Zobrazit přihlášovací formulář

Trik pro lepší náladu na každý den

  • Publikováno:
Trik pro lepší náladu na každý den

Každý týden začínáme s těmi nejlepšími záměry. Ale pak se to nějak zvrtne a naše předsevzetí o balení obědů do práce, dostatku spánku a pohybu tak nějak berou za své. Pokud s tím chceme něco dělat, je dobré nesoustředit se na celek, ale malé věci, které můžeme zlepšit každý den. Zkuste to jeden týden. Každý den pro sebe můžete udělat jednu naprostou maličkost, díky které se budete cítit o hodně líp než v době, kdy jste ji nedělali. A co je na tom nejkouzelnější? Máme pro vás těch triků hned sedm, pěkně na každý den v týdnu jeden.

Možná vám některé budou připadat směšné nebo dokonce zbytečné, ale dejte tomu pár minut každý den, vyzkoušejte je. Nezaberou skoro žádný čas, ale přidají vám dobrý pocit. A začínáme nedělí!

Neděle – desetiminutová meditace. Meditace je v psychohygieně běžného člověka velmi zanedbávanou věcí. A ne, zdaleka se nemusí jednat o nic spirituálního! Jde jen o to mít „čistou hlavu“. Posaďte se na klidné místo (těch deset minut vám musí dopřát i vaše děti!), zavřete oči a snažte se na nic nemyslet. S každým opakováním to půjde snáz a snáz, navíc se krásně připravíte na začátek týdne.

Pondělí – vstaňte o dvě (no dobře, jednu) hodiny dřív než obvykle. Trošku to ovlivní možná i nedělní čas ulehnutí, ale to je v pořádku. Nadělte si alespoň jednu hodinu času navíc a využijte ji, k čemu se vám jen bude líbit. Můžete si jít zacvičit, zaběhat, uklidit, uvařit… prostě využít k tomu, aby byl zbytek dne méně stresující. Nebo si můžete jen užívat toho luxusu, že nemusíte nikam spěchat.

Úterý – udělejte si plán. Taky si píšete poznámky „dnes musím udělat“? Zkuste svůj takzvaný to do list trošku ozvláštnit. Zařaďte do něj i úkoly typu „vybrat tři nejlepší destinace pro dovolenou“, „objednat se k holiči“ atd. Můžete si do něj vepsat třeba vtipné hlášky nebo inspirativní citáty, na které přes den třeba narazíte, které vám někdo poví nebo si je přečtete. A ze stresujícího seznamu úkolů se rázem může stát moc hezký deníkový záznam.

Středa – mikropohyby. Začněte se víc vrtět. Ne, nezbláznili jsme se, jenom chceme, aby krev proudila o trošku víc. Zkuste si třeba jenom víc houpat nohama, klepat propiskou o papír nebo nechat tělo, ať do rytmu písničky prování mikrotanečky (znáte to, když hraje dobrá hudba, i za stolem v kanceláři se dá na rytmus naskočit. Za plného pracovního nasazení!). Dobrá rada, pokud to vaše situace přes den umožňuje, dejte si hudbu třeba do sluchátek.

Čtvrtek – dejte si čokoládu. Čtvrtky mají potenciál stát se našimi favority. O tom, že čokoláda má nezanedbatelné pozitivní účinky na naše zdraví i náladu, ví lidstvo už dlouho. Tak proč si ji odpírat? Čím tmavší, tím lepší, ale službu prokáže každá. Jenom… víte jak, dvě tabulky nejsou to, co jsme mysleli.

Pátek – velkolepý večer. Doma. Z nějakého nám neznámého důvodu společnost „tlačí“ na to, abychom se v pátek večer vyráželi bavit. Pro mnohé z nás už to dávno neznamená jít do baru, ale i pokud plánujeme s partnerem večeři, kino nebo návštěvu přátel (a s tím spojené hlídání potomků), většinou i toto směřujeme na pátek. Tentokrát ne. Udělejte si pátek pěkný pohodlný večer doma. Teplá deka, pochutiny, televize, knížky, cokoliv se vaší rodině bude líbit.

Sobota – vyvenčete psa. Klidně cizího. Ne nadarmo jsou canisterapie tolik účinné. Využijte sobotu a vezměte svého psa (nebo klidně psa od někoho z rodiny, z kamarádů atd.) ven. A ne jen na takovou tu čurací pětiminutovou procházku, zajděte si do lesa, hrajte si s ním, učte ho, házejte klacky, přetahujte se… znáte to. Prozkoumejte na procházce své okolí, vyjeďte dál… prostě kam vás vaše a psí srdce potáhne.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Zrušený účet 29. 9. 2016, 12:57
*-) Hned u pondělí - vstaňte o hodinu dříve - nevím, jestli by byl pak celý den méné stresující, ale já bych byla hlavně nevyspalá! A to bych jako před cestou do práce měla vařit, prát a uklízet a nebo jen tak nazdařbůh sedět?! A kvůli tomu, abych mohla o hodinu dřív vstát tak jít dřív spát? To si raději užiji tu neděli, v pondělí vstanu normálně, navaříno mám většinou z víkendu, takže v pondělí žádný stres určitě nehrozí. :-)

Kategorie