Zobrazit přihlášovací formulář

5 pravidel, jak děti naučit disciplíně

  • Publikováno:
5 pravidel, jak děti naučit disciplíně

„Děti jsou naše budoucnost,“ traduje se. Vychovejme je tedy tak, ať na ně můžeme být od útlého věku hrdí. Ale jak? Jak je ještě v dětství naučit disciplíně, abychom se s nimi nemuseli bát vkročit do restaurace či obchodu? 

1. Učte je pravidlům a trvejte na jejich dodržování

Vždy mluvte jasně a buďte konkrétní v tom, co od nich očekáváte. Učte je pravidlům, které musí dodržovat. Pokud je poruší, neutrálním a klidným tónem stanovte hranice. Nezapomínejte děti podporovat v tom, aby plnily vámi vytyčené cíle, ať už se to týká úklidu pokojíčku nebo jejich chování. Pokud je pro děti těžké tyto cíle splnit, stanovte menší a postupně je zvětšujte. Děti se musí cítit motivované a tohoto pocitu dosáhnout při splnění úkolu. Úkoly by měly být přiměřené jejich věku. Na dvouletého syna nemůžeme mít stejné nároky jako na pětiletého. Celý tento proces by měl být založený na neochvějném respektu.

2. Věnujte pozornost organizaci

Dětem se daří v organizovaném a oblíbeném prostředí. Pokud si najdete čas, abyste váš domov udržovali pravidelně čistý a přehledný, ukážete tak svým potomkům, že se o rodinný krb opravdu staráte. V takovém prostředí se budou cítit dobře a budou snáze spolupracovat. Jak porostou, převezmou vaše zvyky. Děti by vám měly od malička pomáhat na zahradě, uklízet si svůj pokoj, po hře vracet hračky na své místo, atd. Děti, které vyrůstají ve strukturovaném a organizovaném prostředí, si v dospělosti lépe budují svůj vlastní domov a celkový úspěch v životě. 

3. Buďte důslední

Žádné plané hrozby! Pokud už hrozíte, pak tím, co jste schopni také splnit. Jestli jste si vyjeli na výlet 100km od domova, pak věta: "když okamžitě nepřestaneš hrabat rukama v písku, pojedeme domů!", určitě nezafunguje. Rozhodně nestrašte nadpřirozenými bytostmi nebo cizími lidmi - "ten pán si tě odvede, jestli budeš pořád křičet". Děti nejsou hloupé a pamatují si, že minule jste také domů nejeli a ani je nikdo nikdy neodvedl. Ničeho tak nedosáhnete. Zkuste se raději domluvit. Dítěti popište, co přesně vám vadí, jaké bude mít jeho jednání důsledky a nabídněte jiné řešení. Buďte důslední a vyhraďte si čas, abyste mohli sledovat, jak děti plní svoje úkoly, případně jim poraďte. Během procesu je průběžně chvalte, oceňujte, jak to dobře zvládají.

4. Dávejte jim najevo lásku

Učte děti disciplíně, ale s láskou. Ruce slouží k tomu, aby pomáhaly, ne ubližovaly. Fyzické tresty dnes už nejsou akceptovatelné. Mají velice krátkodobý účinek a vedou pouze k dalším vzdorům. S dětmi se můžete na všem dohodnout i bez bití. A to i s těmi nejmenšími. Buďte laskaví, jemní, trpěliví a dávejte najevo lásku.

5. Pracujte na vzájemné důvěře

Dělejte jen to, v co skutečně věříte. Bohužel neexistuje žádný univerzální návod, jak správně vychovat potomka. Každé dítě je jiné, takže na to vaše rozhodně vždy nemusí platit pravidla výchovy u sousedů. Přemýšlejte nad chováním, jednáním a pocity svého dítěte, zkuste se do něj vžít. Mluvte s dítětem přiměřeně jeho věku a podpořte jeho sebedůvěru. Chvalte je a při případných nezdarech a porušení pravidel si odpusťte sáhodlouhé monology o tom, jak by se mělo dítě správně chovat. Stačí stručné a jasné vysvětlení a třeba i konkrétní příklad. Snažte se jednat tak, aby i dítě věřilo, že je to správné a důvěřovalo vám.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie