Grilovací sezona odstartovala
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikováno:

Grilovací sezona odstartovala s prvními teplými dny. Majitelé zahrad, dvorků, teras a balkonů oprášili své grily, nakoupili uhlí nebo lahve s plynem a pustili se do práce. Vlastně do zábavy, ne do práce. Protože grilování je velká zábava.
Maminky, které běžně běhají celý víkend po kuchyni, aby nakrmily rodinu, předají štafetu tatínků. Ti se totiž u grilu cítí jako doma. Převezmou od maminek naložené maso (takže maminky se vůbec neulívají) a stanou se šéfkuchaři na čerstvém vzduchu.
Pro nedočkavce se na gril můžou dát nejdříve grilovací klobásky. Ty jsou hotové za pár minut, jen se opečou ze všech stran a můžete je servírovat. Snadný zeleninový salát můžete podávat jak k těmto klobáskám, tak potom k připravenému masu. Připravte třeba i dva nebo tři druhy, ať můžete různě kombinovat a každý člen rodiny si najde ten oblíbený.
Maso můžete na gril hodit jaké máte rádi. Výborně chutná kuřecí, vepřové i hovězí. Zvěřina chce speciální úpravu, ale také si na ní pochutnáte. Ryby jsou hotové rychle a nepotřebují moc času v marinádě. Mleté maso je zajímavé a dají se s ním na grilu dělat kouzla.
Dnes pro vás máme pár tipů na marinády, které se hodí na všechny druhy masa.
Všechny níže uvedené ingredience smícháme, omyté, nakrájené maso na plátky či menší kousky vložíme do marinády a necháme odležet nejlépe do druhého dne.
Do marinády používáme slunečnicový olej či olivový olej, bylinky můžeme použít jak čerstvé, tak i sušené.
Hořčičná marináda:
4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl
Jogurtová marináda:
250 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička červené papriky, čerstvá bazalka (nasekat), sojová omáčka, sůl
Medová marináda:
2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sojová omáčka, 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájená), oregáno, bazalka, skořice mletá, sůl
Kari marináda:
250 g bílého jogurtu, 3 lžičky kari, 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl
Švestková marináda:
3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor
Bylinková marináda:
4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl
Česneková marináda s medem:
3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl
Marináda na divoko:
3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, pepř mletý, sůl
Exotická marináda:
1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl
Pikantní marináda:
4 lžíce oleje, citronová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt
Pepřová marináda:
5 lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé