Zobrazit přihlášovací formulář

Co a proč škodí při nemoci?

  • Publikováno:
Co a proč škodí při nemoci?

Když je nám ouvej, často si chceme dopřát alespoň nějaké to dobré jídlo a pití, abychom si nějak vynahradili tu trýzeň, se kterou se potýkáme. Ovšem některé potraviny, byť se jeví jako nevinné nebo dokonce jako dobrý nápad, můžou našemu stavu ublížit. Zaměříme se na tak „obyčejná“ onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, bolest v krku a žaludeční nebo střevní potíže. S těmi se sem tam prostě potkáme, ať už chceme, nebo ne. A když už máme na návštěvě nějakého toho bacila, čím ho rozhodně nehostit?

Káva

  • Kdy je špatná? Skoro při jakékoliv nemoci, ale obzvláště při potížích s trávením.
  • Proč je špatná? Kofein působí diureticky, močopudně, takže nás dehydratuje. A v případech, kdy ztrácíme vodu (například při zvracení nebo průjmech) potřebujeme tekutiny naopak v těle co nejvíce udržet.

„Špatná“ zpráva je, že když tělo bojuje s infekcí nebo virem, potřebuje hydrataci pro správnou funkci imunitního systému. Nádavkem může kofein stimulovat metabolismus potažmo svalovou aktivitu, a tím zvracení nebo průjem ještě více zintenzivnit.

Pomerančový džus

  • Kdy je špatně? Když máme kašel nebo infekci v krku.
  • Proč je špatně? Kyselost citrusů je běžně osvěžující, nicméně také poměrně agresivní. Pokud máme podrážděnou sliznici v krku (i kašlem), může nám způsobit ještě větší potíže.

Kyselina citrónová prostě není uklidňující látka, která by působila dobře na tkáně. Ani na podrážděný žaludek nejsou citrusy vhodné. A rozhodně v nevhodnosti konzumace vévodí grepfruit!

Sladkosti

  • Kdy jsou špatně? Skoro při každém typu nemoci, obzvlášť opět při potížích s trávením.
  • Proč jsou špatně? Cukr může dočasně potlačit efektivitu imunitního systému a schopnost bílých krvinek bojovat s bakteriemi.

Po konzumaci sušenek, čokolády, bonbónů a tak dále, je náš imunitní systém pár hodiny oslabenější. A tak se může stát, že si svou nemoc sladkostmi jenom prodlužujeme. A navíc – cukr je potravou pro infekce, například při těch kvasinkových bychom se těm nesprávným cukrům měli naprosto vyhnout.

Sodovky

  • Kdy jsou špatně? Jakákoliv nemoc, speciálně žaludeční a střevní potíže.
  • Proč jsou špatně? Nápoje colového typu, ale i některé jiné, kombinují cukr, kofein a ještě k tomu se přidávají bublinky, které přispívají k nadýmání, dráždí žaludek a stimulují krevní oběh kolem žaludku a tím pádem tedy i svalovou činnost (můžou zhoršit zvracení).

Nebezpečí pak představují i umělá sladidla, která jsou pro trávení poměrně nevhodná. Pro správnou hydrataci volte v těžších dobách klidně sportovní iontové nápoje nebo kokosovou vodu, oboje hydratuje lépe než čistá voda, nedráždí žaludek ani zažívání (samozřejmě při správném výběru).

Chipsy, křupky, strouhanka

  • Kdy jsou špatně? Při podráždění v krku, kašli, infekcích.
  • Proč jsou špatně? Možná vám to bude připadat jako maličkost, ale kdykoliv se vám špatně polyká nebo máte kašel, je váš krk podrážděný – a všechno, co je tvrdé a křupavé, ho mechanicky dráždí ještě víc.

Kromě oblíbených snacků můžeme doplnit také například müsli nebo sušenky. Čím víc budete hrdlo dráždit, tím déle se bude hojit.

Alkohol

  • Kdy je špatně? Kdykoliv, při jakékoliv nemoci, obzvlášť při potížích se žaludkem.
  • Proč je špatně? Kvůli svému dehydratačnímu efektu a obsahu cukru.

Alkohol tělu prospívá doopravdy málokdy, a když je oslabeno nemocí, je to ještě horší. Navíc – pravděpodobně už jeho konzumace začne v dehydrovaném stavu, takže budete rychleji opilí a k tomu budete alkohol hůře odbourávat.

Mléko

  • Kdy je špatně? Především při zácpě, při kašli nebo angíně a chřipce.
  • Proč je špatně? Mléčné výrobky obsahují laktózu, tedy typ cukru. Zároveň způsobují větší produkci a houstnutí produkovaných hlenů.

Obě tyto vlastnosti jsou při stavech, jako jsou problémy s vyprazdňováním nebo infekce v krku, na obtíž. Je ovšem pravdou, že citlivost na mléčné výrobky je u každého jiná.

Smažené a tučné jídlo

  • Kdy je špatně? Když máte problémy se žaludkem.
  • Proč je špatně? Ne nadarmo se říká, že smažená a tučná jídla jsou „těžká na žaludek“. Skrz zažívací systém se pohybují mnohem pomaleji než jiná jídla a můžou způsobit delší potíže i pálení žáhy.

Stejně tak způsobují křeče ve střevech, takže můžou zhoršit nebo dokonce vyvolat průjem, takže... hamburgery, fast foody a smažené si nechejte na potom.

Ostrá jídla

  • Kdy jsou špatně? Když máte rýmu.
  • Proč jsou špatně? Kapsaicin obsažený v pálivých kořeních sice pomáhá na trávení, ale může podráždit dýchací cesty a spustit rýmu nebo ji ještě o něco zhoršit.

Pokud tedy máte tekoucí rýmu, není ostré jídlo to pravé. Možná to znáte, i když jste naprosto zdraví, tak pořádně pálivé jídlo může způsobovat, že se vám najednou rozteče z nosu. A co teprve, když už je rýma na světě.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie