Zázvorová voda, to nejlepší pro naše zdraví
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikováno:

Zázvor je koření, které extrémně prospívá lidskému zdraví. Užívají ho léčitelé, odborníci a má tisíciletou tradici nejen ve světových kuchyních, ale i medicínách. Ať už jeho chuť máte rádi, snášíte nebo ji vyloženě nemusíte, konzumací zázvoru si můžete odpomoct od mnoha potíží. Co všechno zázvor dokáže kromě toho, že spaluje tuky a pomáhá na žaludek? A jak si připravit zázračnou zázvorovou vodu?
Prapodivně tvarované oddenky zázvoru pikantní chuti už jsme v obchodech jistě zahlédli. Milovníci sushi znají nakládaný zázvor jako prostředek, jak se zbavit chuti posledního kousku a připravit chuťové pohárky na nový druh. Známe zázvorový čaj, zázvorky a víme, že jeho chuť dodává tu správnou štiplavost tradičnímu perníku. Proč je kolem zázvoru ale takový poprask?
Zázvor a zdraví
Zázvor má významné antibakteriální účinky, působí také proti zánětům a snižuj hladinu cholesterolu v krvi. Těmito svými vlastnostmi bojuje proti řadě civilizačních chorob, zpomaluje některé druhy rakoviny a pomáhá proti zažívacím potížím. Stejně tak pomůže v boji s nachlazením a chřipkou nebo rýmou. Kdy bychom měli zázvor zařadit do svého jídelníčku?
- Při zažívacích obtížích. Účinná látka zázvoru, gingerol, má velké množství pozitivních účinků na naše zdraví. Mezi ně patří také zklidňující a upravující vliv na celou trávicí soustavu, skvěle působí na žaludek, upravuje zažívání a pomáhá s trávením a dokonce i spalováním tuků.
- Plynatost, zácpa, pálení žáhy.
- Při zánětlivých problémech. Protizánětlivé a antioxidační účinky oceníme nejen při chřipce a nachlazení, ale také pokud potřebujeme srazit horečku (průvodní jev zánětů) nebo vyřešit často se opakující respirační potíže.
- Závratě a ranní nevolnosti. I když je podávání zázvoru těhotným ženám doporučeno omezovat, po konzultaci s lékařem to může být právě zázvor, který vám pomůže od ranních nevolností nebo závratí. Zázvor zklidní také mořskou nemoc nebo jakékoliv nevolnosti způsobené nepřirozeným pohybem (oceníte například v době poutí a kolotočů).
Se zázvorem ale opatrně. Nemusí každému dělat úplně dobře v neomezeném množství. Všeho s mírou především, pokud užíváte dlouhodobě léky, máte nějakou chronickou chorobu (typu cukrovky). V případě jakýchkoliv pochybností se poraďte s lékařem. Každopádně ani zdravý dospělý by neměl zkonzumovat více než pár gramů denně.
Zázvor v kuchyni
Zázvor je tradiční koření a přísada čínské, japonské a indické kuchyně, ale vzhledem ke svému několika tisíciletému putování po světě zdomácněl i v Evropě. Používá se v různých formách, od čerstvého, přes sušený, nakládaný, drcený, kandovaný nebo mletý.
Nejvíce účinků (kromě chuti) získáme samozřejmě z čerstvých oddenků. Ty jsou mimořádně trvanlivé a nevadí jim ani teplo. Zázvor pravý (lékařský) je dnes uměle pěstovaná rostlina, ve volné přírodě ji téměř nenajdeme. Dá se vypěstovat i u nás, ale nejlépe se jí daří v tropickém prostředí.
Zázvorová voda
Budete potřebovat:
- 5 cm oloupaného zázvoru
- ½ litru vody
- ½ citrónu
- Lžičku medu
Očištěný zázvor nakrájejte na plátky (můžete použít i škrabku, tak se vám podaří udělat velmi tenké plátky). Zalijte vodou, vymačkejte do ní šťávu z poloviny citrónu a oslaďte medem. Ideálně ještě nechte přes noc v lednici „vylouhovat“ a popíjejte průběžně přes celý den.
Tento nápoj můžete pít jak zastudena, tak zatepla – můžete si jej ohřát na teplotu zhruba 80 stupňů a vychutnat si kořeněný čaj v zimě nebo osvěžující ledový nápoj přes léto.
Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli
Chcete opravdu odstranit článek?
Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k článku








