Zobrazit přihlášovací formulář

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Inzerát, který se pokoušíte rezervovat nebyl nalezen.

Rozchody mezi přáteli

Rozchody mezi přáteli

Určitě si pamatujete svou nejlepší kamarádku ze základní školy. A na střední to byla jiná, v dospělosti taky. S některými přáteli udržujete kontakt celý život, některým prostě vyprší expirační lhůta tak nějak sama od sebe. Přátelství je vztah jako každý jiný, takže nastávají i případy, kdy je čas na rázná rozhodnutí. Proč se rozejít s kamarádkou?  Jak zjistíte, že vztah a kontakt s ní není to, co v životě chcete mít? A proč je vysvětlení utlumení kontaktu tak důležité?

Možná to zní zvláštně, ale i mezi přáteli by měla existovat (a existuje) instituce rozchodu. Protože, stejně jako partnerský vztah, ne každé přátelství je na celý život. Na rozdíl od vztahu vás v něm nedrží ani děti, ani majetky. Ale stejně jako v partnerském vztahu, i v tom přátelském trávíte hodně času, stojí vás energii a někdy i peníze. Špatné vztahy, které vytěžují vaše kapacity a vysávají váš pozitivní náboj, stojí často i za spoustou zdravotních problémů. Emoce, které může disharmonický přátelský vztah vyvolávat (jako žárlivost, zklamání, ale i třeba přehnaná kritika), jsou často stejně silné, jako například v manželství.

Jakmile se vám společná dovolená začne zdát jako špatný nápad, jakmile se z nějakého důvodu své kamarádce začínáte vyhýbat, zpozorněte. Chcete a potřebujete ji mít dále v životě? Tady je šest znamení, že dál už to nejde.

1. Neustále vás zklamává. Přeorganizuje program, na který se těšíte? Často ruší domluvené schůzky, pomoc s hlídáním dětí, obědy?    Musíte na ni vždy čekat, zapomíná zavolat, nedodrží, co slíbila? Takové věci se sem tam stanou každému, jsou v nabitých pracovních i rodinných dnech nevyhnutelné, ale pokud už s nimi dopředu počítáte, mohl by to být problém. Zklamání a sobeckost jdou velmi často ruku v ruce. Jestli máte pocit, že vás neposlouchá a váš vztah je jen o ní, možná není dobrý přítel.

2. Zradila vás. Možná to jsou silná slova, ale zvažte. Řekla společným přátelům vaše tajemství? Vídala se s někým, o koho jste měla zájem vy? Prostě udělala něco za vašimi zády, co se vám nelíbilo, zranilo vás to, dotklo se…? Takové věci se nedají přehlížet. A proč by také měly?

3. Bolí vás z ní hlava. Doslova. Pokud odcházíte ze schůzky s kamarádkou vyčerpaná, úzkostná, vystresovaná a nešťastná, pokud jsou nenaplněná vaše očekávání, můžou se u vás objevit bolesti hlavy nebo břicha. Tyto psychosomatické symptomy lidé často ignorují, ale tělo vám naznačuje, že vyčerpání z nezdravého vztahu je dost.

4. Cítíte se trapně. Samozřejmě, každý má své momenty. Ale pokud si neumíte představit, že byste svou kamarádku vzala mezi jiné vaše přátele, že byste měla trávit čas společně s ní a svou rodinou, protože se stydíte, není to asi úplně ono. Pokud je její schopnost donutit vás cítit se trapně součástí osobnosti, kterou máte ráda, je všechno v pořádku. Ale budete se muset smířit s tím, že budete společně trošku izolované od ostatních.

5. Je nudná. Vztahy jsou o emocích. Pokud sedíte na společném obědě a vy přemýšlíte, že jste možná měla raději zůstat doma vyprat nebo se setkat s někým jiným, protože toto vám přijde jako ztráta času, možná byste se měla sama sebe zeptat, proč takový vztah vlastně udržujete.

6. Už nejste ty, které se spolu začaly bavit. Lidé obměňují okruhy svých přátel zhruba každých sedm let. A je to logické, životní dráhy se často rozdělují, vztahy, děti, stěhování, problémy, to všechno ovlivňuje vývoj osobnosti. Často se stane, že prostě vyrostete v nekompatibilní lidi, v lidi, kteří si jednoduše přestali rozumět. Zeptejte se sama sebe, pokud byste se potkaly teď, bavily byste se? Trávily byste spolu tolik času? Pokud zní odpověď ne, je možná tento důvod taky dobré zařadit na seznam pro a proti přátelského vztahu.

Jak vypadá rozchod mezi přáteli

Je to stejné jako u rozchodu s partnerem. Cítíte respekt k sobě navzájem, ke společně strávenému času, k zážitkům i ke svému vlastnímu rozhodnutí nechat si tohoto člověka vstoupit do života. Proto je třeba hodně přemýšlet, být si jistá a nenechat věci „vyšumět“. Protože to by nebylo fér.

  • Buďte si jistá, že váš život bude bez ní lepší. Jakmile jsou některé věci vyřčeny, nelze je vzít zpět.
  • Nepalte mosty, pokud jste naštvané. Podle zlaté rady „Nedělej rozhodnutí, když jsi naštvaný, a neslibuj, když jsi šťastný.“Obojího totiž můžete litovat.
  • Připravte si scénář, mějte v hlavě argumenty, pečlivě volte slova. Protože když se rozhodnete své kamarádce říct, že byste se měly přestat (tolik) vídat, je pravděpodobné, že na to, jak jí to zdůvodníte, nikdy nezapomene.
  • Nezatahujte do toho ostatní lidi, jako jsou společní přátelé nebo partneři. Žádná z vás nepotřebuje ani obecenstvo, ani obhájce.
  • Buďte mírná. Právě ze zmíněného respektu k přátelství, které bylo, bylo dobré, ale přestalo vám vyhovovat.
  • Nezapomeňte, že jste to vy, kdo dělá rozhodnutí. O přátelství přicházíte úplně stejně, jako osoba proti vám. Někdy stačí o věcech pouze mluvit, ne se hned „rozcházet“. 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie