Zobrazit přihlášovací formulář

Když milujete vyléčeného alkoholika

Když milujete vyléčeného alkoholika

V životě vedou cesty málokdy přímo a málokdy jsou pouze zalité sluncem. Často se musíme poprat s překážkami, na které nejsme připraveni. Naši nejbližší se často potýkají s problémy, jejichž následky ovlivní všechny vztahy v okolí, rodinu, přátele, partnery. Alkoholismus je jeden z nejpalčivějších problémů, které mohou rodinu potkat. A bohužel, „vyléčený“ alkoholik neexistuje. Existuje pouze ten abstinující. Jak život po boku člověka bojujícího se závislostí může vypadat? Na co je dobré, pokud je to v našich silách, se připravit?

Podle WHO (Světové zdravotnické organizace) může alkohol za zhruba 5 % světových úmrtí. Ne, tolik lidí na přemíru alkoholu neumírá, ale alkohol způsobuje chyby, nehody, nepozornost. Při dlouhodobém pití upadá také mentální kapacita, která pak může za četné požáry, pády a jiná neštěstí.

Tak jako tak, mnoho alkoholiků se díky silné vůli, podpoře blízkých a velké motivaci svému démonu vzepřou a porazí ho. Respektive se naučí držet ho v šachu. Ale on na svou příležitost čeká vytrvale. Pro všechny přátele, partnery a blízké, máme pro vás šest věcí, které byste měli vědět, když milujete abstinujícího alkoholika.

Problémy mohou přetrvat, i když pití přestane. Boj se závislostí je proces. Nikdo nedokáže určit bod, kdy je ještě něco špatně, a kdy už vše v pořádku. Kvůli fyzickým i psychickým změnám a událostem, které se závislému dějí, mívá často problém s komunikací, s chováním mezi lidmi, soustředěním nebo aktivitou. Také se mohou objevit problémy se spánkem. To všechno může být. A nedá se to změnit silou ani nátlakem.

Ve chvílích slabosti se může objevit recidiva, relaps. Přesně toho se všichni bojí nejvíc, včetně samotného závislého. Proto je třeba si intenzivně všímat změn v chování. Je to především agresivita a stahování se do ústraní, co jsou nejčastější varovné signály toho, že to náš milovaný začíná vzdávat. Pokud bylo například partnerovo pití podporováno „nevhodnou“ partou přátel a on se s nimi začíná pomalu stýkat zase, zkuste být nekompromisní a nedovolte to. Jakákoliv akce ale musí proběhnout v klidu. Nátlak, výčitky nebo vydírání mohou alkoholika zastrašit a naopak posunout spíše směrem ke sklence.

Svůj stav budou někdy používat jako páku. Ve chvílích smutku, deprese budou křehcí a zranitelní. Často alkoholici využívají svůj detoxikační stav jako prostředek manipulace. Důležité je rozeznat trik od závažného problému. Můžou vám říkat, že nejsou něčeho schopni, protože už tak toho zažívají hodně. Budou po vás něco chtít, protože jejich regenerace je těžká. Člověk zažívá doopravdy těžké časy, ale do jisté míry si za ně může sám, což vzbuzuje stud. Léčení alkoholici často potřebují stud přebít lítostí, kterou k nim cítíte. Tuto hru byste ale hrát neměli, jinak než čelem, se k problémům stavět nelze.

Láska a podpora nejsou vše. Často potřebujete profesionální pomoc. Ano, dá se to zvládnout. Ale zdaleka ne všichni za všech podmínek. Věci se můžou vymknout kontrole, může toho být hodně i na oba i na vás. Pokud bojujete s nepochopením, vyhledejte odbornou pomoc. Psycholog, terapeut, párová sezení, ale i návštěva klubu anonymních alkoholiků vám může otevřít oči a zobrazit jinou perspektivu, než s jakou jste se doteď na partnerovy problémy (nebo na problémy jakéhokoliv blízkého člověka zápasícího s alkoholem) dívali. A s tím často přijde i pochopení a potřebný klid a trpělivost.

Držet ho dál od „nevhodného prostředí“ se může jevit jako trestání. Všichni z okolí léčícího se alkoholika mají tendence vyhýbat se potenciálně nebezpečným prostředím – oslavám, svatbám, barům, restauracím, společnosti přátel ve vinárně. Ano, bezesporu je to pokušení. Ale v omezené míře, pomalu a dávkovaně by se měly i tyto součástí běžného společenského života stát součástí i toho vašeho. V opačném případě se může váš milovaný cítit nejen trestaný, ale také zodpovědný a vinný za vaše omezení. A pocit viny a křivdy nejsou v boji s alkoholem dobrými parťáky.

Nejsou jediní, kdo potřebuje podporu a porozumění. Ano, váš blízký má problém. Veškerá pozornost je soustředěna na něj, na pomoc jemu, na jeho podmínky. Je to ale správně? Možná si myslíte, že ano, ale rozhodně to tak necítíte. Je to vaše energie a pomoc, ve kterých nesmíte polevit, které jsou vyčerpávající a na které jste sami. Je těžké myslet na sebe, když osoba, která je vám nejbližší, prodělává pravděpodobně nejtěžší chvíle svého života. Ale zkuste najít ostatní, kteří jsou na tom podobně, jako vy. Nechte si poradit v intervenčních centrech, v nemocnici, od sociálních pracovnic, možná ve vašem okolí existuje podpůrná skupina pro lidi ve vaší situaci.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie