Zobrazit přihlášovací formulář

14 znamení, že nepijete dostatek vody

  • Publikováno:
14 znamení, že nepijete dostatek vody

Asi nic na tomto světě není pro lidské tělo důležitější než voda. O pitném režimu všichni víme, i když mnoho z nás jenom to, že bychom ho dodržovat měli. Realizace často pokulhává a s nedostatkem vody se potýkají těla až 40 % z nás. Projevy neustálé mírné dehydratace sice nejsou nijak život ohrožující, ale dlouhodobé setrvání bez dostatečného příjmu tekutin může mít dost nepříjemné projevy na zdraví. Jak poznáte, že pijete málo?

Nedostatkem tekutin si tělo soustavně devastujeme. A přitom umí být jedna sklenice vody mnohem víc uspokojivá než šálek kávy nebo půllitr limonády. Prospěšnost a nutnost vody pro lidský organismus je známá a nikdo ji nemůže popírat.

  • Tip Mimibazaru: Pitný režim je třeba doplňovat průběžně. Pokud celý den nic nepijete a večer během deseti minut vypijete litr vody, je to, jako byste to ani neudělali. Taková jednorázově doplněná voda vám „propláchne“ trávicí a močové ústrojí, ale dále do těla se nedostane.

Sucho v ústech. Samozřejmě, že pocit sucha a lepkava v ústech je příznakem nedostatku pitného režimu. Ovšem slazené nápoje jsou jen dočasné řešení – pouze čistá voda zvlhčuje sliznice a stimuluje slinné žlázy k produkci slin, které udržují ústní dutinu správně vlhkou.

Suchá kůže. Když není voda, je suché všechno. Kůže je největším orgánem lidského těla, proto se první znamení dehydratace projevují právě na ní. Nedostatek vody vede také k nedostatku potu, čímž se nečistoty a cizorodé látky drží více na těle a může docházet ke vzniku akné.

Jste žízniví. Logicky. Poslouchejte své tělo, ono si řekne. Jestli se během dne dostanete do stavu podobného kocovině, kdy vaše tělo doslova prosí o studenou vodu, asi jste pitný režim zanedbali.

Suché oči. Už je jasné, že nedostatek vody neovlivňuje jenom pocit v ústech. Bez vody v těle vysychají také slzné kanálky, takže dehydrovaní máte suché a zarudlé oči. A suché oči můžou být obzvláště problém, pokud nosíte kontaktní čočky.

Můžete zažívat bolesti kloubů. Naše chrupavky jsou tvořeny z 80 % vodou. Jakmile jí je nedostatek, mohou ztrácet svoji pevnost, pružnost a schopnost tlumit nárazy, otřesy.

Úbytek svalové hmoty. Svaly jsou to, co zadržuje v těle vodu. Jejím nedostatkem pak svalová hmota velmi trpí. Jakmile nejsou svaly dostatečně zásobené vodou, nemůžou pořádně dostatečným prokrvením předcházet ani různým zánětům a komplikacím, které vznikají například v souvislosti s cvičením. Nedostatečná hydratace tak může společně s přetížením způsobit například svalovou horečku.

Nemoci se vás drží déle. Voda umožňuje to, že naše tělo odplavuje toxiny. Pokud v orgánech, které pracují jako filtry, není dostatek vody na „vypláchnutí nečistot“, začnou si brát vodu například z krve, a to může vést k celé řadě dalších problémů.

Cítíte únavu a letargii. Když je tělo dehydrované, „vypůjčí“ si vodu z krve. To vede k nedostatečnému zásobení těla kyslíkem, protože krev „zhoustne“ a proudí pomaleji. A čím méně kyslíku pro svaly, tím větší unavitelnost.

Hlad je převlečená žízeň. A je to pravda – tělo začne mít pocit chronického nedostatku, a tak vás přepadají chutě na drobné občerstvení klidně i uprostřed noci (a můžou to být chutě například na potraviny obsahující hodně vody, jako například rajčata, pomeranče apod.). Zatímco jídlo vašemu tělu přidá zátěž, sklenice čisté vody způsobí doslova zázrak!

Máte zažívací potíže. Na začátku jsme mluvili o tom, že voda udržuje sliznice přiměřeně vlhké a stimuluje produkci nejen slin, ale hlenu obecně. To všechno je podstatné také pro zbytek trávicího traktu. Například v žaludku se s nedostatkem vody zmenšuje množství přítomného hlenu, takže žaludeční šťávy dostávají příležitost poškodit stěny žaludku.

Trpíte zácpou. Další součást trávicího ústrojí, tlusté střevo, bez zbytečných podrobností prostě také potřebuje promazat, aby se všechno pohybovalo bez odporu tak, jak má.

Chodíte málo na záchod. Když není příjem, není výdej. Nedostatečný průtok močovým ústrojím ale může vést k častějším zánětům, bakterie dostávají víc prostoru pro množení. Když už ne podle frekvence, můžete se orientovat také podle barvy moči. Čím tmavší, tím horší hydratace.

Předčasné stárnutí. Jak stárneme, množství vody v našem těle přirozeně klesá. S postupujícím věkem bychom tedy měli příjem vody zvyšovat. Předčasné stárnutí je vidět zvenku, ale nejvíce škody páchá zevnitř. Nedostatkem vody trpí naše orgány, které přetěžujeme, a tak si nedostatečným přísunem vody zaděláváme na spoustu zdravotních potíží. 

Dočetli jste až sem. Takže máte podezření. Navíc můžete pozorovat příznaky jako:

  • Bolesti hlavy a z nich pramenící podráždění
  • Křeče ve svalech
  • Závratě
  • Zvýšený krevní tlak

Pitný režim je jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících naše zdraví. Dehydratace nemusí být jen akutní, kdy nevezmeme do úst dva dny ani doušek vody, ale také dlouhodobá a mírná, která našemu tělu způsobuje vleklé problémy. Jedním z problémů, proč se nám nechce dodržovat pitný režim, je ten, že čistá voda prostě nijak nechutná. Už jste si ji zkusili ozvláštnit?  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

evicela 27. 2. 2017, 8:41
to je pravda, vodu nic nenahradí, bohužel jsou rodiny kde se i děckám od malička dávají colové přeslazené sajrajty aj , potom to tak vypadá, obézní děcka už od mala, o tom co to udělá do budoucna s jejich zdravím nemluvě
LILIEN-1 26. 2. 2017, 20:41
Skvělé (Y)

Kategorie