Zobrazit přihlášovací formulář

Nejhorší ingredience do salátů

  • Publikováno:
Nejhorší ingredience do salátů

Shodneme se na tom, že saláty jíme proto, že jsou zdravé? A že obsahují mnohem menší množství kalorií než třeba svíčková se šesti? Předpokládejme, že ano. Ale někdy si saláty (i ty v restauracích necháváme kazit zbytečnými ingrediencemi, které nejsou ani tak žádoucí, natož zdravé. Čím si zdravotní a redukční benefity zdravého stravování zbytečně kazíme?

V některých přísadách, které do salátů přidáváme ať už v dobré víře, z nevědomosti nebo se záměrem dodat salátu více chuti, je ale naprosto nepřiměřené množství cukru. A vyhýbání se zbytečnému cukru v jakékoliv formě je jeden z důvodů, proč si salát dáváme, no ne?

  • Balzamikový ocet (balzámový ocet neboli balsamico). Pravé italské balsamico zraje v sudech až dvanáct let, teprve potom dostane tu pravou chuť. Vyrábí se zahuštěním vinného moštu a rozhodně není levnou záležitostí. Proto v restauracích většinou dostáváme „balzamikový ocet“ komerčního typu, tedy vinný ocet zahuštěný a obarvený karamelem, dochucený cukrem a texturovaný kukuřičným sirupem.
  • Dresinky bez tuku. Hysterie kolem obsahu tuku v potravinách je naprosto neoprávněná… především proto, že náhražkou uměle odstraněného tuku bývá právě cukr. A v dresinkách, které jsou například smetanového základu a jsou deklarovány jako „bez tuku“, je podíl cukru zdravému jídlu naprosto neadekvátně vysoký.
  • Sušené ovoce. Rozinky, brusinky, datle nebo třeba fíky jsou ve své sušené variantě vlastně takovými přírodními sladkostmi. Jsou to perfektní zdroje energie na výlety, ale v salátu?
  • Glazované cokoliv. Většinou jde ale o maso a ryby, občas se objeví glazovaná zelenina (třeba cibulky). Když vidíte glazované pečivo, jako jsou třeba koblížky nebo šátečky, asi to nepovažujete za zdravou věc. A stejně tak je tomu v případě masa a ostatních ingrediencí, které prošly úpravou cukrem, medem nebo sirupem. (O glazování vejcem nebo jinými technikami se tady samozřejmě nebavíme.)
  • Kandované nebo karamelizované ořechy. Ořechy jsou perfektní a zdravé jídlo, obsahují spoustu bílkovin, zdravých tuků, vlákniny a jiných látek, ale jakmile je nadopujete cukrem, rázem se z nich stane sladkost. A to přece není záměr, no ne?

Jak to napravit?

Samozřejmě si nemusíte nechat diktovat svůj jídelníček menu v restauracích. Všechny ingredience se dají změnit a požádat o malou změnu v receptu není nic neobvyklého. Ale udělat si zdravý salát podle vlastních představ není nic složitého.

Začněte výběrem správného „listí“. Čím tmavší, tím více živin obsahuje. Tolik populární ledový salát není nejlepší volbou, v podstatě se může stát, že jíme vodu a pesticidy zabalené v troše vlákniny a pár vitamínech. Sáhněte raději po kadeřávku, římském salátu nebo baby špenátu. Poté je třeba přidat barvu, ideální zeleninou jsou ředkvičky, okurka, paprika nebo žampióny – to vše s minimem cukru. A bílkoviny? Kuřecí prsa bývají první volbou, ale neměli bychom zapomínat ani na mořské plody, lososa nebo hovězí. Vyhnout bychom se měli smaženému (samozřejmě) a maso si připravit co nejvíc „přírodně“. Tuky jsou také třeba. Avokádo, ořechy nebo už výše zmíněný losos, to všechno je salátu dodá. A když už dresink, tak domácí! Vyhnete se všemu, co do těla dostávat nechcete, a rozhodně vám jejich výroba nezabere víc než pár minut. …ale nějaké ty cukry jsou přece jen třeba. Čím složitější, tím lepší (dlouho se rozkládající, tedy potraviny s nízkým glykemickým indexem). Fazole, quinoa nebo cizrna jsou to pravé i díky obsahu bílkovin!

Tip Mimibazaru: Všechny uvedené ingredience v salátech samozřejmě nekonzumujeme v nijak zásadním množství. A pokud nám chutnají, tak proč si je v salátech nedopřát? Odpověď je jednoduchá – záleží na tom, jaký je váš konkrétní příjem cukrů. Ty jsou v současném stravování jedním z největších problémů, a pokud se snažíte třeba redukovat svou váhu, je i malá změna ve stravování směrem k lepšímu vynikající. Pokud pro sebe chcete udělat něco doopravdy zdravého, je škoda kazit si to maličkostmi, kterým je možné se snadno vyhnout…!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Clairess 30. 9. 2016, 15:32
Děkuji za hezký článek. Je pravda, že s ledový salát ve mně často budí dojem jako bych jedla nějaký kus plastu a vody. Volila jsem ho, protože nemá takřka žádné kalorie a je u nás nejdostupnější. Myslím, že se konečně přeorientuji. (I)

Kategorie