Zobrazit přihlášovací formulář

Květák jako dezert?

  • Publikováno:
Květák jako dezert?

Květák je jedním z druhů zeleniny, který je v našich kuchyních víc doma, než jiné. Ať už se vám vybaví květák smažený, květákový mozeček, polévka nebo jeho růžičky jako nedílná součást zeleninové polévky, ať už ho máte rádi, je vám jedno nebo k němu máte naprostý odpor, prostě ho znáte a někdy už jste ho jedli. Ale květák umí pořádně překvapit. Jak můžeme tuto na první pohled fádní a nezajímavou zeleninu využít naprosto netradičně?

Květák má stejný původ jako třeba kedluben, kapusta nebo zelí. Je vyšlechtěný z divoké brukve zelné, jejíž ušlechtilou variantou je dobře známá brokolice. Ale dost rodinných vztahů, bílé růžičky květáku zná asi každý i bez nich (i když… věděli jste, že existují i květáky zelené, načervenalé nebo fialové?).

Kromě vysokého obsahu vody má v sobě květák ale nemálo živin, ovšem na málo kalorií. Na zeleninu obsahuje poměrně dost bílkovin, stejně tak vlákniny.

Z minerálů patří k nejpodstatnějším v květáku sodík, draslík, vápník, železo a hořčík, z vitamínů zase především vitamín C, E, B6, karoten, thiamin, riboflavin a niacin.

Pozor: Pokud osoba trpí dnou, tedy usazováním kyseliny močové v kloubech, je pro ni květák vyloženě nevhodný. Obsahuje totiž významné množství právě kyseliny močové.

Květák nasladko?

Ano, je to tak. I když vlastně ne tak úplně, květák je skvělý jako ingredience do různých receptů, jako jsou například rýžový puding nebo různé buchty. Používáme ho místo mouky nebo hutných složek a udělat se z něj dá dokonce i nanuk. Květák je jako ingredience vynikající pro bezlepkovou dietu, díky němu můžete upéct velmi chutné dezerty úplně bez mouky.

Květák má sám o sobě překvapivě velmi nevýraznou chuť. Když ho doopravdy pořádně umyjeme a neosolíme, může sloužit vlastně jako neutrální „hmota“, kterou lze dochutit podle potřeby. A přestože představivosti se meze nekladou, máme pro vás pár tipů, jako květák nasladko zpracovat.

Pro inspiraci

Květákové nanuky s pistáciemi: Na první pohled to samozřejmě nezní nijak vábně. Ale jen si dejte říct. Budete potřebovat asi 250 g vařeného květáku, který po dovaření umyjete studenou vodou, 75 g hořké čokolády, 1 lžičku vychladlé silné kávy, ½ lžičky vanilkového extraktu a špetku skořice. Všechno rozmixujte co nejvíc dohladka a dejte do nanukových forem. Zmražené nanuky dekorativně namočte do roztopené čokolády, posypte pistáciemi a vraťte zmrazit. Samozřejmě – ingredience jsou zaměnitelné, kombinujte dle chuti!

Citrónovo-vanilkovo-květákový koláč: Budete potřebovat asi 200 g nastrouhaného syrového květáku, nastrouhanou pomerančovou a citrónovou kůru, cca 60 ml citrónové a pomerančové šťávy, 2 vejce, 130 ml rostlinného oleje, ½ lžičky vanilkového extraktu, ½ lžičky soli, prášek do pečiva, 100 g cukru krupice a 200 g hladké mouky. Smíchejte zvlášť „suché“ ingredience a zvlášť „mokré“, pak ty mokré do suchých přilévejte. Pečeme v kulaté formě asi 35 minut.

Květákové brownies: Už jsme slyšeli o tom, že se brownies můžou dělat z fazolí nebo řepy, tak proč ne z květáku? Máme pro vás naprosto bezlepkovou variantu. Budete potřebovat 250 g hladkého květákového pyré, 120 ml mandlového mléka, na kostičky nakrájených 50 gramů co nejvíceprocentní čokolády, 120 g másla, 60 g mascarpone, 3 vejce, 120 g mletých mandlí, 60 g kokosové mouky, 60 g neslazeného kakaového prášku, tři lžičky stévie (pozor – podle toho, jak ji máte silnou!), ½ prášku do pečiva, špetku soli. Můžete dosladit čokoládovým, javorovým nebo agávovým sirupem. Pečeme na 180 stupňů asi 30 minut.

Květákový rýžový puding: Dejte na pánev 120 g nastrouhaného květáku (nebo procesovaného v robotu na strukturu podobnou rýži), dvě lžičky třtinového cukru, vanilkový extrakt, skořici a 60 ml kokosového mléka. Za stálého míchání hřejte asi 7 minut. V hrnci zahřejte 120 ml kokosového mléka, 120 g kokosového krému (všechno najdete v plechovkách v běžném supermarketu) a 60 ml mandlového mléka a přidejte jedno rozšlehané vejce. Přelijte na směs s květákem a za stálého míchání zahřívejte opět zhruba 7 minut, dokud směs nezhoustne. Můžete přidat rozinky, oříšky, skořici… podle chuti!

Vyzkoušeli jste už někdy nahradit ingredience květákem? Máte s ním dobré zkušenosti? Využíváte ho v kuchyni i jinak než tradičně? Podělte se s ostatními!

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie