Zobrazit přihlášovací formulář

Jak ušetřit v supermarketu

  • Publikováno:
Jak ušetřit v supermarketu

Nakupovat levněji neznamená jíst méně kvalitně. Všichni, kdo jsme už aspoň někdy prošli kolem hodnocení jednotlivých produktů různých značek, víme, že ty nejkvalitnější zdaleka nebývají ty nejdražší. Ale zdaleka nejde jenom o to, jaké značky nakupujeme. Supermarkety z nás sice svými strategiemi tahají peníze záměrně, ale my jim je někdy přímo nutíme. Jak se ukáznit, když doopravdy potřebujeme seškrtat výdaje, a zároveň se neošidit na kvalitním jídle?

Každý, kdo někdy držel v rukách rodinnou kasu, ví, že společně s jídlem mizí obrovské sumy z rozpočtu. A přitom je nakupování jídla a zboží běžné denní potřeby jedna z jeho nejvariabilnějších složek. Ať už chceme, nebo ne, někdy dojde na situace, kdy je třeba rozpočet co nejvíce osekat. A nákupy v supermarketech mohou být zdrojem nebývalých rezerv.

Udělejte si seznam. Ano, zní to samozřejmě, ale možná ještě přednější věc je - naplánujte ho a držte se ho. Jak takový seznam plánovat? Je to celkem jednoduché. Úplně nahoru si napište částku, kterou chcete nebo můžete utratit. A jelikož rozhodně nenakupujete poprvé, máte asi zhruba představu, kolik co stojí. Napište si seznam věcí, které vám docházejí, kterými si chcete přilepšit, a které chcete nakoupit. No a pak škrtejte podle rozpočtu. Uvidíte, že si celkem snadno najdete věci, které potřebujete doopravdy, a nákup kterých ještě počká.

Pozor na slevové kupony. Dostáváte dárkové knížečky plné slevových kuponů? Přesně ty vás pokoušejí k nákupům, které není třeba uskutečnit. Zkontrolujte platnost kuponu a odložte si ho na dobu, kdy budete zboží doopravdy potřebovat. A pokud dostanete někde kupon se slevou na celý nákup, nechoďte nakupovat jenom proto, že ho máte. Využijte ho, až když budete potřebovat udělat velký nákup nebo koupit dražší zboží.

Dívejte se na jednotkovou cenu. Ta je vždycky uvedená pod cenou zboží, malinkým písmem. Jde o cenu za litr, kilogram a podobně. A nevyplatí se to jenom u potravin, ale například také u věcí, jako je alobal, potravinová fólie apod.

Najděte si svoji značku. Nenechte se ovlivnit reklamou a triky, jak supermarkety nutí nakupovat zboží nejznámějších značek. Pokud si dáte tu práci a podíváte se na složení, otestujete chuť a kvalitu, často zjistíte, že i například vlastní značky supermarketů mají zboží srovnatelné, ne-li lepší chuti i složení.

Nenakupujte hladoví. A to je staré dobré pravidlo. Jakmile jdete nakupovat a zároveň máte ukrutný hlad a žízeň, nakoupíte dvakrát tolik, než je třeba. Na všechno máte chuť, všechno už si představujete na talíři a nejraději byste se do toho pustili hned za pokladnou. Nákup plánujte hezky v klidu, po jídle.

Plánujte jídelníček až po nákupu. Zní to jako rada postavená na hlavu? Ani ne – pokud si naplánujete jídelníček z toho, co už máte doma, nepotřebujete nic dokupovat. Jakmile ale jdete do obchodu se seznamem podle receptů, které máte v plánu, je víc než pravděpodobné, že nakoupíte i věci, které využijete jen částečně, jsou zbytečně drahé a potřebujete je jen na jedno jídlo.    

Nakupujte variabilní potraviny. To velmi úzce souvisí s předcházejícím bodem. Takové věci jako vajíčka a brambory využijete rozhodně více než kozí sýr a bílou ředkev. Spousta potravin se dá využít na mnoho způsobů a je součástí spousty receptů, takové je třeba mít doma.

Nakupujte do zásoby. Jsou věci, které se nekazí, a které prostě budete potřebovat vždycky. Ať už jde o prací prášky, dámské hygienické potřeby, toaletní papír a podobně, jsou prostě věci, které se vyplatí koupit, když je na ně výhodná nabídka. Jenom si dejte pozor, abyste se nenechali svést k nákupu luxusního zboží, které je i po slevě dražší než levnější varianty.

Není třeba vždycky maso. Pokud razíte teorii – došlo maso, došlo jídlo, moc neušetříte. Maso je poměrně drahá surovina a rozhodně ho nepotřebujeme jíst každý den. Což ovšem neznamená, že nepotřebujeme bílkoviny! Ty z masa ovšem lze více či méně nahradit i dostupnějšími variantami – tvarohem, luštěninami, vajíčky apod.

Není vždycky třeba do supermarketu! Někdy je dobré stavit se jenom do lokálního obchůdku. Zboží běžné denní potřeby i něco málo na přilepšenou v nich najdete vždycky, nezavalí vás přehršel věcí, o kterých jste nepřemýšleli, ale vlastně proč je nekoupit, a ceny většinou bývají příznivější než ve velkých obchodech.  

Máte nějaké další tipy, jak odlehčit rodinnému rozpočtu při nákupu potravin? Rozpoznali jste triky, které používají obchody i reklama, a které vás vyloženě rozčilují? Podělte se s ostatními na Mimibazaru!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie