Zobrazit přihlášovací formulář

Rebarbora – tradiční i moderní, ale hlavně zdravá

  • Publikováno:
Rebarbora – tradiční i moderní, ale hlavně zdravá

Výrazná rostlinka vyráží na jaře nesměle zelenými výhonky, ale koncem dubna už na sebe upozorňuje velkými listy a tlustými, nádherně rudě zbarvenými řapíky. Další z řady sezonních potravin, která nám přináší potřebné jarní vitamíny až pod nos. I když se používá jako ovoce, jedná se o zeleninu jménem rebarbora.

Proč se zaměřit na sezónní potraviny

Zde je několik důvodů, proč si hlídat termíny dozrávání tradičních i znovuobjevených druhů ovoce a zeleniny, a při běžném nakupování zbystřit pozornost a zaměřit se na to, co se právě urodilo.

  1. Jíst plodiny našeho podnebného pásu v době, kdy zrovna dozrávají, je to nejpřirozenější, co můžeme pro tělo udělat. Učí to například známá makrobiotika, ale shoduje se na tom většina výživových poradců.
  2. Produkty jsou čerstvé a neztrácejí dlouhým transportem cenné vitamíny, které vaše tělo v tomto období potřebuje.
  3. Potravin bývá nadbytek a tak klesá jejich cena.
  4. Nákupem místních potravin podporujete drobné pěstitele ve vašem okolí. A ty si hýčkejte, dlouhodobě se to vyplatí. Ať už na ceně, nebo kvalitě ovoce a zeleniny.
  5. Tradiční druhy sezonní zeleniny si můžete také sami vypěstovat.

Zkuste rebarboru

Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum), lidově nazývaná rebarbora. Dorůstá výšky až 2 metrů, listy měří 50 - 60 cm. Naše babičky ji běžně pěstovaly na svých zahrádkách, kde ovšem vyžaduje dobře pohnojenou a zkypřenou půdu.

Ke konzumaci používejte pouze řapíky listů a to jen tepelně upravené. Syrové totiž mají velmi kyselou chuť díky vysokému obsahu kyseliny šťavelové, podobně jako třeba ve šťovíku. Kyselina se tepelnou úpravou rozloží a kyselá příchuť rebarbory se zmírní. Při vaření také nezapomeňte přidat cukr. Pokud se vám rebarbora urodí ve větším množství, které nemůžete hned sníst, snadno ji uchováte v mrazáku.

Cenné látky, obsažené v rebarboře

  • vitamíny skupiny B
  • vápník
  • draslík
  • niacin
  • kyselina listová a pantotenová
  • vláknina

Receptů na využití rebarbory v kuchyni je spousta, určitě ale vyzkoušejte rebarborový koláč, muffiny nebo štrúdl. Absolutní jednička v rebarborových receptech je reveňová marmeláda. Tu oceníte v případě, že běžné marmelády vám připadají příliš přeslazené. Tahle vás potěší svou pikantní kyselou chutí. Pokud se vám ale nechce zavařovat a péct, ale chcete si pochutnat hned teď, uvařte si rebarborový kompot.

Jak na to?

  • omyjte a oloupejte řapíky rebarbory - loupejte pouze jemnou svrchní kůžičku
  • pokrájejte ji na malé špalíčky do kastrůlku (pozor, nesmí být hliníkový)
  • přidejte cukr, hřebíček a kousek celé skořice
  • podlijte malým množstvím vody (nebo přidejte, pokud máte rádi hodně šťávy)
  • vařte do mírného změknutí, ale nerozvařte
  • Dochutit můžete podle libosti například smetanou a zbývá už jen vychutnat!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

amandapalm 29. 4. 2016, 22:52
Kyselina šťavelová se teplem nerozkládá. Tvrzení je mylné a dost zavádějící a pro lidi s problémy s ledvínami a nedostatkem vlastního rozumu dost škodlivé. Pokud ji smícháte s něčím, co má vysoký obsah vápníku, tak se většina kys. šťavelové naváže na nevstřebatelný šťavelan vápenatý. Případně fermentace kys. šťavelovou umí rozložit. Ale teplo vážně ne.

Kategorie