Zobrazit přihlášovací formulář

Astma, vysušené rty, suchá kůže? Hlídáte vlhkost vzduchu?

Astma, vysušené rty, suchá kůže? Hlídáte vlhkost vzduchu?

Suchý vzduch, podrážděná sliznice, špatný stav pokožky, to všechno se může týkat všech z nás, kteří žijeme v panelovém domě. Naopak obyvatelé starších rodinných domků se zase kvůli vysoké vlhkosti potýkají s plísní a roztoči. Proč je dobré vlhkost vzduchu hlídat? Věděli jste, že vlhkost vzduchu ovlivňuje i to, jak vnímáme teplotu? A jak poznáte špatnou vlhkost vzduchu na svém zdraví?

Zpozorněte, pokud u sebe nebo svých blízkých pozorujete následující příznaky:

  • Vysušená kůže
  • Popraskané rty
  • Lámavé nehty
  • Potíže s dýcháním, dráždivý, suchý kašel
  • Náchylnost k respiračním onemocněním
  • Zhoršené astma
  • Škrábání v krku (hlavně ráno)
  • Pálení a řezání očí
  • Pocit ucpaného nosu

I tak se totiž může na člověku projevovat život v prostředí, které má nízkou vlhkost vzduchu. Zejména zateplené panelákové domy v topné sezóně jsou na tom nejhůře, relativní vlhkost vzduchu se v nich pohybuje okolo 20 – 30 %, přitom ta optimální by neměla klesnout pod 40 % (a vystoupit nad 60 %). Nízká vlhkost vzduchu u vás doma vám pravděpodobně ani dlouhodobě nezpůsobí žádnou závažnou nemoc, ale i tak dokáže život celkem znepříjemnit.

Suchý vzduch nutně vysušuje sliznice, člověk se stává náchylnější k respiračním chorobám. Jak si v bytě k vyšší vlhkosti vzduchu dopomoct?

  • Pokojové rostliny odpařují hodně vody. Pokud trpíte nízkou vlhkostí vzduchu, dopřejte svému prostředí více flóry.
  • Odpařovače na topení známe už desítky let, kdo by si je nepamatoval, visely na topeních našich rodičů prarodičů odjakživa. Můžete použít klidně i vodu z kohoutku, pokud ale chcete, tak i převařenou nebo destilovanou. Jenom pozor – v odpařovačích často vznikají a drží se plísně, nezapomínejte vodu nejen doplňovat, ale také je čistit.
  • Stejně dobře vám ale poslouží, když budete na topení dávat mokré ručníky, ty déle a z větší plochy schnou, takže jsou krátkodobě účinnější než odpařovače.
  • Výborně se ale hodí i obyčejně pověšené prádlo, pokud sušíte doma, vlhkost si rozhodně jednorázově zvýšíte.
  • Pokud chcete vlhkost vzduchu řešit trochu sofistikovaněji, můžete si pořídit elektronické zvlhčovače vzduchu. U nich ovšem platí: jeden přístroj = jedna místnost.

Tip Mimibazaru: Pozor si ovšem dávejte na místnosti, jako je spíž nebo koupelna. Při přemíře vlhkosti se v nich můžou začít objevovat plísně a dařit se mikroorganismům!

A co když je vláhy moc?

Především obyvatelé starších rodinných domů, které mají velké rozdíly mezi teplotou venkovních a vnitřních zdí a nedají se pořádně vyvětrat, se potýkají naopak s vysokou vlhkostí vzduchu. První pomoc může být právě odstranit pokojové rostliny, nesušit vevnitř prádlo a větrat. Bohužel, pokud je vysoká vlhkost vzduchu stavbařský problém, bude ho možná třeba řešit centrálně. Existují ovšem ale i poměrně efektivní odvlhčovače vzduchu, které koupíte i v běžném supermarketu.

Tip Mimibazaru: Že máte v bytě nebo domě vysokou vlhkost vzduchu, zjistíte jednoduše. Pokud se vám rosí okna, je to jasné. Nezapomínejte otevírat i v zimních měsících u vaření a žehlení okna alespoň na ventilaci!

Díky vlhkosti šetříme

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč nesneseme venku zimu okolo mínus deseti, ale v jiných zemích mají třeba čtyřicet stupňů pod nulou a jakžtakž fungují? Není to (pouze) tím, že by byly severské a východní národy o tolik otužilejší. Je to především vlhkostí vzduchu. Čím je ve vzduchu vlhkosti více, tím intenzivněji vnímáme subjektivněteplotu.

Čili na to, abychom se cítili stejně příjemně a pocitově vnímali stejnou teplotu, musíme při vlhkosti 20 % topit více než při vlhkosti 50 %. Udržovat správnou vlhkost vzduchu tedy zdaleka není vhodné jen z důvodu zdravotních, ale i spořicích.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Malika87 3. 8. 2016, 9:05
Chtěla bych se zepptat zda někdo máte zkušenosti s materiálem keramzit?? Četla jsem že je to nenasákavý materiál, takže by se nemlěi vůbec tvořit plísně. :-)

Kategorie