Zobrazit přihlášovací formulář

Návod na přirozené štěstí

Návod na přirozené štěstí

Kéž by něco takového existovalo. Navíc – každý si pod pojmem štěstí představuje něco jiného. Úspěch? Zdraví? Zajištění? Dobré vztahy? Nebo jen prostý stav mysli nezávislý na okolnostech? Všichni tak nějak tušíme, co bychom dělat měli – víc se usmívat, víc cvičit, víc konat pro všeobecné blaho. Ale… dá se to obrátit a definovat, co bychom měli dělat méně. Abychom se cítili lépe, ať už to pro nás znamená cokoliv, rozhodně bychom se měli vyvarovat následujících šesti věcí.

I v relativně jednoduchém návodu ale existuje drobný problém. Následující věci bychom totiž neměli dělat tak nějak přirozeně, ne se do toho nutit. Teoreticky se tak dá říct, že pokud následující věci nemáme potřebu dělat, není to s námi až tak špatné.

Sociální sítě. Zvlášť ta jedna.

Každá volná chvíle. V čekárně, před spaním, na červené v autě. Neustálé sjíždění zdi a dalších zákoutí sociálních sítí není dobré znamení. Pokud jde o štěstí nebo celkový stav spokojenosti, mělo by být souvztažně s přítomným okamžikem, tedy „já tady a teď“. Ne „ostatní tam a tehdy“. Neustálé sledování sociálních sítí není nic jiného než útěk, ačkoliv se to maskuje za udržování kontaktu a přehledu o svých přátelích. Existuje termín „přátelský paradox“ a týká se zejména sítě Facebook. Díky obyčejnému aritmetickému průměru, který umí extrémně ovlivnit vysoká čísla vysokého maxima, má průměrný uživatel této sítě 190 přátel, zatímco jeho přátelé jich v průměru mají o mnoho více. To vede k přesvědčení, že naši přátelé jsou populárnější, vedou bohatší život a tak dále. Více si o tomto fenoménu můžete přečíst na stránkách Českého rozhlasu. Je tak těžké relaxovat, když máte pocit, že byste měli dělat něco víc „prezentovatelnějšího“.

Každý občas potřebuje pauzu

Ke spokojenosti vede taky umět slušně, vychovaně a adekvátně umět říct ne, postavit své vlastní zájmy nad zájmy jiných, beztak pochybné. Prioritizování úkolů je jedna věc, ale ukrajování si z času, který nutně potřebujeme k regeneraci, jenom abychom vyhověli druhým, to je věc jiná. A i když si potřebujeme oddychnout a nemáme na to moc času, neměli bychom se odbýt. Jednoduchých pár minut soustředěného dýchání, kdy při nádechu vnímáme osvěžující chladivost vzduchu a při výdechu zase jeho příjemnou hřejivost, umí v rámci relaxace přetížené mysli zázraky.

Setkávání se s chronickými „všechno je na ***“ lidmi

Pamatujete si, kdy jste se naposled setkali s někým, kdo se má dobře, a vy jste mu to věřili? Velmi často jsou dnes osobní vztahy založené na sdílení především negativních událostí a emocí. Kamarád je tady od toho, abyste si měli komu postěžovat, aby vám měl kdo pomoct, kdo vás vyslechnout? Chyba lávky. Přátelé, rodina a všichni blízcí jsou především od toho, abychom měli s kým sdílet radost a štěstí. Každý v životě má problémy a je naprosto na místě blízkým lidem pomáhat. Ale jakmile se máte setkat s někým, kdo umí o svém dni povykládat jen v negativech a nahrnout na vás všechnu svou frustraci, měli byste takové setkání zvážit. Jak říká jedno moudré rčení, pokud se scházíte s devíti smutnými lidmi, zákonitě budete ten desátý.

Vina a paranoia

Je rozdíl, když si položíte tyto dvě otázky:

  • Co se to teď stalo?
  • Co mi to zase udělali?

Někdo je od přírody požehnaný přirozenou pozitivní perspektivou, kterou nahlíží i na špatné věci, které se mu v životě dějí. Ale když nám nebylo shůry dáno, můžeme to trénovat. Navzdory přesvědčení negativně smýšlejících lidí, zdaleka ne všichni jsou na světě proto, aby jim ubližovali. Někdy může ublížit i prostá asertivita ostatních a jejich sledování vlastních záměrů. Uvědomování si toho, že ne všichni nám činí zle a jednají s námi se špatnými úmysly, naopak, je poměrně důležitou složkou dobře naladěné mysli.

Porovnávání se s ostatními

Aneb variace na bod číslo jedna. Všechno, co vás nutí si porovnávat život, vztahy, majetek, děti nebo cokoliv s druhými, zároveň drží pod zámkem dobrý pocit ze sebe sama. Protože víte co? To, co prezentujeme, může mít k realitě doopravdy daleko. Jenom si vzpomeňte, jaké veselé fotky z dovolených jste sami přidávali, a jak jste si celou dobu říkali, že je škoda, že jste nejeli raději na chatu. Nebo jakýkoliv podobný příklad. To, s čím se porovnáváme, je jenom to, co nám ostatní řeknou nebo ukážou, ne skutečnost v celém svém rozsahu.

Přát lidem úspěch

A oslavit ho s nimi! Být šťastný za ostatní, přát jim jejich úspěchy myslet vážně gratulaci, to je něco, co znají vlastně jen spokojení lidé. Protože život není žádná soutěž, to, že se někomu stane něco dobrého, neznamená automaticky mínusové body pro vás. Jak se říká – přej a bude ti přáno. Jenomže rozdíl je se tak chovat a skutečně upřímnou radost z cizího úspěchu taky cítit. Ale jakmile ji pocítíte, vězte, že jste na té nejlepší možné cestě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie