Zobrazit přihlášovací formulář

Jakou roli hraje pro děti s ADHD výživa?

  • Publikováno:
Jakou roli hraje pro děti s ADHD výživa?

Každý rodič se s touto diagnózou setkal, ať už v myšlenkách, obavách, propagačních materiálech nebo v realitě. Zvládnout dítě s poruchou soustředění a hyperaktivitou je náročné nejen pro členy domácnosti, ale také pedagogy a jejich pomocníky, spolužáky i kamarády. Ale vzhledem ke spoustě faktorů, které ovlivňují vznik nemoci, existuje také spousta dalších, které její průběh mohou ovlivňovat. Jako jeden z mocných je to i výživa – potraviny a doplňky stravy.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, zkráceně ADHD, je porucha s deficitem pozornosti a hyperaktivitou. Vznik ADHD je multifaktoriální, někdy hraje primární roli genetika, stejnou mírou ale mohou zasáhnout vnější vlivy, jako je například kouření nebo pití alkoholu v těhotenství, komplikovaný porod, ale také emocionální a psychosociální prostředí. Existuje samozřejmě více typů ADHD, může se vyskytovat pouze porucha pozornosti nebo pouze hyperaktivita a impulzivita, často potom samozřejmě kombinace těchto složek. Dalším z aspektů, které se u ADHD hodnotí, je agresivita – její přítomnost nebo absence. Toto rozdělení je velmi podstatné především pro pedagogické pracovníky.

Děti s ADHD

Samozřejmě existuje spousta klasifikačních metod, vyšetření, výsledků a symptomů, obecně se ale dá říci:

  • Takové děti mají krátké zaměření pozornosti, které může být ale velmi intenzivní. Nechají se ale snadno vyrušit podněty z okolí. Navíc jsou také rychle unavitelné.
  • Jsou špatní organizátoři – nesystematičtí a impulzivní.
  • Většinou neumí odhadnout čas, nejsou schopni stanovit, co bude jak dlouho trvat, neumí uspořádat úkoly.
  • Dělá jim potíže převádět přesně slova do pojmového významu, někdy mají také problémy se čtením.
  • Neuvědomují si následky svého chování, mívají relativně malé sociální cítění.  
  • Jsou „neposedné“ – bezděčně pohybují rukama a nohama, vstávají ve škole ze židle, neumí například stát v řadě a na něco čekat, skáče do řeči apod.

Jak potraviny ovlivňují průběh ADHD negativně?

Jedním z faktorů, který může průběh ADHD ovlivňovat (a to jak pozitivně, tak negativně), je strava. Nebudeme mluvit o tom, co konzumuje matka v těhotenství a může mít vliv na samotný vznik nemoci, ale o tom, co ovlivňuje její průběh.

  • Důležitá je hladina cukru v krvi, tedy podstatnou součástí stravování dětí s ADHD by mělo být sledování glykemického indexu potravin. Výkyvy hladiny cukru v krvi totiž můžou mít za následek přívaly a náhlý útlum energie, které mohou dítě podvědomě stresovat. Nevhodné potraviny jsou z tohoto hlediska sladkost a všechno, co má „rychlé cukry“.
  • Speciální studie se věnují přítomnosti kaseinu (proteinu, který je obsažen v mléce savců) a glutenu (lepku – pšenice, žito ječmen a některá další semena obilovin) ve stravě dětí s ADHD. Přímá souvislost zatím prokázána není, ale skupiny dětí s dietou vyloučením těchto látek vykazují pozitivní změny.
  • Negativní vlivy mají zejména látky a potraviny: cukr, vejce, luštěniny, mléko a mléčné výrobky, instantní potraviny, aditiva, potravinová barviva, konzervanty, umělá sladidla a přirozené salicyláty (tedy některé ovoce – avokádo, grapefruity, pomeranče, jablka, borůvky, švestky, kiwi, broskve, švestky, hrozny, fíky, třešně, jahody a maliny). Dalšími potravinami zhoršujícími průběh ADHD jsou také čokoláda, kukuřice. Fosfáty, které se přirozeně vyskytují v kakau, ovesných vločkách, sýrech a ořechách, také mají negativní dopady na průběh ADHD.

Co tedy ano?

 Pozitivní vliv na ADHD mají především omega 3 nenasycené mastné kyseliny a zinek. Zkoumány jsou jak v kombinacích, tak samostatně. Dalšími zkoumanými minerály jsou například hořčík, železo nebo vápník, jejich účinnost je zatím ale neprokázaná.

Bohužel, u diety pro děti s ADHD se přistupuje především k vylučování potravin, než k zařazování jiných ve vyšší míře. Proto je vhodné podávat látky, které vedle medikace pomáhají, také ve formě doplňků stravy.

  • Omega 3 nenasycené mastné kyseliny zlepšují chování, pozornost a hyperaktivitu. Jejich nejbohatšími přírodními zdroji jsou tučné mořské ryby, například losos a tuňák.
  • Zinek snižuje hyperaktivitu, impulzivitu a agresivitu, částečně také působí příznivě na pozornost u dětí. Pravděpodobný vliv na ADHD má i nedostatek železa, který se často u dětí s touto nemocí objevuje. Hořčík je také minerál, kterému se vliv na ADHD připisuje v pozitivním slova smyslu, zatím jsou výsledky ovšem neprokázané.

Zdroj:

Autismus a ADHD z hlediska výživy, Michaela Zapletalová

http://www.dlouhovekostbezleku.cz/

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

zzzirafa22 17. 11. 2017, 15:17
Máte díte ve věku 6 - 12 let s diagnostikovaným ADHD? Zapojte se do výzkumu! Po dobu studie si osvojíte techniku relaxační masáže dítěte. Pro více informací napište na: vostrelova.hana@gmail.com
Vembl 1. 3. 2016, 12:21
Super článek. Role výživy je při ADHD skutečně významná. Jenom bych doplnil, že není také dobré dávat dětem (či dospělým) pít energetické nápoje s obsahem kofeinu, apod., který má také negativní vliv na zhoršení příznaků onemocnění. Pokud by to někoho zajímalo, tak tady je článek, kde jsou uvedeny i odkazy na relevantní vědecké studie, které potvrzují, že výživa s ADHD docela úzce souvisí. http://cs.medlicker.com/1064-strava-a-adhd
ozvěna 10. 1. 2016, 21:22
co bude to dítě jíst? Když ne pšenici, žito, kukuřici,luštěniny....jablka, jahody,...mléčné výrobky,... Přemýšlím, že bude snídat rýžovou kaši se sojovým mlékem, obědvat brambory s něčím, večeřet rýžové chlebíčky s tuňákem... Tak to zvládne asi jeden den v týdnu *-)
poppysek 13. 1. 2016, 8:09
@ozvěna Jojo, taky jsem se nad tímto zarazila... Myslím, že podstatné bude vysadit rychlé cukry a chemické nesmyslné přísady a stravu obohatit. A rozhodně nenásilně...
Maxinka 11. 1. 2016, 13:22
@ozvěna Moje dítě jí normálně, akorát se vyhýbáme sladkému, bonbonům a neexistuje u nás pro něj Cola a podobné limonády... Samozřemě, že pokud je někde nějaká oslava, tak se dělají vyjímky, ale je takto naučený už od mala... Naštěstí jí naprosto všechno, od ryb, zeleniny, ovoce... (zajic)
jana + 2 9. 3. 2016, 20:11
@Maxinka me by zajimalo jak velky vliv ma cukr, protoze moje holka ma adhd, cukr uz rok neji, a to vubec protoze to ma od zubare zakazane, takze fakt sledujem co kupujeme a je stale na zabiti.
PetaD 11. 1. 2016, 8:38
@ozvěna Asi by se pro takové dítě hodila makrobiotická strava. Mrkněte třeba na: http://www.jimejinak.cz/

Kategorie