Zobrazit přihlášovací formulář

Ricinový olej - nebezpečí, které pomáhá

  • Publikováno:
Ricinový olej - nebezpečí, které pomáhá

Po staletí známý zázračný olej, který umí být stejně tak dobrý sluha, jako zlý pán. Ricinový olej je jedním z mála přírodních olejů, který je vysoce nedoporučován k vnitřnímu užití, zato velmi vřele k tomu vnějšímu. I když se používá ve všech možných odvětvích lidské činnosti (od těžkého průmyslu po kosmetiku), vyplatí se ho mít lahvičku doma.

Kdo jiný než staří Egypťané by mohl mít téměř patent na prostředky hodné toho, aby se v lidstvu udržely dodnes? Ricinový olej je jedním z odkazů této starověké říše. Skočec obecný aneb ricinovník je vysoká jednoletá rostlina, která má červené listy a plody velmi podobné kaštanům. Právě z nich, respektive ze semen těchto plodů, se získává olej, který má mnoho až zázračných účinků.

Ale pozor: Semínka plodů ricinovníku obsahují prudký jed schopný usmrtit i dospělého člověka. I přesto můžeme u nás skočec často vidět jako okrasný keř. Pro získání oleje se semena sice lisují zastudena, ale olej se potom zahřívá, aby se zbavil většiny jedovatých látek.

Ricinový olej a jeho vnější použití

Vnitřní užití ricinového oleje je velmi riskantní. Má intenzivní projímavé účinky, a i když napomáhá detoxikaci a podporuje proudění lymfy, je jeho dávkování vždy dobré prokonzultovat s odborníkem. Ale péče navenek, to je jiná.

  • Rehabilitace, zdraví

Ricinový olej propouští do pokožky látky, které tlumí bolest a umí zatočit s některými neduhy. Díky ricinovému oleji se mnohem lépe hojí pooperační jizvy nebo například bradavice. Změkčuje tkáně, pomáhá tedy uvolňovat svaly, při blokaci zad, zánětech a podobně. Stejně tak působí zábaly ricinovým olejem blahodárně na bolest kloubů.

Zajímavý je účinek ricinového oleje (přikládání teplé látky napuštěné ricinovým olejem za dodávání tepla, například termoforem) na plodnost. Pomáhá při neprůchodných vaječnících, cystách, anovulační cykly, ale také například mírní menstruační bolesti. Ricinový obklad je v takových případech nutné nechávat působit tři čtvrtě až hodinu, ideálně každý den.

  • Krása

Hlavní přínos ricinového oleje pro naše každodenní používání jsou jeho účinky na zdraví a krásu vlasů, pleti, rtů, řas a obočí. Ricinový olej je velmi hustý, proto nestéká, a je tedy vhodný pro aplikaci na obličej i okolo očí. Obecně je ricinový olej ideální pro suchou pleť, protože intenzivně promašťuje a nestéká. To také znamená, že se relativně dlouho vstřebává, proto je jeho použití ideální přes noc. Skvělý je na drobné mimické vrásky kolem očí, ale při zmiňované suché pleti na celý obličej, krk a dekolt. Pokud byste chtěli ricinovým olejem natírat celé tělo, je vhodné ho zředit s olejem řidším, například hroznovým. Co by nás při současných trendech hustého obočí a řas mohlo zajímat, jsou účinky ricinového oleje na růst právě těchto chloupků. Natírejte si obočí a řasy (vatovou tyčinkou) ricinovým olejem vždy na večer než jdete spát, účinky uvidíte po pár dnech. Kúru vydržte alespoň měsíc a uvidíte, jak vlasy a obočí dorostou a zesílí. Ale pozor – zamezte kontaktu ricinového oleje s očima! Analogicky s tímto působí ricinový olej jako zázrak v péči o vlasy. Slouží jako prevence jejich vypadávání, ale také k maximálnímu ozdravení. Aplikujte jej na pokožku hlavy po umytí, zabalte do igelitu a následně do ručníku, který můžete průběžně nahřívat fénem. Nechte zábal působit alespoň půl hodiny, pak vlasy znovu a pečlivě umyjte. Uvidíte nejen to, že došlo k citelnému zesílení a ozdravení vlasů, ricinový olej krásně ozdravuje také pokožku hlavy a zbavuje ji lupů. Ricinový olej můžete využít jako extrémně výživný balzám na rty (pozor, abyste jej neolizovali) nebo zábal pro pevné nehty. Naneste ho na čistý nehet a jeho okolí, nasaďte si bavlněné rukavice a nechte působit. A úplně klidně můžete nechat působit přes noc. Nehty viditelně zpevní už po pár aplikacích. Dobrá zpráva je, že ricinový olej umí také zatočit se striemi – potírejte zasažená místa dvakrát denně. Pozor: Ricinový olej nepoužívejte v těhotenství! Intenzivně se vstřebává pokožkou do těla a účinné látky by nemusely miminku zrovna prospívat.

…není všechno pro každého

Na ricinový olej je třeba si ale dávat trošku pozor. Jakmile ho budete používat na celý obličej, možná zaznamenáte, že se vám zvýši jemné ochlupení na tvářích, bradě apod. Tak, jako stimuluje růst a houstnutí řas a obočí, umí to i s dalšími chloupky, které na obličeji mohou potenciálně být.

Ricinový olej také extrémně podporuje vstřebávání látek do kůže, může tak díky němu dojít k podráždění pokožky. Alergické reakce nebo podráždění nebývají silné ani časté, ale je možné, že ne každé pleti bude ricinový olej vyhovovat.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie