Zobrazit přihlášovací formulář

Vejce, takový obyčejný zázrak

  • Publikováno:
Vejce, takový obyčejný zázrak

Naštěstí si v posledních letech vejce trochu spravila reputaci, přece jen, donedávna jsme je měli za cholesterolové strašáky, ale teď už vidíme spíše všechna pozitiva. Vejce je pro člověka jedno z nutričně nejvyváženějších jídel vůbec, svým obsahem nenasycených mastných kyselin dotahuje i mořské ryby, navíc má spoustu vitamínů, minerálů a stopových prvků. Všechny živiny ve vejcích obsažené nám tak pomáhají s kde čím. Doopravdy, třeba i lépe vidět.

Krom unikátně komplexního a pro člověka vhodného složení jsou vejce také velmi dobře stravitelná. Takže téměř žádná živina z nich nepřijde nazmar. Ale nejdříve.

Jednou a provždy

Cholesterol byl a je důvodem, proč vejce spousta běžných lidí, ale i lékařů, odmítá. S jeho hladinou je to ovšem trošku jinak – je nezbytný pro funkci našeho organismu a jeho hladinu máme v moci ani ne z jedné třetiny, jinak je jeho zastoupení v organismu relativně stálé. Hladinu cholesterolu zvyšuje konzumace tučných a energeticky vydatných jídel (které cholesterol nutně obsahovat nemusí). Pokud máme vysoký cholesterol, málokdy za to můžou vajíčka. Spíš naše stravovací návyky.Vejce naopak prokazují našemu organismu velkou službu obsahem dalších důležitých látek, obsah škodlivého cholesterolu vlastně snižují (a to i při dlouhodobé konzumaci).

Co vejce obsahují?

  • Bílkoviny (skoro 17 %. Zajímavé je, že více bílkovin – stejně jako ostatních živin – je ve žloutku než v bílku. Navíc vaječné bílkoviny jsou pro nás stravitelnější než ty z mléka, masa nebo rostlinných zdrojů).
  • Vitamíny K, E, D, C, B (zejména pak riboflavin, tiamin, biotin a kyselina listová)
  • Minerály a stopové prvky (především fosfor, mangan, jód, selen, zinek a železo)

10 důvodů, proč je jíst

Nezanedbatelným důvodem, proč je jíst, je i to, že jsou dostupná a do lidského jídelníčku patří už od pravěku. Taková drobná zajímavost je, že v například v japonských zajateckých táborech byla vejce jediným zdrojem vitamínů, které vězni dostávali, jinak se živili převážně rýží. Je pravda, že dávka jedno vejce na týden není nic zásadního, ale bez nich by to bylo ještě horší. Historie prokázala, že vejce jsou pro člověka jedno velké ano, ale konkrétně:

  • Posilují imunitní systém. Díky obsahu vitamínů A, D a folátů (vitamínů skupiny B – např. kyselina listová) zajišťují schopnost těla bránit se proti nákaze viry a různým nemocem.
  • Zlepší kvalitu pleti. Obsahují totiž takový ideální balíček – vitamin A, biotin a selen. Vitamin A napravuje současné škody, biotin vyživuje a zajišťuje odolnost „propříště“ a selen tvoří bariéru proti poškození volnými radikály.
  • Zrychlí metabolismus a zlepší zrak. Můžou za to vitamíny A, biotin a B2. Jako ostatně za spoustu dalších dobrých věcí. Například za produkci červených krvinek.
  • Zpevňují kosti. A to převážně díky obsahu záhadného vitaminu D, fosforu a vápníku.
  • Udržují zdravá játra a slouží jako prevence Alzheimerovy choroby. Vitamín skupiny B cholin totiž není jen nepostradatelný transmiter, ale umí také zabraňovat hromadění tuku a cholesterolu v organismu a tím přispívat ke správné činnosti jater, zvyšovat jejich detoxikační kapacitu.
  • Jsou velmi dobrým pomocníkem při redukci váhy. V relativně malém objemu a hmotnosti totiž obsahuje nezvykle vysokou koncentraci kvalitních a důležitých živin. Kalorie v nich obsažené jsou tak naprosto akceptovatelné.
  • Vařením neztrácí všechny vitamíny. A naopak roste jejich stravitelnost.
  • Jsou levná. Za málo peněz doopravdy hodně muziky. Pokud zařadíte vejce do svého jídelníčku pravidelně, rozhodně to bude ku prospěchu věci.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Romajs 6. 8. 2016, 15:21
Zajímalo by mě, jestli máte někdo zjištěno, kolik vajíček např. týdně je zdravé množství. Předem děkuji!
dluhoschci 6. 8. 2016, 15:38
@Romajs Já četla v nějakém článku 1-2denně, ale v jiném zase 2-3 týdně. ,-) Taky by mě zajímalo kolik je zdravé množství.
Romajs 6. 8. 2016, 16:38
@dluhoschci Tak jsem taky slídila po netu a ani odborníci nejsou jednotní. Nejnovější studie říkají, že ačkoli vejce - žloutek obsahuje cholesterol, takže jak se dřív tvrdilo, by se měla spotřeba omezit, obsahuje naopak i látky cholesterol snižující, takže já vajíčka omezovat u nás doma rozhodně nebudu a zajímalo by mě, kde se dají koupit vejce se zvýšeným množstvím omega 3, já je ještě neviděla...

Kategorie