Zobrazit přihlášovací formulář

Vypadáte starší? Možná za to může barva vašich vlasů.

  • Publikováno:
Vypadáte starší? Možná za to může barva vašich vlasů.

Respektive nevhodná volba barvy, stylingových prostředků nebo péče o vlasy. Ona barevná alchymie není jenom tak. Každá žena, která si jde nechat na nebo dobarvit vlasy, by nejraději, aby vypadaly co nejpřirozeněji. Kadeřníkovi se to povést může, ale měl by zvážit hodně věcí a vaši představu korigovat z profesionálního pohledu. Jaké jsou nejčastější chyby v barvení vlasů, volbě barvy? Co vás dělá starší?

Pohybujete se na paletě příliš daleko od přirozeného odstínu   

Barva, kterou máte, je barva, kterou byste měla mít. Odpovídá tónu vaší pleti, nevypadá uměle a prostě vám sluší, to příroda zařídila. To, co by barva na vlasy měla pro vás dělat, je zintenzivnit, popřípadě lehce obměnit tón vlasů a zakrýt šediny. Není třeba obrat o 180 stupňů. A toto se speciálně týká odstínu – ať už je chladný, nebo teplý, neměňte ho. Pokud jste medová blondýnka, chladná platinová blond vám prostě slušet nebude.

Tmavá je moc tmavá…

Určitě to znáte. Havraní čerň skoro až domodra, většinou bez lesku. Vlasy skoro přestanou vypadat jako vlasy, i vašemu obličeji propůjčí nežádoucí unavený a matný vzhled. Takové drasticky barvené vlasy nemají přirozenou texturu a slijí se do jednolité hmoty, která vypadá nejvíc asi jako leštidlo na boty. V takovém případě je víc než žádoucí vlasy trošku ozdravit a zesvětlit, i kdyby jenom malinko pomocí tónování. Nicméně takový proces trvá poměrně dlouho, připravte se, že budete muset k holiči alespoň čtyřikrát.

…a světlá moc světlá

Představte si dvě barvy. Jedna blond má odstín másla, druhá popela. Máslo dobré, popel nikoliv. Všechny blondýnky řeší to samé – jak vybalancovat odstín, aby nebyl moc chladný, ale zároveň ani moc teplý (myšleno žlutý). Světlé odstíny ženám prospívají zejména s pokročilejším věkem, nejsou na nich například tolik vidět odrosty, ale i moc světlá vadí. Potom vašemu obličeji chybí kontrast, který se dá dohnat make-upem, ale to není zrovna žádoucí. Laďte s kadeřníkem, ale jakmile najdete ten pravý odstín, dohlédněte na to, aby si ho zapsal a pro jistotu si ho uložte do bezpečnostní schránky i vy. Najít tu správnou blond je totiž oříšek.

Barvíte si hodně zničené vlasy

Víte, jaká je jediná věc, která vás udělá ještě staršími, než jsou šedivé vlasy, jsou sežehnuté a nezdravé vlasy. Pokud jsou vlasy na omak jako cukrová vata, jejich další krok je se hned po barvení polámat. S věkem jsou vlasy méně vyživené a více se barvením ničí. Nejlepší věc je nechat vlasy chvíli na pokoji. Pár týdnů dodržujte libovolnou vyživovací kúru a barvit začněte až potom, a ještě k tomu opatrně. A raději ne doma.

Viditelný melír

Klasického devadesátkového melíru už v ulicích ubývá. Trendem jsou samozřejmě vlasy co nejpřirozenější, proto si je nechat barvit metodou přechodu pro chodce není úplně vhodné. Existuje spousta způsobů, jak vlasy prosvětlit, dodat jim strukturu a zároveň přirozený vzhled. Konzultujte se svým kadeřníkem. Smyslem prosvětlení vlasů je, abyste vypadala jako od sluníčka. Podívejte se, jak vypadá třeba taková balayage technika barvení.

Používání nevhodných stylingových prostředků

Vše, co v sobě obsahuje alkohol, vlasy vysušuje a bledne jejich barva. Ale je těžké se alkoholu v produktech vyhnout, například laky na vlasy ho obsahovat prostě musí. Pokud najdete jakoukoliv alternativu, sáhněte po ní. A když nenajdete, zkuste si nastříkat do vlasů bezoplachový kondicionér, který pod lakem pomáhá s hydratací.

Myjeme si vlasy moc často

Nikdo by nečekal, že mytí vlasů bude taková věda. Jakým způsobem a jak často vlastně není současným smrtelníkům známo. Nejpravděpodobnější odpověď bude – jak vám to vyhovuje. Nicméně příliš častým mytím se vlasy vysušují, smývá se z nich barva a ztrácejí lesk. A nic z toho mladistvému vzhledu neprospívá. Dobrá zpráva je, že vlasy se dají vytrénovat, zvyknou si na méně časté mytí a přestanou se rychle mastit.

Experimentujeme s šílenými barvami

Růžová, modrá, zelená… I takové barvy ve více či méně vkusných provedeních se sem tam na nějaké hlavě objeví. Nejde o otázku trendovosti, ale především o to, že věkem slábnoucí vlasy je třeba ještě oslabit odbarvením, než na ně chytne ten správný odstín třeba oranžové. Další problém je se takové barvy zbavit. Na čím poškozenějších vlasech taková barva ulpívá, tím silněji se v pórech drží. No a nebudeme zastírat. Vlasy parukové barvy se prostě jednoho dne přestanou hodit.       

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie