Zobrazit přihlášovací formulář

Co nám říkají noční můry

  • Publikováno:
Co nám říkají noční můry

Sen je obecně velmi záhadná věc. Je předmětem zkoumání všech možných typů profesí – od psychologů po lékaře, od terapeutů po vyznavače ezoteriky. A to už po celá staletí, protože co je člověk na živu, zdají se mu sny. Jendou z nejrozšířenější teorií je, že pomocí snů se náš mozek (podvědomí) vyrovnává s prožitky, zpracovává informace a vyjadřuje se k událostem. Teoreticky jsou sny komunikace, kterou máme sami se sebou. Jak je možné, že se lidem zdají podobné sny? A co znamenají ty nejčastější, nejhorší? Proč máme noční můry?

Archetypy, společné zážitky, sny

Všichni víme, že existuje něco jako výklad snů. Do snáře občas zabrousíme všichni, pokud se nám zdají neodbytné, intenzivní, opakující se nebo třeba děsivé sny. Jak je ale vůbec možné nějaké sny plošně interpretovat, když jsou vyjádřením individuálního podvědomí?

Není to tak záhadné, jak si myslíme. V každé společnosti existuje něco, jako kolektivní zkušenost. Můžeme použít i slovo archetyp, které má ještě větší význam – pratyp, pravzor, typický zástupce něčeho. Když se v naší západní kultuře vysloví slova jako matka, stařec nebo dítě, většina z nás by k nim přiřadila stejné vlastnosti, stejnou symboliku, stejné role.

Analogicky s vědomým popsáním věcí můžeme dojít k závěru, že i nevědomě přikládáme stejným věcem stejný význam. Proto je možné snovou symboliku vykládat pro každého stejně, pouze v kontextu jeho vlastních životních událostí. Proto přiřazujeme ve snech skoku význam rozhodnutí, kdežto pádu změnám, které nemáme pevně v rukou.

Jak funguje podvědomí (nevědomí)

Tak to nikdo přesně neví. Nicméně díky podvědomí se nám toho hodně děje, ale taky neděje. Podvědomí je to, co nám způsobuje teoreticky nevysvětlitelné pocity (náklonnost nebo naopak odpor k něčemu, co u jiných třeba nevyvolává žádné emoce), co může za naše asociace (někomu se při slově myš vybaví kostel, jinému past, někomu zase sýr) a tak dále. Je to prostě soubor podnětů a reakcí na ně, které dotvářejí vedle vědomého já naši osobnost.

Podvědomí zpracovává víc vjemů, než bychom si vůbec mysleli. Vzhledem k obrovské kapacitě mozku najdeme i teorie, že všechno, co přes den vidíme, slyšíme, čteme nebo cítíme, nikdy úplně nezapomeneme, mozek si to uloží do složky „nepotřebné“. Z této složky ale sem tam vytáhne nějaký detail nebo informaci, když ji nejméně čekáme. Naše podvědomí nás často brání a varuje před věcmi, událostmi nebo hrozbami. Věci, které normálně potlačujeme, nás můžou dohonit v podobě snů nebo nočních můr. Ty nás můžou varovat jak na psychické, tak na fyzické rovině.

Co nám říkají zlé sny?

Z fyziologického hlediska můžou špatné sny znamenat mnoho. Dostavují se v REM fázi spánku, tedy ve spánku hlubokém. Na rozdíl od nočních děsů (což je diagnostikovatelná porucha) se z nich budíme a celkem rychle a snadno se zorientujeme, uvědomíme si, že to byl jen sen. Noční můry si také většinou pamatujeme, alespoň bezprostředně po probuzení. Pokud pak znova usneme, je možné, že je zapomeneme, ale ani to nemusí platit. Je také rozdíl zažít zlý sen jednou za čas a zažívat je opakovaně. Pokud se vám sny vracejí, mají podobný motiv, vy už se bojíte jít spát a jste spánkově deprivovaní, je na čase začít s pokusy zklidňovat svou mysl a zlepšovat své okolí.

Je totiž možné, že za špatné sny může nerespektování přirozeného biorytmu, plný žaludek, káva, přetopená místnost, záření displejů… prostě relativně prozaické věci. Pak ale přichází na řadu podvědomí.

Špatné sny můžou být zapříčiněné depresí, úzkostmi, stresem. Ale také obavami, které si sami přes den nepřipouštíme. Jaké jsou nejčastější sny a jejich výklad?

  • Pád – změny, které nás čekají, a nemáme pevně v rukách.
  • Skok – změny ve smyslu rozhodnutí a obav z něj.
  • Paralýza – chcete utéct, nemůžete, chcete křičet, nemůžete. Často jde o symboliku neschopnost překonat potíže, ať už z objektivních, nebo subjektivních příčin.
  • Pronásledování – pokud někdo pronásleduje vás, většinou se jedná o symbol nedostatku sebevědomí, křečovité vyhýbání se něčemu. Pokud je tomu naopak, můžete být sebevědomí nemístně moc.
  • Smrt – smrt neznamená nic špatného, většinou jde o změnu, přerod. Pokud se vám zdá o smrti někoho blízkého, může to znamenat, že jste vůči němu příliš obětaví, popřípadě že překonáváte překážky ve vztahu k němu.
  • Padání zubů – údajně jedna z nejčastějších nočních můr. To není platné tak úplně pro naši kulturu, jedná se spíš o údaj ze západu. Tak jako tak, vypadávání zubu značí ztrátu síly, ať už psychické, nebo fyzické. Dá se vykládat také jako permanentní přerod osobnosti.
  • Nahota na veřejnosti – tyto sny zná snad doopravdy každý. Ne každý se s nimi ovšem vyrovnává stejně. Pokud se ve snu objevíme na veřejnosti nazí nebo nevhodně (málo) oblečení, značí to zranitelnost, odhalenost, nedostatek odstupu k okolí. Většinu z nás tyto sny traumatizují, existují ale tací, kterým nahota na veřejnosti (ve snech!) nevadí. Pro ně je to dobrá zpráva – i se svým nejodhalenějším já se cítí spokojeni, nemyslí si, že by měli co skrývat.
  • Nepřipravenost – na zkoušku, test, do práce, na maturitu, nedodělané úkoly, pozdní příchody. To všechno nám značí, že si toho na sebe nakládáme příliš, nezvládáme, nestíháme.
  • Nejasná obava – stejně, jako se ve snu úzkost nijak konkrétně nedemonstruje, i v reálném životě máme obavy jen tak „preventivně“.
  • Příšery, monstra – ty většinou symbolizují konkrétní strach, často nemoc.

Co už nejsou noční můry

Zlý sen je jedna věc, ale pak tu máme varianty, které jsou diagnostikovatelné jako poruchy spánku, a patří do oblasti neurologie. Jsou to především:

  • Noční děsy: Zažívají je především děti, jsou to opakované zlé sny, po probuzení si je dítě nepamatuje, je dezorientované, nepoznává blízké osoby (ani rodiče). Při snu se dítě potí, třese, pláče nebo má jiné fyzické projevy.
  • Spánková paralýza, obrna: Stav mezi spánkem a bděním, kdy si dotyčný částečně uvědomuje realitu, částečně může ještě snít, ale tak jako tak je tento stav doprovázen dočasnou paralýzou příčně pruhovaného svalstva včetně hlasivek, člověk se tedy nemůže ani pohnout, ani vykřiknout. Lidé postižení spánkovou paralýzou často popisují děsivé obrazy (jako například příšery a strašidla), která jim v době paralýzy sedí na hrudníku (tlak na hrudi je jedním ze symptomů). Opakem spánkové paralýzy je náměsíčnost.

Většina spánkových potíží se dá řešit, nebojte se a poraďte se se svým lékařem. Kvalitní spánek je jedním z nejdůležitějších faktorů zdravého života, přece si ho nechcete odpírat!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie