Zobrazit přihlášovací formulář

Ten správný make-up

Ten správný make-up

A jak ho najít? Pokud máte bezproblémovou pleť, která nijak nereaguje na složení, vyhráno máte jen napůl. I přesto se musíte snažit najít ten správný odstín. Špatně zvolený make-up totiž umí napáchat pořádnou škodu na našem vzhledu. A je možné, že i přes to, že ho používáme desítky let, děláme stále pár věcí jinak, než bychom měly. Jaké věci to jsou? Na co si dát pozor?

Máloco je v dekorativní kosmetice tak důležité jako správný make-up. Ten dobrý poznáte tak, že ho nepoznáte. Zato když je něco špatně, je to vidět na první pohled. A my přece nechceme vypadat, jako bychom měly obličej vybarvený pastelkou, no ne?

  • Vybíráme make-up ve špatném světle. Jde nám především o to, abychom vypadaly dobře na denním světle. Proto, i když si už vyberete odstín, běžte se na něj po cca 15 minutách podívat právě na denní světlo. Make-upy totiž oxidují a jejich barva se s časem malinko změní.
  • Volíme špatnou texturu. Pokud máme suchou pleť, matující make-up ji dodá vzezření saharské katastrofy. Pudrové make-upy pro mastnou pleť taky nejsou nejvhodnější volba, tam zase pomáhají make-upy na vodní bázi… Někdy je dobré nechat si poradit od odborníka.
  • Nanášíme příliš světlý odstín. Pokud máme světlou pleť, neznamená to, že potřebujeme nutně také nejsvětlejší odstín make-upu. Jestliže v obchodě váháte mezi dvěma odstíny, volte ten tmavší. Jak už víme, make-up na vzduchu malinko změní barvu.
  • Snažíme se dodat si make-upem „opálení“. Ne, na to jsou bronzery, zdravíčka a tónovací pudry. Make-up musí barevně co nejvíc odpovídat barvě pleti.
  • Používáme make-upy s nevhodným složením. Krycí, částečně krycí nebo jen lehké? Hodně krycí make-upy jsou vhodné pro potíže s pletí popřípadě na večer, vypadají šik a vy společně s nimi. Nicméně jsou těžké a spíše příležitostné, pleti moc neprospívají. Pro běžné nošení je ale nejlepší volit ty středně krycí – a pokud potřebujete intenzivnější výsledek, používejte také podkladovou bázi.
  • Make-up pořádně nerozetřeme. Prsty nestačí. V závislosti na textuře make-upu někdy ani štětce. Pro maximální možný přirozený efekt je ideální bezokrajová houbička (většinou ve tvaru kapky).
  • Make-up nenaneseme tam, kde je ho třeba. Například na krk. Při pohledu zepředu pak má naše busta dvě barvy, byť by se měly lišit jenom trošku. Je důležité make-up rozetřít doztracena i na krku.
  • Pudrujeme. A přitom to není třeba. Většina moderních make-upů nepotřebuje tolik fixovat a pudrem jen měníme barvy. Pokud si nanesete make-up a líbí se vám, jak výsledek vypadá, nepudrujte. Navíc nevhodným pudrem můžete zničit výsledek, za který jste si zaplatily u make-upu.
  • Používáme pouze jednu barvu make-upu. Myšleno sezónně. Přes rok potřebujeme minimálně dvě barvy – zima a léto, případně ještě jednu na opálení.
  • Nedáváme výběru správného make-upu tolik, kolik si zaslouží. Je tolik typů make-upů, tolik složení, krycích vlastností, textur, odstínů… že vybrat na první dobrou je vlastně nemožné. Zkuste si nejdříve nadefinovat, co od make-upu čekáte (pleť bude vypadat mladší, matná, zakryté akné a jiné problémy, maskování vrásek, vyživená atd.), a s tímto si zajít do specializované prodejny, kde vám s výběrem poradí.

Nenechte se odradit tím, že by výběr správného make-upu mohl trvat moc dlouho. Jakmile ten pravý najdete, prokážete si na dlouho velkou službu.                     

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

margesa 24. 4. 2016, 11:06
máte někdo dobrý tip na středně krycí make-up na pleť s pigmentovými skvrnami?
marge 25. 4. 2016, 11:23
@margesa Já používám tyčinku od Max Factor-Pan stick. je super!

Kategorie