Zobrazit přihlášovací formulář

Jakého make-upu se po čtyřicítce raději vzdát

  • Publikováno:
Jakého make-upu se po čtyřicítce raději vzdát

Není žádným překvapením, že s přibývajícím věkem se na našem těle mění kde co, kůže na obličeji, obličejové kontury a sytost nevyjímaje. S postupujícím věkem je třeba měnit péči, ale taky make-up rutinu. Co nám slušelo a lichotilo ve třiceti, může ve čtyřiceti páchat víc škody než užitku. A to jak co se vyživení pleti týče, tak estetiky. Co bychom měli v tomto věku už raději vynechat?

Kolem pětatřicátého roku věku se začínají s ženským tělem dít změny. Slábne produkce pohlavních hormonů, tělo produkuje do kůže méně tuku, ta ochabuje (ano, v obličeji především) a má sklon k vysušování. Takže potřebujeme hydratovat a brát ohled na drobné vrásky, které už, ať chceme nebo ne, pravděpodobně máme. Z kosmetické taštičky tedy budeme muset pár věcí vyhodit.

Drsné peelingy

Když je nám dvacet, buňky pokožky obličeje se obnoví za zhruba 28 dní. Když přeskočíme čtyřicítku, i tato perioda se prodlouží – na kompletní obnovu můžeme čekat až 40 dní. Kůži trvá déle se ozdravit, regenerovat, obnovit. Pokud chceme použít peeling, neměli bychom ho používat příliš často a rozhodně bychom se měli vyhnout tomu mechanickému. Vhodnější bude sáhnout po jemnějších, chemických variantách.

Pleťové vody s obsahem alkoholu

Většina tonik, které mají pleť „vypnout“, obsahuje alkohol. Používáme je, když máme mastnou pleť nebo problémy s akné. Jenomže alkohol extrémně vysušuje, a to už doopravdy nechceme. Je třeba sáhnout po olejích a jiných hydratačních a zklidňujících složkách. Péče po umytí obličeje by tedy v žádném případě neměla alkohol obsahovat – co by ale obsahovat měla/mohla, je kyselina hyaluronová, aloe vera nebo esenciální oleje.

Mýdlové čističe

Používáte na obličej čisticí přípravky s obsahem mýdla? Nebo sprchový gel? Nebo nejhůř – mýdlo? Vězte, že i ono extrémně vysušuje pleť. Sáhněte raději nejpozději teď po nepěnivých přípravcích, čtěte složení, a co obsahuje mýdlo, tomu se vyhněte. Obličej stejně dobře vyčistíte čisticím olejem, mlékem, krémem nebo balzámem. Ty navíc zanechají vaši pokožku nepoškozenou a dostatečně hydratovanou.

Příliš hutné korektory a rozjasňovače

Ano, mluvíme především o těch, které používáme na rozjasnění okolí očí ( - zamaskování kruhů pod nimi). Kůže na tomto místě je tenká odjakživa, ale s přibývajícím věkem se přidávají ještě drobné vrásky. Při používání moc hutného korektoru skončíme nakonec tak, že si jen zvýrazníme některé záhyby a čáry. Je na čase sáhnout po tekuté formě, tu nanést a ještě než zaschne, vatovým tampónkem poklepat, ať vsákne přebytečný materiál.

Třpytivé stíny

Třpytivé stíny jsou sporné v každém věku, ale v tom, kdy víčka lehce ochabují a kolem očí jsou vrásky, do kterých se třpytivý prášek rád, často a intenzivně usazuje, by to mělo být zapovězeno. Takové upozorňování na projevy stárnutí by neměl chtít vlastně nikdo. Třpytivé stíny bychom měli vyměnit za pudrové, hladké nebo krémové.

Metalické tvářenky

Nematné, lesklé tvářenky jsou velmi moderní, ale opatrně bychom s nimi měli zacházet nejen s ohledem na věk, ale taky na typ pleti. Pro zralejší pleť je používání tvářenek celkem ožehavé téma, zvlášť takových, které mají nasimulovat lehký ruměnec (ne těch, pomocí nichž konturujeme tvar obličeje – bronzery). Někdy je lepší použít jenom rozjasňovač na nejvyšší místo lícních kostí, to obličej opticky pozvedne.

Moc tmavá nebo moc lesklá rtěnka

Rty se časem „rozpíjejí“, ztrácejí přesné kontury. Tmavou rtěnkou tento fakt jenom zdůrazníte, byť jsou dnes rtěnky v odstínu „plum“ (tmavě fialové až hnědošedé) velmi moderní. Stejně tak velmi světle růžové nebo moc lesklé rtěnky jenom zvýrazní známky stárnutí kolem úst. Ideální je tmavě růžová barva krémovitého povrchu, která hezky nasimuluje plnost rtů. Rozhodně nezanedbávejte hydratační balzámy a dostatečný pitný režim!

Matující pudr

Matující krycí pudr už není to, co na zralejší pleť potřebujeme. V zahraničí se vžilo označení „caky“ [kejky] od slova cake, dort. Vzhled polevy na dortu je něco, co prostě rozhodně nechceme, aby se týkalo naší tváře. Místo hutných barevných pudrů sáhněte po tom transparentním a rozhodně jej nanášejte kvalitním štětcem a ne labutěnkou. Výhoda transparentních pudrů je i to, že je můžeme nanést opakovaně přes den a nezmění barvu našeho make-upu. Jen pozor na ty vrstvy!

Voděodolná řasenka

Naše řasy slábnou, trvá jim déle vyrůst a jsou obecně náchylnější k vypadávání. Voděodolná řasenka je velmi zatěžuje, ale její odstraňování ještě víc. Pokud máme nějakou řasu oslabenou, aplikace nebo odličování voděodolné řasenky ji celkem stoprocentně vytrhne. A na odličování řasenky bychom neměli používat těžké oleje! Ideální je řasenku odlíčit v nebo po sprše.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie