Zobrazit přihlášovací formulář

4 nejčastější chyby v úpravě vlasů… a jak je napravit

  • Publikováno:
4 nejčastější chyby v úpravě vlasů… a jak je napravit

Každý den se snažíme, aby naše vlasy vypadaly když už ne stoprocentně úžasně, tak alespoň přijatelně a slušivě. To zahrnuje spoustu manipulace, produktů, česání, tupírování, lakování, mytí a práce, kterou své vlasy často odsuzujeme k brzké cestě do odpadů. Nesprávným zacházením se vlasy lámou a třepí, některými stylingovými metodami vypadávají od kořínků, a my o ně přicházíme mnohdy celkem zbytečně. Co děláme prostě moc?

  • …moc kartáčujeme, češeme a nezacházíme šetrně. Určitě znáte doporučení, že vlasy by se měly prokartáčovat každý den alespoň stokrát, při mytí si hlavně pokožku hlavy i vlasy pořádně vydrhnout atd. Výsledek? Oslabení vlasových kořínků i vnějších vrstev vlasů, které je chrání mimo jiné i před lámáním. Řešení: Ke svým vlasům bychom se měli chovat, jako k nejjemnějšímu hedvábí. Při mytí stačí jemně hlavu i vlasy promnout. Po aplikování kondicionéru si vezměte hřeben s velkými a řídkými zuby, a při oplachování si vlasy rozčešte – velmi si usnadníte práci a uchráníte více vlasů před zlomením nebo vypadnutím.

 

  • …moc zahříváme. Fény, žehličky, kulmy, ale i horká voda. Horkem se poškozuje ochranná vrstva na vlasech, jejich vlákno je křehčí a náchylnější k lámání. Při používání horkého vzduchu na vysoušení vlasů se zase zahřívá i pokožka hlavy a všechno dohromady má za následek nejen nezdravé a matné vlasy, ale také vlasy rychleji se mastící. Řešení: Pokud si fénujete vlasy, je dobré nepoužívat nejvyšší stupeň teploty. Kdo na to má ale čas, že? Pokud jsou vaše vlasy po fénování bez lesku a vypadají nezdravě, vypněte fén už v momentě, kdy jsou vlasy skoro suché. Potom je prokartáčujte a nechte doschnout přirozeně. Kulmu nebo žehličku není dobré používat víckrát než jednou týdně. Když už je třeba „tepelná úprava“, používejte produkty bezoplachové péče, které vlasy ochrání proti teplu.

 

  • …moc barvíme. Barvy, přelivy, melíry, trvalé, ale i regenerační zažehlovací péče. To všechno známe, používáme nebo v tom lepším případě máme za sebou. Přípravky pro trvalou změnu vlasu ho poškozují, pokud je používáme příliš často, nebo je necháváme příliš dlouho působit. Řešení: Pokud si necháváte dělat módní trvalou, rozhodně ne častěji, než jednou za tři měsíce. Barvit vlasy je dobré s nejkratší frekvencí pěti týdnů, a pokud děláte obojí, rozhodně ne v jednu chvíli – mezi barvením a jakýmkoliv jiným zásahem bychom si měli nechávat několikatýdenní rozestup.

 

  • …moc vlasy zatěžujeme. A to konkrétně pevnými copy, drdoly nebo prodlužovacími prameny. V místech, kde jsou vlasy stažené gumičkou, sepnuté sponkou, nebo kde je k nim připojený další pramen, je každá vlas extrémně namáhán, tlakem se mechanicky poškozuje a hrozí jeho zlomení nebo vypadnutí. Řešení: Existují gumičky a vlasové skřipce, které vlasy nepoškozují. Ideální je ale nechávat vlasy volně nebo jen lehce sepnuté. Pevně utažené copy pak nejen vlasy „vytahávají“ a lámou, ale může vás z nich, stejně jako z čelenek nebo prodloužených vlasů, bolet hlava.            

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie