Zobrazit přihlášovací formulář

Aloe – ta pravá pro zdraví i pro krásu II.

  • Publikováno:
Aloe – ta pravá pro zdraví i pro krásu II.

Obsahuje 12 vitamínů (hlavně skupiny B), 20 z 22 aminokyselin (včetně těch, které si tělo samo vyrobit neumí), více než 20 minerálů a dalších 200 účinných složek, které se snadno vstřebávají do krve a pomáhají při rychlé léčbě a detoxikaci. Pomáhá proti bakteriím, zánětům a virům, tiší bolest a posiluje imunitu. Toto a ještě mnoho dalšího dokáže obyčejný, zelený sukulent, který si skromně roste na vašem parapetu. Právě ona - aloe vera.

Před nedávnem jsme vám představili rostlinu, na jejíž účinky spoléhali Kleopatra i Napoleon a která může být zrovna tak prospěšná i vám. Zatímco dosud jsme psali o jejím působení na vaši krásu a prozradili pár triků pro domácí použití, dnes vás seznámíme o použití aloe vera jako prostředku první pomoci i medicínu pro účinnou pomoc při potížích chronického rázu.

Jak si ji vypěstovat

Vaší rostlince se bude výborně dařit na slunném stanovišti, ideálně na jižním okně, ale bez slunečního úpalu. Od jara do podzimu má ráda pokojovou teplotu, jen v zimě si ráda odpočine na chladnějším místě s teplotou 9-12 stupňů a omezenou zálivkou. Rozhodně by teplota, ve které aloe pěstujete, neměla klesnout pod 5 stupňů.

Pro pěstování budete potřebovat propustný, hlinitopísčitý substrát s drenážní vrstvou, která zabrání přemokření a následnému zahnívání kořenů. Jestliže ji zapomenete zalít, odpustí vám to. Jako každý sukulent totiž dobře snáší občasné sucho a nevadí jí ani suchý vzduch. 2x měsíčně ji můžete přihnojit minerálními hnojivy.

Co vám aloe ale neodpustí, je příliš časté zalévání, málo světla nebo průvan a vysokou vlhkost vzduchu. To pak chřadne. Ale s největší pravděpodobností se vám ji doma moc trápit nepodaří, aloe je velmi odolná rostlina, pro pěstování doma ideální. Kdo by nechtěl mít takovou přírodní lékárnu hned po ruce?

Vitamíny, minerály, enzymy, vše v jednom „balení“

Jak už jsme zmínili na začátku, aloe obsahuje celou škálu látek prospěšných našemu zdraví

  • 12 vitamínů (především skupin B, C, E)
  • přes 20 minerálů (například vápník, hořčík, draslík, selen, zinek, měď, mangan a chróm)
  • 20 aminokyselin, včetně těch esenciálních, které tělo potřebuje, ale neumí si je samo vyrobit
  • steroidy, glykosidy, saponiny a enzymy

Všechny látky v aloe jsou obsaženy v poměru, v jakém se dobře vstřebávají do krevního oběhu a jejich léčebná síla je tak rychle využitelná. Příroda je zkrátka ten nejlepší lékař a dobře ví, co dělá.

Obliba aloe je veliká už z období před 6000 let, ale její popularitě to nijak neubírá. Právě naopak. Stále více příznivců přírodní léčby s oblibou využívá mnoha předností této rostliny. Z medicínského hlediska vás mohou zaujmout následující zdravotní účinky aloe vera:

  1. detoxikační (zdraví i krása začíná důkladnou očistou těla)
  2. protizánětlivé (léčí otoky, záněty, působí i proti paradentóze)
  3. analgetické (pomáhá při tišení bolesti)
  4. léčivé (uplatňuje se při léčení povrchových ran, např. popálenin, ale i v případě léčby ran otevřených)
  5. antibakteriální, antivirové, desinfekční
  6. podporující celkovou imunitu organismu

Bolesti, neduhy a trápení, při kterých vám aloe může pomoci

  • problémy s játry a žlučníkem
  • poruchy látkové výměny
  • snižuje hladinu krevního cukru
  • žaludeční vředy, překyselení organismu a zánětlivé stavy
  • nadýmání, průjem, zácpa a nechutenství
  • lupy, mykózy a kožní záněty (potíráním pokožky hlavy zároveň posiluje růst vlasů)

Další účinky aloe:

  • ulevuje od bolesti svalů, při zánětech kloubů a artritidě
  • působí podpůrně při léčbě virových infekcí a posiluje imunitní systém
  • podporuje správné vstřebávání minerálů, vitamínů a stopových prvků
  • hojí povrchové rány a oděrky, vyrážky a vysušenou kůži
  • pomáhá při bodnutí hmyzem
  • potlačuje potravinové alergie a atopický ekzém
  • léčí akné, afty a opary
  • dezinfikuje ústní dutinu, je prevencí paradentózy
  • kompletně detoxikuje celý organismus

Domácí použití + recept na očistnou kúru z aloe, kterou si zamilujete

K domácí léčbě povrchových zranění, píchnutí hmyzem nebo rozsáhlejších oblastí povrchu kůže použijeme ulomený, podélně rozříznutý list, kterým postižená místa potíráme.

Pro vnitřní použití vám pak přinášíme osvědčený recept na medicínu, která léčí bolesti hlavy, angínu, virové infekce včetně chřipky, bolesti žaludku a střev, žaludeční vředy. Pomáhá při léčbě ekzémů, astmatu, zmírňuje projevy sklerózy a zlepšuje poruchy srážlivosti krve.

Očistná kúra z aloe vera

  • 300 g listů aloe (5 dní předem aloe nezaléváme, řežeme odspodu)
  • 500 g medu
  • 0,75 l kvalitního červeného vína
  • 1,5 dcl čistého 60 % lihu

Postup: Listy rozmixujeme, smícháme s ostatními přísadami a ve třílitrové sklenici uložíme na chladné a tmavé místo na 7 dní. Každý den obsah promícháme. Po 7 dnech slijeme nápoj přes plátno do lahví a uchováváme jej v lednici, kde vydrží celý rok.

Užíváme nejlépe v jarních měsících ráno na lačno 1 polévkovou lžíci, celá kúra trvá 2 měsíce. Při akutních problémech s překyseleným žaludkem nebo pálením žáhy lze užít 2 polévkové lžíce nápoje.

Aloe vera má skutečně široké možnosti využití. Pokud jste ji dosud neznali, vyzkoušejte si její účinky na vlastní kůži. Jestliže však máte osobní zkušenosti s pěstováním a použitím aloe, budeme rádi, když se o ně podělíte s námi i s dalšími čtenáři.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kordulka 11. 6. 2016, 9:57
ALOE , Šťáva z Aloe , mi srovnala žaludek, jinak na rány je skvělá , potřít kouskem aloe a je to ...
Lylien 9. 6. 2016, 15:48
Dobrý den, všem uživatelkám a uživatelům doporučuji, aby byli opatrní s podobnými recepty opatrní. Aloe je více jak 300 druhů. Všechny sice mají léčivé účinky, ale také růzě silné. Nejvíce účinných látek obsahuje Aloe Barbadensis. Při zpracování listů, buďte prosím zvlášť opatrní. Rostlina se brání vypuštěním ochranné látky, navíc povrch listu obsahuje latex, který je silným projímadlem.
Gabogabo 14. 6. 2016, 18:26
@Lylien ano přesně tak - většina komerčně zpracovaných šťáv, džusů a gelů je zpracována z dužiny - (jakmile se do toho namele celý list - ta zelená slupka) - končí to nepěkným průjmem - což je u někoho i žádoucí - ale třeba u zánětů střev či žaludku nikoliv. Za další - přidám - že Aloe k tomu aby produkovala co nejvíce saponinů (což je ta látka, kvůli které se Aloe užívá) potřebuje ke svému růstu extrémní vykyvy teplot - to znamená přes den 40 a v noci až k 0. Takže Aloe pěstovaná doma za oknem kde má poměrně stabilní teplotu se hodí akorát tak k tomu z ní ulomit list a namazat si s ním modřinu či odřeninu ,-)
Kvíčalka 17. 6. 2016, 19:26
@Gabogabo Aby účinek aloe byl v domácích podmínkách co největší,má se použít 2-3 roky starý list,uříznout,zabalit do vlhké utěrky,dát do igelitu a do lednice na 3 - 4 dny.Použít jen dužinu - platí pro vnitřní užití.

Kategorie