Zobrazit přihlášovací formulář

Nepropásněte sezónu chřestu! Jak poznat, že je čerstvý, jak ho připravit a proč ho jíst

  • Publikováno:
Nepropásněte sezónu chřestu! Jak poznat, že je čerstvý, jak ho připravit a proč ho jíst

Je nejen chutný a rychle připravený, ale jeho konzumace přináší také řadu zdravotních benefitů. Chřest neboli špargl po desítkách let útlumu opět dobývá české kuchyně. Abyste si na něm ale skutečně pochutnali, je důležité vědět, jak poznat, že je tato lahodná zelenina opravdu čerstvá, i to, jak ji správně upravit.

Tato zelenina je jednou z potravin, které se doporučuje konzumovat především v jejich sezóně. Její vrchol se pohybuje mezi koncem dubna a první polovinou května. Oficiální konec chřestové sezóny je tradičně na svatého Jana, tedy 24. června. Chřest sice bývá v některých hypermarketech k dostání po celý rok, jeho kvalita a chuť ovšem nemusí být valná. 

NÁŠ TIP

Chcete mít jistotu, že vám na talíři skončí skutečně ten nejčerstvější český chřest? Zajeďte si přímo
někam na farmu, kde ho pěstují a prodávají. Další možností je objednat si ho přes Rohlik.cz. Jen tam máte
jistotu, že vám ho z pole rovnou na váš stůl dovezou za 6 - 24 hodin od sklizně, a to za ceny stejné jako v
obchodě. Takovému voňavému a nádherně křehkému chřestu se ten zavadlý ze supermarketu chuťově nikdy 
nemůže rovnat. Vyzkoušejte ho!

Proč jíst chřest?

Kromě toho, že je chuťově vynikající, najdeme v něm také mnoho tělu prospěšných látek. Obsahuje především vlákninu, vitamíny skupiny B (také kyselinu listovou), vitamin C, betakaroten, fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo nebo zinek. Tím pádem:

  • Je plný antioxidantů – a to speciálně díky barvivům, které obsahuje. Proto je třeba chřest připravit tak akorát – při nedovaření se plně nerozvine potenciál pro jejich vstřebávání, při převaření je zase zničíme.
  • Upravuje trávení a vylučování, harmonizuje zažívání a působí jako prevence rakoviny tlustého střeva.

  • Má velmi pozitivní vliv na celé močové ústrojí – léčí následky zánětu močových cest, rozpouští ledvinové kameny a působí také jako prevence jejich vzniku.

  • Stabilizuje ženské hormony, tlumí příznaky PMS i menstruační bolesti.

  • Reguluje hladinu cukru v krvi.

  • Stimuluje krvetvorbu, brání zadržování vody v těle a předchází vzniku křečových žil.

  • Zvyšuje potenci a pomáhá na potíže s prostatou.

  • Je také skvělým zpestřením stravy při hubnutí. Sám o sobě má totiž velmi málo kalorií a vysoký obsah vlákniny, takže nám pomůže nejen s trávením, ale také nás na delší dobu zasytí.

Zelený, bílý a fialový

Chřest existuje v mnoha odrůdách, těmi nejznámějšími jsou především zelené a bílé formy, existuje také ale chřest fialový a dokonce také chřesty okrasné. U nás je nejčastěji k dostání chřest zelený a bílý. Čerstvý bílý chřest vyniká svou sladkou a jemnou chutí, na rozdíl od hořké a trpké, jak ho znáte z běžných supermarketů. Zelený chřest má výraznou lehce nahořklou chuť. Ten fialový je výrazně kořenitý a lehce nahořklý. 

Jak poznat čerstvý chřest 

  • Čerstvý chřest se při ohýbání zlomí (a to v místě, kde končí jeho dřevnatá část).

  • Má hodně pevné a sevřené hlavičky, lesklý povrch.

  • Pokud o sebe chřest třete, vydává vrzavý zvuk.

  • Tyče chřestu by neměly mít nahnědlé skvrny, být popraskané, ani duté.

Jak chřest připravit 

Když už jsme vybrali a donesli si domů svazek čerstvého chřestu, jak ho upravit? Samozřejmě existuje spousta receptů, základ pro úpravu chřestu je ale jeho příprava. Mladý zelený chřest nemusíte loupat, staří odlomit dřevnaté části. Ty neodkrajujte nožem – chřest se zlomí sám přesně v místě, kde dřevitá část končí. Větší nebo bílý chřest je třeba oloupat, ideálně oškrábat škrabkou. Jakmile byste na chřestu nechali slupku, bude hořký. Chřest by měl být upravován na skus, ne úplně doměkka.

Je několik tradičních způsobů přípravy chřestu. Pokud chcete kombinovat a dochutit chřest už při jeho přípravě, můžete ho povařit ve vodě společně s vínem, citrónem, solí, pepřem, divokým kořením a bobkovým listem. Pokud naopak stojíte o co nejpřirozenější chuť chřestu, připravte ho pouze v parní lázni. Tradičně se takový chřest podává se strouhankou, parmezánem nebo holandskou omáčkou. Dalšími oblíbenými způsoby úpravy chřestu jsou zapékání, příprava krémových polévek, příloha k masu, skvělý je k vejcím, do rizota, do těstovin, k pečenému masu, zabalený ve slanině a upečený nebo ogrilovaný.

Na našich stránkách můžete nalézt také několik receptů pro vaši inspiraci:

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie