Zobrazit přihlášovací formulář

Jak poznáte nedostatek spánku?

  • Publikováno:
Jak poznáte nedostatek spánku?

Nemusíte být ospalí, celý den pěkně fungujete, večer se vám chce spát tak akorát… Jenomže je to jenom oddalování katastrofy. Možná ne v takovém měřítku, jako je mikrospánek za volantem, ale naše tělo nám za nedostatek spánku rozhodně neděkuje. Snažíme se ho sice obelstít kofeinem a jinými látkami, bohužel, nic nefunguje donekonečna. Jak poznáme, že tělo volá po delším spánku a více odpočinku?

Spánkovou deprivací trpí více lidí, než bychom si mysleli. Dokonce mnoho lidí, kteří jí trpí, to ani nevědí. Nedostatek spánku se totiž nemusí projevovat jenom ospalostí, ale má hodně dalších, o mnoho nenápadnějších příznaků. Kdy byste si měli dopřát něco spánku navíc?

  • Přibíráme. Pokud nedostatečně spíme, více jíme a hůře zpracováváme živiny. Máme větší touhu po energii, tedy cukrech, zároveň však máme nedostatečně odpočaté (a tedy i nedostatečně fungující) tělo. Stejně tak nedostatek spánku prohlubuje stres, ten produkuje vyšší hladinu kortizolu a tělo dostává neustále signál, že má ukládat tuky.
  • Zpomalené mentální procesy. A to poměrně významně. Pokud máte jednorázový nedostatek spánku, určitě si všimnete – mysl je jakoby zamlžená. A teď si představte, že se z takovéhoto stavu mysli může stát nový standard. Při chronickém nedostatku spánku se zpomalují mentální procesy, aniž bychom si toho vlastně všímali. Pokud vám řešení problémů trvá déle a nejste tolik efektivní, sáhněte si do svědomí – kolik hodin denně spíte?

Ale nejen aktuální potíže s psychikou jsou známkou nedostatku spánku. Zhoršuje se také paměť a vybavování si. Nejvíc ale trpí paměť krátkodobá.

  • Nestálé emoce. A to nemluvíme jen o podrážděnosti, které si, stejně jako zamlžené mysli, všimneme při jednorázovém nevyspání. Při dlouhodobém vystavení psychiky nedostatku odpočinku máme větší potíže kontrolovat své emoce, ve větší míře trpíme smutkem, vztekem a dokonce můžeme dospět až k depresím.
  • Slabá imunita. Pokud spíme málo, žádný z našich systémů nefunguje dobře, takže ani ten imunitní. S nedostatkem spánku může přicházet ruku v ruce častější nachlazení a chřipka, respektive obecnější náchylnost k infekcím a nemocem.
  • Minimální libido. Pokud se nám nechce do sexu, může to značit (krom celé škály jiných potíží) také problémy s nedostatkem spánku. Tento jev má více souvislostí, od hormonální hladiny, která se s nedostatkem spánku mění, po obyčejný nedostatek energie.
  • Kardiovaskulární potíže. Zvyšuje se vám tlak? Společně s rizikem dalších chorob i toto může být následkem nedostatku spánku. Deficit odpočinku a horší funkci systémů kompenzuje srdce zvýšenou aktivitou a riskujeme celou plejádu problémů souvisejících s kardiovaskulárním systémem. A to včetně infarktu.
  • Zranění a nehody. Strašák mikrospánek uvedený v úvodu článku je jedním z horších případů. S nedostatkem spánku se ovšem obecně pojí nepozornost a nedostatečné soustřední. A s tím jsou spojené samozřejmě úrazy, nehody a zranění různě závažného charakteru.

Rychlý návod jak spát dost:

Chronický nedostatek spánku s sebou nese chronické potíže. Pokud chcete dát svému tělu doopravdy to, co potřebuje, bez pořádného každodenního spánku se to neobejde. Případy, kdy se (z co nejlepších důvodů) nevyspíte, by měly být naprosto mimořádné. Takže:

  • Plánujte si 7 – 8 hodin spánku po většinu nocí.
  • Snažte se chodit spát každý den přibližně ve stejnou hodinu.
  • Na spaní udržujte místnost tichou, tmavou a chladnou.
  • Zkuste v ložnici minimalizovat výskyt elektroniky.
  • Hodinu před spánkem se věnujte tichým, uklidňujícím a relaxačním aktivitám.
  • Vyhněte se před spaním kofeinu, cukru a těžkým jídlům.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie