Zobrazit přihlášovací formulář

Grilovací sezona odstartovala

  • Publikováno:
Grilovací sezona odstartovala

Grilovací sezona odstartovala s prvními teplými dny. Majitelé zahrad, dvorků, teras a balkonů oprášili své grily, nakoupili uhlí nebo lahve s plynem a pustili se do práce. Vlastně do zábavy, ne do práce. Protože grilování je velká zábava.

Grilování Maminky, které běžně běhají celý víkend po kuchyni, aby nakrmily rodinu, předají štafetu tatínků. Ti se totiž u grilu cítí jako doma. Převezmou od maminek naložené maso (takže maminky se vůbec neulívají) a stanou se šéfkuchaři na čerstvém vzduchu.

Pro nedočkavce se na gril můžou dát nejdříve grilovací klobásky. Ty jsou hotové za pár minut, jen se opečou ze všech stran a můžete je servírovat. Snadný zeleninový salát můžete podávat jak k těmto klobáskám, tak potom k připravenému masu. Připravte třeba i dva nebo tři druhy, ať můžete různě kombinovat a každý člen rodiny si najde ten oblíbený.

Maso můžete na gril hodit jaké máte rádi. Výborně chutná kuřecí, vepřové i hovězí. Zvěřina chce speciální úpravu, ale také si na ní pochutnáte. Ryby jsou hotové rychle a nepotřebují moc času v marinádě. Mleté maso je zajímavé a dají se s ním na grilu dělat kouzla.

Dnes pro vás máme pár tipů na marinády, které se hodí na všechny druhy masa.

Všechny níže uvedené ingredience smícháme, omyté, nakrájené maso na plátky či menší kousky vložíme do marinády a necháme odležet nejlépe do druhého dne. 

Do marinády používáme slunečnicový olej či olivový olej, bylinky můžeme použít jak čerstvé, tak i sušené.

Grilování Grilování

Hořčičná marináda:
4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl

Jogurtová marináda:
250 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička červené papriky, čerstvá bazalka (nasekat), sojová omáčka, sůl

Medová marináda:
2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sojová omáčka, 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájená), oregáno, bazalka, skořice mletá, sůl

Kari marináda:
250 g bílého jogurtu, 3 lžičky kari, 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl

Švestková marináda:
3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor

Bylinková marináda:
4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl

Česneková marináda s medem:
3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl

Marináda na divoko:
3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, pepř mletý, sůl

Exotická marináda:
1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl

Pikantní marináda:
4 lžíce oleje, citronová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt

Pepřová marináda:
5 lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl

 

Grilování Grilování

 

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Nikola007 ID 486448
18.5.2015, 15:27
Dobře vypadá medová a pikantní marináda, ráda vyzkouším. Grilování mi v zimě strašně chybělo. Letos už jsme stihli jednou a doufám, že budem brzy grilovat znovu. Krom dobré marinády vám mohu doporučit také k dochucení šťávu na maso (myslím, že jsou od Knorru), my s nimi teď maso krásně polili a bylo to naprosto vynikající! Chuť se krásně prolnula s masem, vřele doporučuji minimálně vyzkoušet.