Zobrazit přihlášovací formulář

Zdravé nealko? Domácí ledové čaje!

  • Publikováno:
Zdravé nealko? Domácí ledové čaje!

V nadcházejících horkých dnech budete vy i vaše dítě potřebovat dostatečně pít. Někdy ale naši potomci obyčejnou vodu odmítají a touží po slazených nápojích, které ovšem obsahují velké množství cukru nebo dokonce umělých sladidel. My pro vás máme zdravou variantu - domácí ledové čaje. Jsou chutné a zdravější než kupované.

Základem každého dobrého ledové čaje je kvalitní čaj. Použijte nejlépe černý čaj, který spaříte vroucí vodou. Pozor na délku louhování, černý čaj nikdy nelouhujte déle než 5 minut. Připravený čaj nechte dobře vychladit. Tento proces můžete urychlit přidáním pár kostek ledu, ale až po uplynulé době louhování. 

Pro sladký život

Dopřejte si požitek z oslazeného čaje. K oslazení a zároveň ochucení se výborně hodí přírodní sirupy jako je např. datlový, agávový apod., pokud jim neholdujete, sáhněte po stévii. Ale pozor na její nahořklou chuť! Raději si poměr předem odzkoušejte na malé sklence s vodou.
Čaj výborně dochutí také domácí sirupy, vyzkoušejte bezový anebo malinový. 

V horkých letních dnech dokonale osvěží ledový čaj s limetkami nebo citronem a snítkou máty. U takto ochuceného čaje použijte k oslazení třeba třtinový cukr. 

Dětem chutnají čaje ovocné, tak jim je můžete připravit doma jen s pomocí mixéru. Buď zvolte čaje z jednoho druhu ovoce nebo namixujte druhů více. Tady pro vás máme jeden jednoduchý recept:

Broskvový ledový čaj

Na 1 litr potřebujeme:
4 broskve
800 ml čaje 
med/ sušená datle
led

Broskve oloupeme a rozkrájíme, vložíme je do mixéru a rozmixujeme s 50 ml vody. Pokud nechceme použít med nebo jiné sladilo, povaříme ve vodě jednu rozkrájenou datli po dobu pěti minut a až poté rozmixujeme s broskvemi. Takto připravenou směs, nalijeme do džbánu, zalijeme vychlazeným čajem a ledem. Vložíme do lednice nebo ihned podáváme.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie