Zobrazit přihlášovací formulář

8 chyb při líčení očními linkami

  • Publikováno:
8 chyb při líčení očními linkami

Oční linky jsou po řasence druhou nejnepostradatelnější věcí v kosmetické taštičce snad každé z nás. I kdybychom netrávily hodiny pečlivým očním make-upem, na linky a řasenku si trénujeme pevnou ruku snad už od základní školy. To ale zdaleka neznamená, že děláme všechno správně. Jaké jsou nejčastější chyby, které při používání očních linek děláme? A jaké jsou tipy pro to, aby vypadaly bezchybně?

Někdo by si řekl – přitom taková blbost. Ale každá změna, kterou na obličeji pomocí make-upu provedeme, má potenciál dopadnout jak dobře, tak špatně. A vzhledem k tomu, že oční linky mají na naše vzezření velký vliv, je třeba s nimi zacházet zručně. Můžou „jenom“ podtrhnout řasy tak, že vypadají plněji, můžou měnit tvar oka, dodat vám dramatický vzhled, ale taky třeba ten mývalí nebo vás zbytečně postaršovat. Jakých se tedy dopouštíme chyb?

Neprotahujeme je za hranici víčka. Pokud si děláme linky, je třeba trošku „přetahovat“. Obě oči mají trošku jiný tvar, proto je v pořádku například udělat na jednom oku linku o trošku tenčí než na druhém. Většinou má vnější koutek oka tendenci klesat dolů, proto je dobré o pár milimetrů linku řas přetáhnout a zakončit ji pod úhlem zhruba 45 stupňů směrem nahoru (kočičí oči). Tím oči malinko opticky pozvedneme.

Nerozmažeme. Ano, v poslední době jsou v módě přesně definované, ostré linky, které mají precizní tvar. Pomineme-li tento trend, asi každá používáme linky jako součást zvýraznění oka a nechceme, aby „byly poznat“. Proto je třeba je rozmazat doztracena. Ačkoliv by se mohlo zdát, že prst je dobrý nápad, odolejte a pořiďte si pevný houbičkový kartáček. A nezapomeňte ho po každém použití otřít, aby jen rozmazával a ne přidával barvu!

Nelinkujeme dost blízko řasám. Oční linka by měla navazovat na linii řas. Ne přibližně, ale naprosto přiléhavě a přesně. Dokonce bychom měly linku aplikovat také mezi řasy, aby v mezerách kůže neprosvítala. Takže linka i půl milimetru nad řasami je prostě špatně. Pro tyto případy je extrémně důležité používat linky co nejšpičatější – nehledě na to, jaké složení používáte. Ostřit, ostřit, ostřit!

Nepoužíváme voděodolné linky. Ano, voděodolný make-up se těžko odličuje, ale rozdíl poznáte hned po prvním dni. Když pomineme přirozenou mastnotu pokožky, „rozpustit“ linky a řasenku umí také například krémové podkladové báze, make-upy, rozjasňovače atd. Jakmile začnete používat voděodolné linky (k sehnání ve všech variantách – od tužky, přes gel po fix), přestane se vás nechtěné rozmazání týkat.

Nosíme moc těžké nebo moc tmavé spodní linky. Spodní linka je trošku kontroverzní téma, mnohdy stačí jen správně na spodní řasy aplikovat řasenku. Pokud ale spodní linku přece jen nosíte, je vhodné aplikovat ji jemně, ne po celé délce oka (stačí cca centimetr uprostřed a k okrajům rozmazat doztracena), ideálně ve světlejší barvě. Těžká a tmavá linka nechává oči opticky spadnout dolů a vy pak působíte unaveně, ospale a starší.

Nosíme ty samé linky, ten samý styl, tu samou barvu. Pořád. Pleť s přibývajícím věkem ztrácí barvu, náš odstín se mění, víčka klesají atd. Vzhledem k „odbarvování pleti“ náš obvyklý make-up bude časem působit tmavším a tmavším dojmem. Takže to, co nám svědčilo ve dvaceti, nebude ve čtyřiceti nejlepší nápad.

Snažíme se udělat linku jedním tahem. Ani Řím nepostavili za den, takže na linku netřeba spěchat. Jedním tahem častěji docílíte toho, že vám linka ujede od linie řas, budete ji muset udělat moc tlustou nebo se odlíčit a začít znova. Klidně použijte více krátkých tahů, abyste měly klidnou ruku, linka byla na správném místě a taková, jakou si ji představujete.

Nepoužíváme správné složení. V tužce nebo tekutou? Voskovou nebo gelovou? Fix nebo tužku? Výběr správné linky může být až polovina práce na celém líčení. Některé se snadněji mažou, jiné rychle zasychají. Nechte si při koupi poradit tu nejvhodnější formuli pro svůj typ líčení!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie