Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vyřadit pár set zbytečných kalorií denně

  • Publikováno:
Jak vyřadit pár set zbytečných kalorií denně

Jsou to jednoduché počty. Abychom shodili půl kila, potřebujeme spálit v průměru o 3500 kcal víc, než je náš příjem (ideálně za týden). Ale kalorie ve smyslu energie nutně k životu potřebujeme, jsou součástí veškerých živin, které přijímáme. Klíčové je slovo ZBYTEČNÉ. Zbytečných, respektive prázdných kalorií totiž přijímáme víc, než by se nám mohlo zdát. Jak upravit bezbolestně jídelníček, aby v něm zůstaly potřebné živiny, ale prázdné kalorie ne?

Alkohol. Ano, ano, je to teoreticky obehraná písnička, ale pod alkoholem si nemusíme představovat jenom rodinné oslavy nebo akce „jen tak“ s přáteli jednou za měsíc. Překvapivě hodně lidí má ve zvyku dát si denně jedno dvě piva, sklenky vína, zajít si po práci na chvíli do baru. A tam si třeba dát nějaké to mojito. Alkohol jsou vyloženě prázdné kalorie, nutričně našemu tělu nepřispívá vůbec, metabolismu neprospívá a vlastně jenom škodí. Vynechat, bohužel.

Latté a podobně. Pijete kávu? S mlékem, smetánkou, cukrem, pěnou? Taková káva může mít až 250 kcal. Víte, kolik jich má šálek kávy černé? Něco kolem nuly.

Žvýkejte pomalu. Žvýkání každého sousta dvakrát tolik než je pro vás běžné vám umožní cítit se sytí díky významně menšímu množství jídla. Na velkých jídlech, jako jsou obědy a časné večeře, tak můžete prokazatelně ušetřit přes 100 kcal.

Nápoje. Kámen úrazu skoro všech jídelníčků. Kalorie v nápojích jsou pravděpodobně ty nejzbytečnější, jaké můžeme přijímat. Ochucené a slazené minerální vody, sodovky, limonády jsou zdrojem enormního množství cukru, stejně tak ovocné džusy. Vitamíny, které jejich prostřednictvím do těla dostaneme, jsou zanedbatelného množství (ale hlavně kvality), když už, tak jedině ovoce čerstvé a šťávy čerstvě vymačkané. Ale nejlépe – voda.

Domácí strava. Nejen, že můžete významně ušetřit na surovinách, ale pokud si budete obědy a večeře připravovat doma, můžete ušetřit také na kaloriích. Restaurace (a už vůbec ne fast foody) se o naši linii doopravdy nestarají. Co na tom, že je někde víc oleje nebo jiná surovina, než bychom použili doma? Pár kalorií sem, pár kalorií tam. Jakmile nám jídlo projde pod rukama i v procesu přípravy, jsme k sobě rozhodně ohleduplnější.

Pozor na čínu, americkou a italskou kuchyni. Zvlášť takové ty „po česku“. Jedno jídlo obsahuje zhruba dvakrát tolik kalorií, než bychom potřebovali. Takže poloviční porce rozhodně stačí, nechte si třeba rovnou polovinu zabalit s sebou.

Mezi sousty odkládejte příbor. To vaše jídlo významně zpomalí. A to chceme! Protože, analogicky s dvojnásobně tak dlouhým žvýkáním, čím pomaleji jíme, tím méně toho sníme. A budeme najezení, ne přejezení.

Dostatek spánku. Spánková deprivace nejen že dlouhodobě zpomaluje metabolismus, ale zvyšuje také naše chutě na sladké (potřebujeme co nejrychlejší zdroje energie).

Voda a žvýkačka. To můžou být vaši velmi dobří přátelé při vyškrtávání kalorií z jídelníčku. Někdy totiž jíme jenom tak, z nudy, abychom zabavili žvýkací svaly, dali něco na hraní chuťovým pohárkům. A ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň (i když to samozřejmě neplatí pro alkohol. Viz první bod.). Pokud zrovna nejíte, žvýkejte a vypijte tolik vody, kolik jenom snesete.

Pánská společnost. A na závěr malý tip pro dámy. Jak je to jenom možné, jezte v pánské společnosti. Můžete taky samy oklamat svou mysl a donutit se volit zdravější jídla nebo nakupovat zdravější potraviny. Pokud sama váháte nad obvodem svého pasu nebo stavem stehen před létem, pánská společnost vás může jen svou pouhou přítomností donutit si mezi jídly vybrat to nejzdravější.  

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie