Zobrazit přihlášovací formulář

Kojení na veřejnosti – jak najít zlatý střed

  • Publikováno:
Kojení na veřejnosti – jak najít zlatý střed

Ačkoliv se to může zdát jako dávno vyřešené téma, vedou se v naší ještě stále relativně konzervativní společnosti o kojení na veřejnosti bouřlivé a emocemi nabité diskuse. Zapojují se do nich obyčejné matky, bezdětné okolí, nadnárodní instituce i překvapivě hodně mužů. Proč kojení tolik rozděluje společnost? A jde vůbec zajistit, aby byli všichni spokojení?

Kojení a význam pro dítě

To, že kojení je zdravé a přirozené nemusíme nikomu říkat. Má nepostradatelný vliv na správný vývoj dítěte, na jeho obranyschopnost, chrání ho před nemocemi a v neposlední řadě zahání hlad a žízeň. Pro matku je to zase neopakovatelný pocit spojení s miminkem, jedna z věcí, která dělá matku matkou.

Právo na mateřské mléko je dokonce zakotveno v Úmluvě o právech dítěte a kojení je v zájmu matky, dítěte i státu. Kojící matky samozřejmě chtějí vést život také mimo domov, takže kojení mimo něj se pravděpodobně nevyhne nikdo. Proč by ale nakonec měl?

Kauza facebook

V roce 2009 rozpoutala dramatickou kauzu sociální síť Facebook. Byly hromadně smazány všechny fotky kojících matek a jako důvod byla uvedena jejich „obscénnost“ (na fotkách byly odhaleny ženské bradavky). To rozpoutalo obrovskou lavinu reakcí a Facebook svůj názor nakonec přehodnotil. Společnosti ovšem poslal jasnou zprávu – kojení na veřejnosti je otázkou diskuse.

 

""

 

Má respektovat maminka okolí nebo okolí maminku?

Žádná matka nesnese, aby její dítě plakalo hlady a jídlo mělo doslova „po ruce“. A umělou výživu spousta matek používat nechce a má na to plné právo. Jak se tedy chovat, když je třeba nakojit v restauraci, parku, cukrárně nebo nákupním centru?

Kojení na veřejnosti nikoho nepoškozuje ani neohrožuje, mnohé ovšem uvádí do rozpaků. A to jak maminku, tak případné okolí. Proto, pokud maminka má možnost nakojit v soukromí a není mezi svými blízkými, ale naopak mezi cizími lidmi, je ohleduplné využít například speciální místnosti pro matky s dětmi nebo si alespoň částečné soukromí zajistit jinak.

  • Existuje speciální oblečení pro kojící matky, které významně pomáhá pohodlnému a decentnímu kojení.

  • Pokud matku kojení na veřejnosti znervózňuje, neměla by to vzdávat, mohla by si tím tak zadělat na velké omezení alespoň v několika následujících měsících.

  • Není důležité se přehnaně soustředit na to, co si myslí okolí, na prvním místě je vždy zájem děťátka.

  • Pokud si žena není jistá, jestli je v daném místě kojení vhodné, popř. je-li k dispozici speciální prostor, neměla by ostýchat se zeptat.

  • V případě, že rodina s kojeným dítětem cestuje do cizí země, je vhodné se informovat předem, jak je na tom místní společnost s kojením (odhalováním ženy) na veřejnosti a zvyklosti respektovat.

Mámy, muži a aktivistky

„Normální“ matky se musí doopravdy divit, jaká debatní smršť se kolem kojení na veřejnosti strhla. Vždyť přece kojit na veřejnosti běžně neznamená nějaký nemístný exhibicionismus, ale přirozenou a v dnešní době už běžnou věc, která se dá zvládnout velice vkusně.

Existují ovšem aktivistky, které neuznávají konvence ani běžnou míru slušného chování, kterou většina matek vnitřně cítí, chápe a respektuje. Takové ženy jsou mnohdy schopné začít bez okolků kojit dítě při rozhovoru i s neznámým člověkem, bez jakékoliv snahy o decentnost nebo soukromí. Běžnými argumenty jsou pak svoboda, naprostá přirozenost kojení a nutnost, aby společnost kojící matku tolerovala kdekoli, kdykoliv a jakkoliv.

Další ze zajímavých názorových skupin jsou někteří muži. Ačkoliv mužům většinou pohled na ženská prsa nevadí, při kojení jde o něco jiného. Ženská prsa jsou pro muže symbolem sexuálního a erotického zájmu a při pohledu na jejich primární funkci se mohou cítit ukřivděni.

Trend ve společnosti je ovšem jasný – ženy se přestávají stydět (vždyť není za co), z kojení na veřejnosti přestává být tabu, které z něho udělalo pár prudérních generací před námi, a společnost už kojící matky nepřekvapují.

Co si o kojení na veřejnosti myslíte vy? Měla by se dodržovat nějaká pravidla? Jaké jsou vaše zkušenosti? Podělte se ostatními!

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Brůs 11. 6. 2019, 13:22
Jedna herecka, pochazejici od nas, tuhle navstivila rodne mesto. Dite v satku, ona tilko. Koza venku a ditko si cucalo dle potreby. Jako fakt des. Chodit po ulici s kozou venku. A viditelne se bavila tim, jak kolemjdouci nechapou. +o(
evicela 30. 5. 2019, 18:28
Pokud není zbytí proč ne, ale dá se i diskrétně, mít sebou třeba velký jemný šátek a to bohatě stačí, každý potom vidí co se děje a sám se otočí a nezírá, pokud žena s odpuštěním vyvalí ven prso s přisátým dítkem a výrazem já jsem matka a kdo je víc , jak jsem to zažila já v trolejbuse, je to v lepším případě akorát k smíchu
anenat 30. 5. 2019, 12:25
Kojení na veřejnosti ? Ne. (N)
U Kralika 11. 6. 2015, 22:27
Kojeni je naprosto prirozena vec a vse jde provest decentne. Ja sama jsem kojila casto venku - resila jsem to tak, ze jsem mela pres sebe prehozeny pasminu nebo zavinovaci sukni... dokonce jsem s sebou v kocarku vozila deku a s malym jsme si mohli v pohode sednout do travy a nerusene kojit...
paskvilka 9. 6. 2015, 0:01
Kojení je naprosto přirozené a jsem přesvědčena, že většina maminek nestojí o publicitu při kojení a raději volí soukromí. Sama jsem na veřejnosti kojila několikrát a vždy existuje způsob, jak miminko nakrmit a zároveň nebýt obscénní. Svou dceru jsem kojila 20 měsíců a myslím, že od určitého věku už opravdu není potřeba kojit na veřejnosti - pokud mohu dítěti dát příkrm, raději volím příkrm a kojení jsem si nechala na doma. Přestože je kojení přirozené, přijde mi divné, když se dvouletý prcek v kavárně sápe na maminku, kterou svléká a přisává se k prsu.
Elmar 9. 6. 2015, 8:22
@paskvilka Plně souhlasím - moje děti byli kojeny zhruba do dvou let, přičemž poslední půlrok bylo kojení převážně v soukromí (večer, v noci nebo po ránu). Když byli menší, tak jsem také kojila na veřejnosti a vždy jsem se snažila diskrétně, aby bylo pohodlí pro všechny "zúčastněné". Navíc v určitém věku je pro kojence asi velké dilema, jestli se věnovat plně kojení a nebo při tom ještě stihnout sledovat, co se děje kolem - pak je snaha o diskrétnost hodně těžká a nejlepší je "izolovaná" místnost... P.S. když jsem nedávno četla článek, že ve Francii je kojící matka po šestinedělí přinejmenším divná - buďme rády, že můžeme své děti kojit, jak uznáme za vhodné my a ne naše okolí.
Zoubi 8. 6. 2015, 21:59
Kojení je naprosto přirozená záležitost. A pokud to někomu vadí, ať tedy "nezírá". Samozřejmě má všechno své hranice. Také mi přijde krajně nechutné, když žena kojí dvouleté dítě třeba při rozhovoru s pracovníkem v bance. Pokud je kam "zalézt", tak samozřejmě volím takovou možnost, abych měla soukromí nebo se snažím takové místo vyhledat. Myslím, že v dnešním světě, kde je téměř všude možnost si někam zalézt, je zbytečné kojit na lavičce v Hypernově. Pokud jsem v parku nebo v přírodě na procházce, tak to respektuji. Dítě má prostě hlad a těžko s ním budu zalézat do křoví. Myslím, že každá matka by v tomto směru měla mít trochu rozumu a přesto zároveň může myslet prioritně na pohodlí dítěte.
jehacko 9. 6. 2015, 0:00
@Zoubi Přesně tak (clamp)

Kategorie