Zobrazit přihlášovací formulář

Jak připravit psa na miminko

  • Publikováno:
Jak připravit psa na miminko

90 % případů, kdy dojde k ohrožení dítěte psem, se děje za absence či hrubé nepozornosti rodičů. Možná si říkáte, že vaše fenečka by miminku nikdy neublížila, ale pravdou je, že jistotu zkrátka nemáte. S vámi může mít pes sebelepší vztah, ale k miminku si musí najít cestu. Pejsek totiž zprvu ani netuší, že se jedná o člověka.

 

Konejšivé signály – porozumějte svému psovi

 

I proto je dobré rozumět psím signálům. Internet je plný videí interakce psů s dětmi, které na lidi působí roztomile, ale zkušení instruktoři v nich vidí varovné signály vašich mazlíčků. To, co je příjemné lidem, zkrátka ještě nemusí být příjemné psům. Ti komunikují jinak než lidé, na to ale častokrát zapomínáme. Dítě, které se batolí přímo k vašemu mazlíčkovi, v něm může dokonce vyvolat hrůzu. Lidé rádi objímají a koukají se do očí. Ale ani jedno z toho není psu příjemné. Pokud se pes olizuje; čichá si k zadním partiím; protahuje se; zvedne oko tak, že se jeho tvar změní v tzv. velrybí oko – to vše jsou signály, že mu nastávající situace není příjemná. Častokrát se ještě podívá na vás, abyste zakročili. V těchto chvílích by pes měl mít možnost úniku, nenuťte ho do interakce s dítětem. Například i olíznutí miminka, které můžeme považovat za projev náklonnosti, může pro psa znamenat něco zcela jiného. Psi v některých situacích používají polibek pro vytvoření si vlastního prostoru tzv. kiss to dismiss.

"pes"

Vyhraďte psovi klidné místo

Tak, jako je sžívání se s miminkem náročné pro vás, je náročné i pro psa. Dopřejte mu jeho vlastní prostor, kde se může schovat a mít svůj klid – pelíšek, anebo boudu či obojí. Samozřejmě, nikdy nedovolte svému potomkovi, aby si do nich sedalo nebo lezlo. Na tato místa má povolený vstup jedině pes. Pokud by totiž dítě vlezlo do boudy, v níž spí pes, koleduje si minimálně o zavrčení. Také myslete na to, že dítě rádo opakuje po dospělých. Proto v jeho přítomnosti nedělejte psovi věci, které nemá moc rád – stříhání, koupání, čištění uší a podobně. Je dost možné, že by se o to dítě chtělo taky jednou pokoušet a nemuselo by to dopadnout dobře.

Ale dost výstrah. Spolužití psa a dítěte bývá většinou bezproblémové a prospěšné pro obě strany. Tyto dva druhy k sobě zkrátka patří. Nikdo se nezahraje se psem tak důkladně jako dítě. Navíc je prokázáno, že miminka, žijící v domácnosti se psy, mají rychlejší motorický vývoj než děti, jež psa neznají. Na závěr malé doporučení: Pokud se chcete přiblížit svému pejskovi a lépe mu rozumět, prostudujte si tyto tituly: Konejšivé signály - Rugaas Turid, Lidé a psi : Střet kultur - Jean Donaldsonová

 

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie