má Açaí berry na naše zdraví?

  • Zdravé srdce. Stejně jako červené víno obsahuje Acai berry přírodní antioxidanty, které dokážou snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Je také bohaté na fytosteroly, které mají pozitivní účinek na regeneraci buněk krevního oběhu.
  • Pomoc při hubnutí. Acai je schponé nejen pomáhat při hubnutí, ale také si udržovat zdravou váhu. Dužina Acai je vhodná při přechodu ze stravování s vysokým obsahem tuku – dokáže redukovat její následky jak na krevní oběh, tak na celý organismus.
  • Zlepšuje zažívání. Pravidelné užívání Acai berry reguluje zažívání a přispívá k jeho optimálnímu chodu. Je totiž bohatým zdrojem vlákniny. Samozřejmě, potravin s vysokým obsahem vlákniny je spousta, včetně ostatních bobulí, například borůvky nebo brusinky v rámci zažívání prokážou podobnou službu.
  • Vliv na kvalitu pleti. Olej z Acai dnes obsahuje poměrně hodně produktů pro péči o pleť. Je skvělou alternativou chemických látek, které pleti z dlouhodobé perspektivy zrovna neprospívají. Vliv na pleť má především díky svým antioxidačním účinkům, proto působí nejen jako vnější péče, ale i při nitřním užívání.
  • Působí na buněčné úrovni. Acai má vliv na ochranu buňky proti volným radikálům, látky obsažené v těchto bobulích přispívají buněčné regeneraci a odolnosti.
  • Posiluje imunitu. Ono je to vlastně logické, jakmile si zvyknete konzumovat cokoliv s vysokým obsahem antioxidantů, vitaminů a vlákniny, vaše kondice se zlepší, a to včetně imunity. Acai ovšem obsahuje také kombinaci vysokého obsahu vitaminu C a kyseliny elagové, která zpomaluje rakovinné bujení. Vliv složení Acai berry na progresi rakoviny je momentálně předmětem zkoumání mnoha odborníků.
  • Proti stárnutí. Vysoký obsah antioxidantů, regenerační účinky na buňky všech typů a zlepšení krevního oběhu samozřejmě podporují pomalejší stárnutí organismu, mladistvá vzhled a zabraňují rychlému stárnutí vlivem působení volných radikálů.
  • Dodá energii. Koncentrát Acai je rychlým zdrojem energie, ale při dlouhodobém užívání může snížit hladinu stresu, vyčerpání a únavy.
  • Lepší sex. Jedním z nepotvrzených benefity užívání Acai je také lepšení sexuálního života. Spojitost je zatím prokázána pouze s pozitivním účinkem na kardiovaskulární systém, tedy zvýšení prokrvení a lepší cirkulace krve.
  • Pomoc v menopauze. Užívání Acai v období menopauzy může působit jako prevence náladovosti a jiných změn psychiky. Také pomůže jeho vliv na buněčnou regeneraci a krevní oběh, tlumí návaly horka a zpomaluje stárnutí organismu.

Na co si dát pozor

Pokud užíváte Acai berry ve formě potravinových doplňků, nezapomeňte se o tom poradit s lékařem. A to především pokud užíváte léky na vysoký cholesterol nebo cukrovku.

Také lidé s problémy s ledvinami by měli užívání Acai konzultovat s lékařem, zpracovávání většího množství jakéhokoliv potravinového doplňku by mohlo jejich stavu přitížit.

Doopravdy velké dávky užívání Acai berry můžou ovlivnit dokonce výsledky magnetické rezonance. Pokud se na nějaké takové vyšetření chystáte a zároveň užíváte Acai, řekněte to svému lékaři.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie