Zobrazit přihlášovací formulář

Jak připravit děti na domácího mazlíčka

  • Publikováno:
Jak připravit děti na domácího mazlíčka

Asi to znáte, když jde o nového čtyřnohého kamaráda, stávají se z dětí mazaní iniciátoři. Po kotěti nebo štěňátku touží v každé domácnosti alespoň jedno dítko a velmi často rodiče podlehnout. Protože… on to vlastně není zas tak špatný nápad. Ale i když to máme promyšlené, není od věci na příchod nového člena domácnosti děti systematicky připravovat (a ostatně sebe taky). Protože kromě spousty radosti přijde taky kupa starostí. Pro všechny.

Když se řekne domácí mazlíček, pravděpodobně se všem vybaví pes. Ale to samozřejmě zdaleka není jediná možnost. Ať už si chcete do domácnosti přivést kočku, králíka, andulku nebo hada, je dobré na to nejmenší členy domácnosti hezky reálně připravit. Ať nejsou zklamaní.

Zařiďte kontakt se zvířaty ještě předtím, než si nějaké pořídíte. Ukázat dětem, co bude reálně znamenat mít doma zvířátko, je doopravdy dobrý nápad. Zařiďte návštěvy u známých, kamarádů a rodinných členů, kteří doma mazlíčka mají, a nechte své děti poznat je osobně. Pokud najdete známé s tím samým zvířetem, jaké si chcete pořídit, ideální. Reálná zkušenost se zvířátkem může být pro děti cennější než obrázky na internetu. Pokud se vám podaří s přáteli nebo rodinou a jejich zvířetem strávit třeba celý víkend, tím lépe.

Ať jsou očekávání realistická. Děti často mají dost zkreslené představy o tom, jaké to s novým mazlíčkem bude. Bude celý den jen tak polehávat kolem, nechají děti tahat je za uši a ocasy, kdykoliv si budou chtít hrát, zvířátko bude nadšeně k dispozici, bude s nimi spát v posteli a doprovázet je do školy…No, ani ne. Dítě se musí dozvědět, že zvíře je o dost nezávislejší tvor a má víc vlastní hlavu, než si představují. Mluvte s nimi o tom, co se (pravděpodobně) bude ve skutečnosti dít.

Formulujte a rozdělte úkoly v rámci péče o zvíře. Zvíře se většinou musí krmit, venčit a koupat, péče o něj je třeba na denní bázi. Aby si dítě ke zvířeti vypěstovalo reálný vztah, je dobré, když bude mít v rozvrhu také povinnost starání se o něj. Pokud takový seznam úkolů uděláte ještě předtím, než si zvíře pořídíte, tím lépe. Do všech aktivit, které se kolem mazlíčka dějí, by dítě mělo být do určité míry zapojeno. Možná kromě návštěv veterináře (ale i to není od věci – dítě se naučí, že zvíře je živý tvor se svými potížemi a bolestmi, a mimo jiné také to, že péče o něj stojí také peníze.

Nakupujte a zařizujte spolu. Můžete pomoct vytvářet vztah dítěte ke zvířátku už předtím, než si nějaké pořídíte. Jakmile máte vybráno, zařizujte společně s dětmi. Klece, pelíšky, boudy, obojky misky, hračky, vodítka, krmení, šampóny. Děti to bude bavit, ale na druhé straně se také dozví, co všechno je k péči o zvíře třeba.

Nastavte společná pravidla. Každá domácnost se zvířetem se mu do jisté míry musí podřídit. Je dobré, když si předem stanovíte pravidla, jakým způsobem se budete o zvíře starat. To zahrnuje čas krmení, jestli bude primárně venku nebo vevnitř, jaká budou povolení co se nábytku týče (bude moct na sedačku? Do postele?), jakým způsobem, pokud vůbec, bude probíhat trénování, kdo se o co bude starat… Jakmile si takováto pravidla nastavíte předem, odpadne vám mnoho diskuzí později.

Všichni potřebují osobní prostor. I zvířata. Ať už to bude bouda, pelíšek, křeslo, klec nebo kus předsíně stanovte pro zvíře doma místo, kam se bude moct „uklidit“ a kde ho nikdo nebude rušit. Divili byste se, ale i zvířata mají sem tam potřebu mít od vás klid a od rodinného chaosu si odpočinout. Vyberte společně takové místo a domluvte se s dětmi, že ho budou respektovat – jakmile jim mazlíček odběhne do domečku, je nedotknutelný.

Pořídit si domácího mazlíčka je skvělá příležitost pro stmelení rodiny, naučíte se spolupracovat, děti krásně povedete k zodpovědnosti a odměnou vám bude obrovská radost, kterou od zvířete budete permanentně dostávat. Není ale na škodu celé to dopředu trošku promyslet.

Máte svou vlastní zkušenost s příchodem nového domácího mazlíčka do rodiny? Jak to ovlivnilo chod domácnosti, jak jste na to připravovali děti? A podařilo se je zapojit do péče o zvířátko? Podělte se s ostatními a dejte tip, jak to všechno zvládnout!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie