Zobrazit přihlášovací formulář

Jak zahnat depresi a úzkost jídlem?

  • Publikováno:
Jak zahnat depresi a úzkost jídlem?

Napadla vás čokoláda, zmrzlina a alkohol? Ne, to doopravdy nedoporučuje nikdo. Úzkosti a deprese, které nejsou zapříčiněny organickými poruchami, máme hodně ve vlastních rukou. Často vznikají ze životního stylu, z potíží, se kterými se denně vyrovnáváme, ze stresu, kterému čelíme. Vnější prostředí mává s našimi potřebami různých látek, které najdeme v některých potravinách, ale často se nám jich nedostává. A to depresi a špatnou náladu prohlubuje. Co tedy potřebujeme?

Při úzkostných a depresivních stavech je rozbouřená především naše hormonální hladina. Potřebujeme ji zklidnit, dodat potřebné živiny nutné pro správné fungování těla a pokrytí jeho zvýšených potřeb v období stresu a psychické námahy.

Tip Mimibazaru: Při psychické nepohodě se snažte vyhýbat potravinám s vysokým glykemickým indexem (sladkosti, fast food apod.)

Celozrnné pečivo. A další potraviny s vysokým obsahem vlákniny a karbohydrátů. Pečivo i těstoviny obsahují hodně škrobu, který stimuluje produkci serotoninu, hormonu dobré nálady, relaxuje váš mozek i svaly. Navíc rychle a vydatně utiší hlad, který bývá často příčinou špatné nálady, navíc mají relativně nízký glykemický index. Máte špatnou náladu? A nekručí vám v břiše?

Tmavá čokoláda. I když mléčná čokoláda může přispět ke stavům deprese (právě kvůli vysokému glykemickému indexu, tělo dostane příval energie, který rychle opadne, což je stres), ta hořká naopak. Obsahuje spoustu antioxidantů, které stimulují produkci endorfinů a serotoninu.

Bobule. Opět – antioxidantová bomba. Borůvky, rybíz, maliny, jahody… na co si vzpomenete. Nejen, že bojují proti volným radikálům a například vzniku rakoviny, ale pomůžou vám také od špatné nálady, depresí i úzkosti.

Vlašské ořechy. Jsou potravou pro mozek. A mozek je psychickou zátěží maximálně vyčerpaný. Bílkoviny, vláknina, vitamíny a minerály jsou jedna věc, ale nenasycené mastné kyseliny jsou to, proč vlašské ořechy nasazujeme do boje proti depresím.

Mořské ryby. A to ze stejného důvodu jako vlašské ořechy. Potrava pro mozek, ale díky obsahu hořčíku také relaxace pro tělo, svaly, spánek… Ryby umí pomáhat s cirkulací krve, mírní záněty a celkově prospívají organismu. A ve zdravém těle zdravý duch, že?

Listová zelenina. Zelené saláty, špenát, kadeřávek, ledový salát… všechno z tohoto druhu potravin, je pravděpodobně to nejzdravější, co se v našem okolí vyskytuje. Složky v nich obsažené extrémně podporují imunitní systém, ale projevují se i na psychickém stavu.

Semínka všeho druhu. Dýňová, Chia, slunečnicová… jaké jen máte rádi. Jejich největší výhoda v boji proti depresivním stavům jsou nenasycené mastné kyseliny, ale například ta dýňová obsahují navíc l-tryptofan, který je prekurzorem melatoninu, který potřebujeme pro kvalitní spánek, a zároveň podporují zvýšení hladiny serotoninu.

Fazole. Víme, že luštěniny obecně jsou velmi zdravé, fazole mají vysoký obsah bílkovin, železa, správných sacharidů, vlákniny a to všechno s minimem cholesterolu. A jak prospívají náladě? Je to především díky obsahu selenu a kyseliny listové.

Avokádo. Avokádo se vyskytuje mezi potravinami, které tak nějak pomáhají na vše. K dobré náladě avokádo přispívá svým obsahem nenasycených mastných kyselin, potravě pro mozek, ale také zmíněného tryptofanu a folátu, přírodní kyseliny listové.

Žampiony. Ačkoliv nemusí být vaše nejoblíbenější, žampiony dodávají tělu velmi zdravé bakterie, které působí v zažívacím traktu. Zajímavostí hormonu dobré nálady serotoninu je to, že se vyskytuje také v trávicí soustavě, jejíž činnost reguluje (proto jeho nedostatek při stresech a úzkostech může způsobovat žaludeční problémy). Žampiony a hřiby se pěkně starají o správnou funkci našeho trávicího traktu a mohou tak mírnit projevy nedostatku serotoninu v těle.   

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie